STROJNISTVO.com • Poglej temo - Obločno varjenje aluminija

Obločno varjenje aluminija

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Obločno varjenje aluminija

OdgovorNapisal/-a Kriznar » 2.2.2009 21:18

Rad bi zavaril nekaj z aluminija, pa ne vem kako to storiti. slišal sem za naprave Tig in Mig in za obločno varjenje. ker se ne mislim veliko ukvarjat s tem in nočem kupovati preveč novih pripomočkov se mi zdi obločno varjenje aluminija še najenostavnejše. kaj si vi mislite o tem ? ali imate kakšne izkušnje? ali priporočate, ali odsvetujete?
Kriznar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 2.2.2009 23:20

Če boš varil samo zdaj pa pol nič več, je bolš da ti zvari kdo drugi :wink:
obločnega varjenja ne poznam, večinoma se uporablja tig.
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a eustahije » 3.2.2009 9:18

Bodi zelo previden oz. če še nisi varil Al, tega raje ne počni, material je zelo občutljiv (ali pa tudi probaj). TIG do 3 mm, izmenični tok, MIG pulzno. Pazi še na dobro pripravo zvarnih robov, mora biti zelo čisto.
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a kopron » 3.2.2009 21:02

Kupi elektrode za obločno varjenje najbolje (ALU 5 Si). Kose katere boš varil dobro očisti. Če so kosi debelejši od 5 mm je nujno predgreti na 150 stopinj celzija da niso vari porozni. Elektrode kupiš v Merkurju ali pa na Jesenicah. Za varjenje rabiš katerikoli varilni aparat, kateri daje enosmerni varilni tok. Na običajni varilni transformator ne gre, ker je izmenični tok. Pazi elektrode morajo biti suhe in vedno zaprte v škatli in absolutno na suhem in toplem mestu. Pa še to, ko začneš variti z novo elektrodo ni problema z vžigom le te. Če pa vmes prekineš varjenje se na koncu elektrode naredi kapica od žlindre in je težava z ponovnim vžigom. To kapico odstraniš tako da nekajkrat potegneš z elektrodo po brusnem papirju. Brusni papir naj ima zrnatost od 40 do 100. Pa veliko uspeha.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 3.2.2009 21:23

Jaz z AL elektrodami nisem še varil sem pa videl vare na pločevini 4-5mm varjeno na terenu pa niso bili ničemer podobni.Mi varimo z FRONIUS aparatom na žico in pridejo lepi vari.

LP
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a doc603 » 4.2.2009 11:37

Pri nas varimo aluminij z TIG-om. Zvari so dobri in imajo primerno nosilnost in niso porozni.

Glede obločnega varjenja, se mi pa zdi, da je kakovost zvara dosti odvisna od kemične sestave aluminija (popravite me če nimam prav).

Če gre res samo za nekaj kosov (enkratni posel) potem predlagam, da se zadeva da zvarit nekam, kjer varijo take stvari. Sploh če bo konstrukcija nekaj nosila, držala...
Od trdega dela dobiš bolečine...
Naredimo Slovenijo deželo brez bolečin-DELAJMO PAMETNO!
doc603
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kopron » 4.2.2009 14:44

Jolica, kakšno kvaliteto in debelino Al žice imate ko varite s Froniusom. In postopek varjenja, po MIG-u ali TIG-u.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a musicbox » 4.2.2009 15:57

kopron napisal/-a:Jolica, kakšno kvaliteto in debelino Al žice imate ko varite s Froniusom. In postopek varjenja, po MIG-u ali TIG-u.

Žico uporabiš 1,2 oznake mg5. Če je debelina manjša kot 1,2 moraš uporabiti drugačno pištolo (pištola z kolutom na njej). Drugače pa z navadnim Mag aparatom 1,2 žica + teflonski uložek + plin Argon ali mešani ca Alu mix z Helijem.
Če boš varil z Tig-om lahko uporabiš vse debeline žič čim bolj podobno materijalu. Plini prav tako argon ali mešance. Zvari lepši kot Mag samo tudi veliko bolj zamudni.
Če rabiš lep-estetski precizen var potem Tig.
Če pa variš neko konstrukcijo kjer potrebuješ veliko dodajanje materijala potem Mag.
musicbox
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jolica » 4.2.2009 18:58

Mi tudi uporabljamo žico 1.2 mm ter plin argon, varimo pa po mag postopku. Delamo pa največ z debelino materiala od 3mm navzgor.
In če se ne žaščitiš dobro si po delu kot tale smeško- :oops: HA-HA-HA

LP
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 5.2.2009 13:52

Jolica sprašujem če veš sestavo Al žice s katero varite. In zanima me če so vari porozni. Po naših izkušnjah so vari porozni. Imamo žico AlMg5 aparat Varmig 300 in plin argon.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 6.2.2009 19:00

Mi tudi varimo z žico AlMg5 in nimamo problemov z poroznostjo.
Kadar delamo stopnice za na ladjo se vare kontrolira z sprejem
in je čisto v redu.(z sprejem se vidi vsako najmanjšo luknjico
in se vidi če je slab spoj med robom vara in varjencem)
Varimo z aparatom FRONIUS TRANSPULS SYNERGIC 2700 ki ga uporabljamo samo za aluminij. Imam pa sodelavca ki aparat nastavi res v "nulo" in on skoraj vse dela kar se tiče aluminija.

LP
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 6.2.2009 21:13

Najlepša hvala Jolica. Kakšen spray pa je to, prvič slišim za to stvar. Pa še to me zanima če je okoli Al vara kaj črnih lis po obeh straneh, to mislim levo in desno.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 6.2.2009 22:09

To je spray z katerim se kontrolira var. To se rabi nasplošno za vse materiale.Z njimi se kontrolira tudi na drugih kovinah. V bistvu z Sprejem (v bistvu je zelo redka rdeča tekočina) pošpricah po varu in materialu okrog vara potem pustiš nekaj časa in potem ta nanos obrišeš. Ko je obrisano ostanejo rdeče pike povsod kjer je porozno ali če je kakšna fuga ostane črta.Ta barva penetrira v vsako še najmanjšo fugo ali luknjico in ko obrišeš barva ostane v njej. Kot se zdaj spomnem ni kakšne velike črnine, ko bomo spet kaj varili bom pa prav pogledal.
Upam da sem dobro razložil postopek?

LP
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 7.2.2009 8:13

Še enkrat hvala za odgovore.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka87 » 7.2.2009 22:06

jolica napisal/-a:To je spray z katerim se kontrolira var. To se rabi nasplošno za vse materiale.Z njimi se kontrolira tudi na drugih kovinah. V bistvu z Sprejem (v bistvu je zelo redka rdeča tekočina) pošpricah po varu in materialu okrog vara potem pustiš nekaj časa in potem ta nanos obrišeš. Ko je obrisano ostanejo rdeče pike povsod kjer je porozno ali če je kakšna fuga ostane črta.Ta barva penetrira v vsako še najmanjšo fugo ali luknjico in ko obrišeš barva ostane v njej. Kot se zdaj spomnem ni kakšne velike črnine, ko bomo spet kaj varili bom pa prav pogledal.
Upam da sem dobro razložil postopek?

LP

Mogoče veste kje bi se dalo nabaviti ta sprej oziroma kdo je proizvajalec. Zanima me pa tudi ali potem ta barva od spreja ki ostane v razpokah kaj upliva na nadalno varjenje če je potrebno var popraviti.

Lp
Luka
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 32 gostov