Kako rebričiti les - priprava za rebričenje
Moderator: -M-
30 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Kako rebričiti les - priprava za rebričenje
Pozdravljeni,
imam nek valjast izdelek (premeri izdelkov so okvirno med Φ30 in Φ70, material je zaenkrat mišljena bukev).
Sedaj bi pa na 2 mestih tega izdelka moral(to sta najbolj zunanja premera) narediti običajno ravno rebričenje. Globina tega rebričenja naj bi bila okrog 2mm, glede modula pa še nisem čisto odločen, samo naj ne bi bilo pregosto - nekje 1,5
Gledal sem običajne nože za rebričenje kovine, pa imajo samo do koraka 1,5 ali se dobijo tudi z večjim korakom in pa kakšna je lahko največja globina?
Ali mislite, da bi se običajno orodje za rebričenje "obneslo" pri rebričeju bukovega lesa (natančnost ne igra pomembne vloge, bolj je pomemben izgled, če bo premajhen korak se bojim, da bo samo zavaljalo material)? Če ne bi dobil ustreznega orodja, sem razmišljal, da bi naredil držalo, ki bi na koncu imelo prosto vrteči zobnik ali pa mogoče nekakšne rešetke po katerih bi potem povaljal ta obdelovanec...
Pa še nečesa si ne morem predstavljati, kako je potem ko kolešček za rebričenje naredi en krog okrog obdelovanca, ali se bo "izšlo" tako, da bo ne glede na premer spet šel v prvotno narejene udolbine (da ne bo zamika)?
Že v naprej hvala za odgovore!
imam nek valjast izdelek (premeri izdelkov so okvirno med Φ30 in Φ70, material je zaenkrat mišljena bukev).
Sedaj bi pa na 2 mestih tega izdelka moral(to sta najbolj zunanja premera) narediti običajno ravno rebričenje. Globina tega rebričenja naj bi bila okrog 2mm, glede modula pa še nisem čisto odločen, samo naj ne bi bilo pregosto - nekje 1,5
Gledal sem običajne nože za rebričenje kovine, pa imajo samo do koraka 1,5 ali se dobijo tudi z večjim korakom in pa kakšna je lahko največja globina?
Ali mislite, da bi se običajno orodje za rebričenje "obneslo" pri rebričeju bukovega lesa (natančnost ne igra pomembne vloge, bolj je pomemben izgled, če bo premajhen korak se bojim, da bo samo zavaljalo material)? Če ne bi dobil ustreznega orodja, sem razmišljal, da bi naredil držalo, ki bi na koncu imelo prosto vrteči zobnik ali pa mogoče nekakšne rešetke po katerih bi potem povaljal ta obdelovanec...
Pa še nečesa si ne morem predstavljati, kako je potem ko kolešček za rebričenje naredi en krog okrog obdelovanca, ali se bo "izšlo" tako, da bo ne glede na premer spet šel v prvotno narejene udolbine (da ne bo zamika)?
Že v naprej hvala za odgovore!
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Razmere rebričenja kot navajaš bo potrebno izdelati z odrezavanjem / frezanje lesa. Četudi bi rebričenje nekako uspelo ( kar sicer dvomim ) bi imel izdlelk na robovih dvignjene pokonci drobne lesne iveri, ki bi nato kazile površino. Uporabnik, ki bi izdelek prijel v roke bi mu nekaj teh iveri ostalo pod kožo.
CAD / CAM / CAE
- DynaVox
- Strokovnjak

Hvala za odgovor.
Pozabil sem omeniti, da je rebričenje na takem mestu, kjer je na obeh straneh "odrezano", širina pa je do 10mm, se pravi bi samo prislonil kolešček, robove pa potem pobrusil...
Rezkanje ne pride v poštev ker bi ta izdelek moral biti zelo poceni (sicer je trenutno samo za "probo") kasneje pa bi bile količine takšne da se neke namenske priprave ne bi splačalo narediti...
Pozabil sem omeniti, da je rebričenje na takem mestu, kjer je na obeh straneh "odrezano", širina pa je do 10mm, se pravi bi samo prislonil kolešček, robove pa potem pobrusil...
Rezkanje ne pride v poštev ker bi ta izdelek moral biti zelo poceni (sicer je trenutno samo za "probo") kasneje pa bi bile količine takšne da se neke namenske priprave ne bi splačalo narediti...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Tole mi ne da miru
Sem sprobal z navadnim ključem za vrtačno glavo do 13mm, pa je ravno pravo ozobljenje, samo če ne bi bilo stožčasto.
Se pravi: korak 4-5mm, širina poglobitve na obdelovancu cca. 1,5mm, torej je potem širina izbokline cca. 3mm. Ali se dobi kakšen podoben kolešček za rebričenje?
Če pa takšnega koleščka ni, pa gledam ali bi bilo bolje vzeti navaden zobnik z modulom 1,5 ter 14 zobmi http://www.ideal-velenje.si/pdf,cdr/str ... obniki.pdf ali podoben verižnik... Kakšen predlog (to mislim zaradi tega, ker želim širino izbokline, večjo od vrzeli)?
Še vedno me pa zanima kako se "izide" da se po enem krogu profil ne "zamakne".
Sem sprobal z navadnim ključem za vrtačno glavo do 13mm, pa je ravno pravo ozobljenje, samo če ne bi bilo stožčasto.
Se pravi: korak 4-5mm, širina poglobitve na obdelovancu cca. 1,5mm, torej je potem širina izbokline cca. 3mm. Ali se dobi kakšen podoben kolešček za rebričenje?
Če pa takšnega koleščka ni, pa gledam ali bi bilo bolje vzeti navaden zobnik z modulom 1,5 ter 14 zobmi http://www.ideal-velenje.si/pdf,cdr/str ... obniki.pdf ali podoben verižnik... Kakšen predlog (to mislim zaradi tega, ker želim širino izbokline, večjo od vrzeli)?
Še vedno me pa zanima kako se "izide" da se po enem krogu profil ne "zamakne".
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Izide se ti zgolj slučajno.kako se "izide" da se po enem krogu profil ne "zamakne
Da bi se ti vedno izšlo, moraš imeti orodje in obdelovanec gnan, med njima pa točno določeno razmerje.
Kako se pa potem to rešuje na klasičnih stružnicah, z navadnim držalom in koleščkom z ravnimi zarezami? Ali se nastavi kot na križnem suportu, tako da ubistvu pritiska samo rob koleščka, potem se pa nastavi pomik? Ali se zavrti samo za en krog, samo to je težko (ker to traja samo 2 sekundi).
Pa še ideja kako bi naredil to pripravo:
Pa še zanima me kako se v SolidWorksu da narediti V+/- (pozitivni/negativni profilni premik pri zobnikih iz toolboxa)...
Glede izdelka pa trenutno nimam slike, ker je še vse v fazi ideje...
Zadnjič spremenil Nicomajstr***???***, dne 8.3.2009 20:51, skupaj popravljeno 1 krat.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

čopi napisal/-a:ali mi vsaj lahko zaupaš komu bo namenjenop pa kolikšna bo okvirna cena!
To je mislim, da za neke starinske okraske, okvirna cena pa 1-1,5€ za delo + material...
Bom prilepil slike, samo trenutno nimam...
Okvirna oblika:

- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Alu.pro napisal/-a:Uh nico...tole pa mal hudo poceni glede na sliko...pa izdelek če se gre za okrasek mora biti itak estetski itd.
Me zanima kako bi šlo tele utore delat z pehalnim strojem?
tu mislim da pač ni računice
Glede na to, da so to vse mere v toleranci 0,5mm je to narejeno zelo hitro, stroškov glede obrabe orodja pa skoraj ni... samo tole rebričenje moram ugotoviti kako poceni rešiti - pehanje, rezkanje itd. seveda ne pride v poštev. Če se rebričenje s kolesčkom ne bo obneslo, pa ne bom tega delal
Ti "utori" pa ni treba, da so ravno takšne oblike, samo da je malo nazobčano, da se zmanjša drsenje.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Malo izven koteksta.
Včasih so niti prodajali na lesnih špulah. Ko je bila špula prazna pa smo otroci delali iz tega "tanke".
Palčka elestika... pa je šlo po mizi, vendar se ne spomnem več kako je bilo točno izvedeno. Pač prvi preblisk ko sem videl skico.
Včasih so niti prodajali na lesnih špulah. Ko je bila špula prazna pa smo otroci delali iz tega "tanke".
Palčka elestika... pa je šlo po mizi, vendar se ne spomnem več kako je bilo točno izvedeno. Pač prvi preblisk ko sem videl skico.
- napetost
- Strokovnjak

Če naj bo oblika (utori) trajni, boš nujno moral material odvzeti in ne zgolj stisniti. Moj predlog bi bil da narediš matrico ustreznih dimenzij - "zobnik z notranjim ozobljenjem", skozi katerega potisneš na max. premer obdelan polizdelek, katerega potem še dokončno oblikuješ. Na tak način oblikujejo npr. čepe za sestavo pohištva iz ivernih plošč.
L.p.; Janez
L.p.; Janez
Pomagaj si sam in forum ti bo pomagal.
- janez03
- Strokovnjak

janez03 napisal/-a:Če naj bo oblika (utori) trajni, boš nujno moral material odvzeti in ne zgolj stisniti. Moj predlog bi bil da narediš matrico ustreznih dimenzij - "zobnik z notranjim ozobljenjem", skozi katerega potisneš na max. premer obdelan polizdelek, katerega potem še dokončno oblikuješ. Na tak način oblikujejo npr. čepe za sestavo pohištva iz ivernih plošč.
L.p.; Janez
Hvala za nasvet, premalo delam z lesom pa sem na to čisto pozabil, zato sem poskusil nek konec lesa v katerega sem vtisnil zarezo, namočiti v vodi, pa se je zareza res deformirala.
Sedaj pa razmišljam v dveh semereh:
1. kaj če bi te zareze vžgal (mislim, da se potem les ne vrne v prvotno stanje) - naredil bi gosto, segreto mrežo po kateri bi zapeljal kolešček
2. naredil pripravo iz večih pil razporejenih v polkrog, po sredini pa vodilo po katerem bi potegnil ta obdelovanec, na koncu pa obdelovanec zavrtel za pol kroga in potegnil še v nasprotno stran
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Tole bi lahko te utore delal na stružnici, preprosto s pomočjo potisne sile konička. Nekdo bi ti na cnc-ju zrezkal orodje iz okroglega surovca, tak oda bi ostali nekakšni noži trikotni z vedno več mesa (stopnice). Prej bi še pa vzel en star sveder, in ga odrezal ter privaril na ta surovec. Tako bi s pomočjo konička odrezal v eni potezi utore ven. to sem prepričan da bi šlo, bilo bi popolnoma estetsko, racionalno in zelo hitro. nekaj sekund. upam da imaš predstavo kaj mislim... 
Kdor obdeluje deluje.
- Alu.pro
- Strokovnjak

30 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov