Rezanje navojev na stružnici!
Moderator: -M-
Rezanje navojev na stružnici!
Prosim ali mi lahko kdo pove kako rezati navoje na stružnici notranje in zunanje!
In sicer me predvsem zanimajo noži za rezanje navojev kje jih dobiti oz.narediti?
Hvala za pomoč!
In sicer me predvsem zanimajo noži za rezanje navojev kje jih dobiti oz.narediti?
Hvala za pomoč!
- RUXI
- Sodelavec

Kakšne vrste navojev in dimenzije? Ali to na CNC ali klasični?
Če je to za klasično, je za zunanje najenostavneje z ročnim držalom in navojno matico (do M16 v nepoboljšano jeklo gre brez težav, verjetno še kaj več...). Za večje dimenzije se pa naredi posebno držalo, ki se ga vpne v konjiček vanj pa navojno matico...
Za notranje pa z navojnimi svedri vpetimi na konjiček...
Glede nožev za navoje:
za zunanje obstajajo takšnili na ploščice
Tukaj se že sproti vidi do kakšne globine je treba spustiti nož in pa že sam razigla, tako da se navoj lahko reže z enim rezanjem...
Za notranje, se dobi posebne nože s karbidno trdino za navoje. Mogoče tudi na ploščice, samo nisem še videl.
Če imate pa kakšne posebne navoje se pa zbrusi iz HSS noža.
Pri zadnjih dveh je pomojem treba navoj vrezovati postopoma...
Takšne nože pa dobite pri Sandviku, BTS, Merkur...
Če je to za klasično, je za zunanje najenostavneje z ročnim držalom in navojno matico (do M16 v nepoboljšano jeklo gre brez težav, verjetno še kaj več...). Za večje dimenzije se pa naredi posebno držalo, ki se ga vpne v konjiček vanj pa navojno matico...
Za notranje pa z navojnimi svedri vpetimi na konjiček...
Glede nožev za navoje:
za zunanje obstajajo takšnili na ploščice
Tukaj se že sproti vidi do kakšne globine je treba spustiti nož in pa že sam razigla, tako da se navoj lahko reže z enim rezanjem...
Za notranje, se dobi posebne nože s karbidno trdino za navoje. Mogoče tudi na ploščice, samo nisem še videl.
Če imate pa kakšne posebne navoje se pa zbrusi iz HSS noža.
Pri zadnjih dveh je pomojem treba navoj vrezovati postopoma...
Takšne nože pa dobite pri Sandviku, BTS, Merkur...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Klasično vrezovanje gre takole
Največkrat uprabljam klasičen nož z karbidno trdino. Uporaben pa je tudi nož z HSS. Za zunanje navoje je podoben "štekarju", za notranje pa nožu za notranje struženje, samo da ima plošcico v obliki utora na navoju. Lahko ga nabrusiš tudi sam, paziti moraš na kot, ki je nekje 60°nekje pa 55°.
Najprej obdelovanec na zunaj postružiš. Na koncu navoja pa narediš iztek, ki je malo globji od globine navoja in čirok do štiri korake navoja. Na stružnici nastaviš pravi korak, in vrežeš prvi rez globine dve ali tri desetike. Nato preveriš ali imaš pravi korak in nadaljuješ z vrezovanjem navoja. Dobro je da občasno za podajanje uporabiš tudi vzdolžni suport. Globino navoja lahko narediš po skali na suportu ali pa ga preveriš z matico ali vijakom na katerem je željeni navoj.
Če nimaš emulzije je pred vsakim rezom obdelovanec potrebno izdatno namazati, podobno kor pri ročnem vrezovanju.
Največkrat uprabljam klasičen nož z karbidno trdino. Uporaben pa je tudi nož z HSS. Za zunanje navoje je podoben "štekarju", za notranje pa nožu za notranje struženje, samo da ima plošcico v obliki utora na navoju. Lahko ga nabrusiš tudi sam, paziti moraš na kot, ki je nekje 60°nekje pa 55°.
Najprej obdelovanec na zunaj postružiš. Na koncu navoja pa narediš iztek, ki je malo globji od globine navoja in čirok do štiri korake navoja. Na stružnici nastaviš pravi korak, in vrežeš prvi rez globine dve ali tri desetike. Nato preveriš ali imaš pravi korak in nadaljuješ z vrezovanjem navoja. Dobro je da občasno za podajanje uporabiš tudi vzdolžni suport. Globino navoja lahko narediš po skali na suportu ali pa ga preveriš z matico ali vijakom na katerem je željeni navoj.
Če nimaš emulzije je pred vsakim rezom obdelovanec potrebno izdatno namazati, podobno kor pri ročnem vrezovanju.
Z znanjem raste dvom!
- Krpan
- Strokovnjak

Mogoče bi bilo še dobro dodati, da se na začetku navoja preden se začne rezati sam navoj naredi posnetje, ki je "tako globoko" kot mali premer navoja. Za zunanji navoj je to (če gledamo kot koničnost) 45°, za notranjega 60°. (tole 60° me je naučil mojster, zdajle pa gledam risbo matice pa piše 55°)...
Še risba (M10 navoj):
g. Krpan, kaj ste mislili s tem: Dobro je da občasno za podajanje uporabiš tudi vzdolžni suport.?
Še risba (M10 navoj):
g. Krpan, kaj ste mislili s tem: Dobro je da občasno za podajanje uporabiš tudi vzdolžni suport.?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Hvala za pomoč! Skratka delam na stružnici še kar ampak kar se navojev tiče pa priznam tu pa me J..!
ali pa bi temu rekel imam kar strah.
Kar se nožev tiče me že tako in tako jezijo ker ko si ga nabrusim kot nož za rezanje vedno težko trofim kot strmino noža (nagib) z roko pač ne gre tako zlahka saj meni ne!Kar se pa tiče da bi si ga obdelal za rezanje navojev pa ( )
) priznam s tem pa nimam prakse!
Nazadnje bi bilo potrebno vrezati notranji navoj in sicer na matici fi 70mm navoj bi moral biti valovit val.
Zdaj si ga pa brusi na roke ko pa je že tako težko.
Ampak moral se bom tudi to naučiti skratka ne ugre mi, temu bi se reklo ali,ali ?.
No nekoga bom moral poiskati da rešim tudi ta problem!!!
Ali obstaja rešitev????
ali pa bi temu rekel imam kar strah.
Kar se nožev tiče me že tako in tako jezijo ker ko si ga nabrusim kot nož za rezanje vedno težko trofim kot strmino noža (nagib) z roko pač ne gre tako zlahka saj meni ne!Kar se pa tiče da bi si ga obdelal za rezanje navojev pa ( )
Nazadnje bi bilo potrebno vrezati notranji navoj in sicer na matici fi 70mm navoj bi moral biti valovit val.
Zdaj si ga pa brusi na roke ko pa je že tako težko.
Ampak moral se bom tudi to naučiti skratka ne ugre mi, temu bi se reklo ali,ali ?.
No nekoga bom moral poiskati da rešim tudi ta problem!!!
Ali obstaja rešitev????
- RUXI
- Sodelavec

SAJKO napisal/-a:Aha, obstaja-par nožev polomiš, pa se naučiš![]()
![]()
Mal boljša varianta je pa, da greš do kakšnega forumovca, ki to zna, pa si vzame uro al pa dve zate in ti pokaže.
Človek se največ nauči na napakah-ponavad svojih. Od kje pa si?
Okolica Maribora,a moram točno povedati katerega kraja?
- RUXI
- Sodelavec

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Mogoče bi bilo še dobro dodati, da se na začetku navoja preden se začne rezati sam navoj naredi posnetje, ki je "tako globoko" kot mali premer navoja. Za zunanji navoj je to (če gledamo kot koničnost) 45°, za notranjega 60°. (tole 60° me je naučil mojster, zdajle pa gledam risbo matice pa piše 55°)...
Še risba (M10 navoj):
če stružiš navoj z hss nožem , tudi vidia nabrušenim zamikaš vzdolžni suport za desetinko milimetra naprej in nazaj..zakaj? ...ker tako razbremeniš eno rezno površino in se ostružki lepše odvajajo, pa še do vibracij ne prihaja...Končni rezultat,manjša možnost loma rezilne površine in dobiš lepšo površino navoja.
Lp, Janko
- samouk
- Strokovnjak

samouk napisal/-a:če stružiš navoj z hss nožem , tudi vidia nabrušenim zamikaš vzdolžni suport za desetinko milimetra naprej in nazaj..zakaj? ...ker tako razbremeniš eno rezno površino in se ostružki lepše odvajajo, pa še do vibracij ne prihaja...Končni rezultat,manjša možnost loma rezilne površine in dobiš lepšo površino navoja.
Lp, Janko
Tegale si pa res ne predstavljam. Ali to med rezanjem navoja, jaz če dam pomike, ne morem ročno več premikati celega vzdolžnega suporta? Samo ali potem ne pride do napačne oblike profila navoja?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Nicomajstr***???*** napisal/-a:samouk napisal/-a:če stružiš navoj z hss nožem , tudi vidia nabrušenim zamikaš vzdolžni suport za desetinko milimetra naprej in nazaj..zakaj? ...ker tako razbremeniš eno rezno površino in se ostružki lepše odvajajo, pa še do vibracij ne prihaja...Končni rezultat,manjša možnost loma rezilne površine in dobiš lepšo površino navoja.
Lp, Janko
Tegale si pa res ne predstavljam. Ali to med rezanjem navoja, jaz če dam pomike, ne morem ročno več premikati celega vzdolžnega suporta? Samo ali potem ne pride do napačne oblike profila navoja?
vzdolžno zamikaš pred rezanjem navoja...tole lahko počneš samo na klasični stružnici....prestaviš nonij v globino za desetinko, dve, pol pa še zamakneš vzdolžni suport
a boš zdaj razumel?
Lp,Janko
- samouk
- Strokovnjak

samouk napisal/-a:a boš zdaj razumel?
Lp,Janko
Že razumem (sem še precej svež, pa tudi bolj kot ne samouk), tako, da najlepša hvala za pojasnilo!
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Verjetno spet napačno izrazoslovje. Klasična stružnica ima tri suporte: vzdolžni suport s katerim omogočimo podajanje pri zunanjem in notranjem vzdolžnem struženju-cilindrični del in rezanje navoja - korak navoja. Prečni suport je pravokoten na vzdolžnega, je za čelno struženje, pri vzdolžnem struženju in rezanju navojev pa z njim spreminjamo premer obdelanca. Tretji je križni suport, ki ga lahko obračamo okrog vertikalne osi, nima avtomatskega pomika, namenjen je za struženje konusov.
Pri rezanju navojev uporabljamo križni suport tako, da pri vsaki novi globini rezanja (pomik prečnega suporta) pomaknemo križni suport ročno par stotink ali desetink mm naprej. S tem dosežemo, da konica noža reže samo na prednjem robu. Če režeta oba robova, običajno zavibrira, ker imajo običajno klasične stružnice trapezno navojno vreteno za podajanje, z vsaj nekaj zračnosti. Pred začetkom rezanja se pojavi neka sila, ki pritisne bok podajalne matice ob bok navojnega vretena. Če sedaj nož zagrabi z zadnje strani, dejansko potegne cel suport naprej in nož zareže globlje, kot naj bi, glede na korak navoja - nož lahko zlomi.
Še nekaj: rezanje navojev na klasični stružnici je verjetno operacija, ki zahteva največ strugarskega znanja in izkušenj. In tega se ne moreš naučiti iz knjige, niti po nasvetih iz foruma - preprosto ni možno opisati, treba je pokazati v živo. Potem pa malo treninga, nekaj polomljenih nožev in izdelkov in bo šlo.
Pri rezanju navojev uporabljamo križni suport tako, da pri vsaki novi globini rezanja (pomik prečnega suporta) pomaknemo križni suport ročno par stotink ali desetink mm naprej. S tem dosežemo, da konica noža reže samo na prednjem robu. Če režeta oba robova, običajno zavibrira, ker imajo običajno klasične stružnice trapezno navojno vreteno za podajanje, z vsaj nekaj zračnosti. Pred začetkom rezanja se pojavi neka sila, ki pritisne bok podajalne matice ob bok navojnega vretena. Če sedaj nož zagrabi z zadnje strani, dejansko potegne cel suport naprej in nož zareže globlje, kot naj bi, glede na korak navoja - nož lahko zlomi.
Še nekaj: rezanje navojev na klasični stružnici je verjetno operacija, ki zahteva največ strugarskega znanja in izkušenj. In tega se ne moreš naučiti iz knjige, niti po nasvetih iz foruma - preprosto ni možno opisati, treba je pokazati v živo. Potem pa malo treninga, nekaj polomljenih nožev in izdelkov in bo šlo.
- magnum357
- Strokovnjak

Ja očitno bom moral k nekomu da mi pokaže stvar v praksi (gre za univerzalno stružnico!!) ker je v tem toliko stavri da se ne da tu preko kaj dosti razložiti!
No bi pa lepo proso če je kdo blizu mene da bi si vzel čas in mi pokazal oz.temu bi bolje bilo rečeno če bi bil kdo pripravljen na kratek kurz in mi stvar v praksi izvedel.
No bi pa lepo proso če je kdo blizu mene da bi si vzel čas in mi pokazal oz.temu bi bolje bilo rečeno če bi bil kdo pripravljen na kratek kurz in mi stvar v praksi izvedel.
- RUXI
- Sodelavec

RUXI napisal/-a:Ja očitno bom moral k nekomu da mi pokaže stvar v praksi (gre za univerzalno stružnico!!) ker je v tem toliko stavri da se ne da tu preko kaj dosti razložiti!
Zdravo!
lahko se zmenimo za kratek kurz,sem iz primorske...pošlji sporočilo
gram prakse pove več kot tona teorije
- špena
- Strokovnjak

magnum357 napisal/-a:Verjetno spet napačno izrazoslovje. Klasična stružnica ima tri suporte: vzdolžni suport s katerim omogočimo podajanje pri zunanjem in notranjem vzdolžnem struženju-cilindrični del in rezanje navoja - korak navoja. Prečni suport je pravokoten na vzdolžnega, je za čelno struženje, pri vzdolžnem struženju in rezanju navojev pa z njim spreminjamo premer obdelanca. Tretji je križni suport, ki ga lahko obračamo okrog vertikalne osi, nima avtomatskega pomika, namenjen je za struženje konusov.
Imaš prav magnum,sem se napačno izrazil, čeprav v glavi točno vem kako se to dela.Glede ostalega postopka pa se strinjaš z mano oziroma si me povzel...
naj še dodam da za brušenje kota 55 in 60 stopinj obstajajo šablone, s katerimi kontroliraš kot brušenja. Le ta pa ti tudi pomaga pri vstvavitvi noža v vpenjalo.Šablono lahko nastaviš na postružen trn ali vpenjalno glavo, pol pa z zamikanjem noža odpraviš nepravilnost da se rezna površina čimbolj prilega v šablono.
Pri struženju je žal tako da še nič ne znaš, čeprav so oči veliko vidle.
RUXI, sem tudi z oklice Maribora.Ko boš imel interes mi piši na ZS, pa se lahko dogovoriva za kratko šolanje.
Lp, Janko
- samouk
- Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov