STROJNISTVO.com • Poglej temo - REZKALNI STROJ

REZKALNI STROJ

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

REZKALNI STROJ

OdgovorNapisal/-a JETI » 22.1.2009 19:21

POZDRAVLJENI!

Kupujem rezkalni stroj pa sem zašel v slepo ulico. Danes sem si ogledal rezkalni stroj URS-2 nake Kitajske firme ki ga zastopa podjetje WD-TEHNIK. Na prvi pogled res ne izgleda slabo cena stroja je 5550eur + DDV. Ko pa gledam rabljene na primer PRVOMAJSKA ALG200 že težko dobiš za ta denar z tem da je star že 20 let in več. Ne razumem kako je lahko taka razlika v ceni. Zanima me če kdo urorablja tak stroj, in mi zaupa kakšne pomembne informacije. Vesel bom pa tudi kake druge informacije kam se naj še obrnem za tovrstne stroje.
Slika

Ta rezkalni stroj izgleda takole.
Za vse informasije HVALA in LP
JETI
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 22.1.2009 19:42

Tukajle je mnenje o sorodnem stroju...
http://www.strojnistvo.com/viewtopic.php?p=64253#64253

Glede, tega da so starejši stroji še vedno precej dragi, pa mislim, da so določeni tudi malo precenjeni (predvsem kakšna Prvomajska), po drugi strani je pa res, da običjano delujejo kot novi in da bodo še naslednjih nekaj deset let... Prednost je tudi, da jih pozna več ljudi in je v primeru kakšnih težav lažje dobiti pomoč...
Pa tudi treba se je vprašati kako bo z rezervnimi deli, servisom čez nekaj let - glede raznih kitajskih nisem ravno prepričan, medtem ko se za npr. Prvomajsko da dobiti vse dele, pa tudi še vedno je precej serviserjev, ki imajo te stroje v "malem prstu".

Ko bom kupoval rezkarico, sem skoraj 100% prepričan, da bo ALG :)

Pa, da ne pozabim omeniti, da je nakup kakšnega takega iskanega starejšega stroja mukotrpna naloga :-?
Zadnjič spremenil Nicomajstr***???***, dne 22.1.2009 20:01, skupaj popravljeno 2 krat.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 22.1.2009 19:53

Imam opravka z samimi kitajci od CNC do klasike...pa rečem tole, to so stroji tudi za industrijsko rabo 24ur dnevno, a delati je potrebno z "glavo" in vedno z rezervo. Niso nekaj visoko high-tech produktivni, so pa uporabni za vsakega obrtnika ki zna se zavedati da na tem stroju ne bo špan 5mm ampak bo 2 do max 3mm in se zna zavedati da bo stroj v roku nekaj let cca 5 in več za odpad. To govorim za vsakodnevno delo 2X 8ur.

Ala prvomajska potisje ipd...so z razlogom učakale visoko starost, in še imajo vrednost. Ti stroji so pa tako kot sem zgoraj opisal.

P.S Vse imamo od WD-ja :D
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a JETI » 22.1.2009 21:16

Ja te razumem jaz imam rezkar star ko zamlja polno"luftov" ampak znjim naredim vse. Problem je ker nima strojnega pomika na Z osi pa še pomične pinole nima ker je bilo to včasih luksuz. Kadar iam serijo 400 kosov pa vrtim ko zmešan z mizo gor in dol. Ni problem kupiti stroj za 20 ali več tisoč evrov sam jaz gledam tako da tak stroj mora delat 8ur na dan in to vsak dan. Jaz ga pa rabim približno dan ali dva v mesecu zato pa se mi zdi malo neracionalno dat tolk denarja za njega. Vsak star stroj ki sem ga kupil sem moral potem še nekaj dat na njega da se je dalo delat to je pa novo pa zraven mi dajo še nekaj pribora. Ponudba se mi ne zdi slaba bojim pa se da si ne bom čez par let pulil lase. Stružnico sem iskal leto dni da sem dobil dobro ta rezkar pa že pol leta iščem. Za znoret.

hvala
JETI
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a lepljiviavto » 22.1.2009 21:27

Pozdravljeni
problem tega stoja so obrati imaš možnost
samo par stopenj je pa skoraj podoben
prvomajski G01 dobra stran pa je elektronika.
lepljiviavto
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a JETI » 23.1.2009 10:38

Najmanjše število vrtlajev tega stroja je 90vrt/min. Moj stari rezkar jih ima pa 26vrt/min.
Mislim da 90vrt/min za vrtanje s svedrom fi 30mm je kar mal veliko.
JETI
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a AM-Samo » 23.1.2009 17:02

Razlika med "Kitajci" in starejšimi stroji je predvsem v materialu vodil!
Prvomajaska, Kikinda in ostali stroji in bivše "Juge", so imeli vodila starana, ker svoj čas nobena firma ni gledala kot danes da nima skladišča ker je to zguba sredstev (beri denarja), oni so naročili recimo cca. 10000 odlitkov, obdelat jih niso mogli tako hitro, in je cela zadeva stala po več let zunaj, preden je prišla na vrsto za obdelavo!
Danes takšnih vodil ne moraš več napravit, govorim seveda o klasičnih vodilih!

Jaz govorim za sebe, da nebo pomote, nikoli nebi kupil "Kitajca", ker naša firma se ukvarja izključno z remonti obdelovalnih strojev in z "Kitajci" nismo ravno na "ti", ker vse je nametano v stroj iz vseh vetrov, nekaj je kitajskih delov, nekah korejskih, potem še najdeš noter kakšnega "Indijca", saj dokler je stroj nov ni problemov, ampak vsak ko kupuje stroj, ga kupuje predvsem, da bi dosegal natančnost in da bi mu služil, veliko let, ne pa za obdobje 5 let!

Moj predlog je poiščite res dober rabljen starejši stroj, ampak morate veliko pozornosti namenit, vodilom, glavnemu vretenu in pa sklopkam za pomike, vse ostalo ni nevem kakšen strošek (navojna vretena dobiš dokaj poceni, sicer ne originalana)!

LP,
Samo
Since 1968
AM-Samo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pzagar » 24.1.2009 23:05

Zdravo.

Tudi jaz sem gledal isti stroj. Odločil sem se za rabljen CNC stroj za skoraj isti denar. Firma Mori Seiki, menjalec orodja, Fanuc 6M. Dela kot švicarska ura.
Nekaj 1000 EUR več kot ta pri WD-tehniku vendar v praksi ni primerjave med CNC in klasiko !!!!!

Res je, da ni močan - beri: fi30 ne moreš vrtati, ampak zato imam močnejši vrtalni stroj.

LP
The art of simplicity!
pzagar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a JETI » 25.1.2009 9:02

Jaz 90% rabim rezkalni stroj samo da na koncu okrogle cevi naredim radij da se točno prilega na drugo cev.
Delam samo z rezkarji fi25,30,40,50. to imam ponavadi 1 krat mesečno okrog 200 cevi za po rezkat na obeh koncih. Poleg tega mi ta stroj omogoča še vrtanje z pomično pinulo, kar pa moj rezkalni stroj nima povrh tega pa nima niti strojnega pomika v z-osi.Verjemi da je to muka delat. Če bi kje dobil samo glavo z pomično pinulo za moj rezkalni stroj ga nebi nikoli zamenjal.
Za tako delo in za predvsem toliko dela je pa teško dat za stroj 10000 eurov in več

LP
JETI
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov