STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri program uporabiti za 3D modeliranje

Kateri program uporabiti za 3D modeliranje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kateri program uporabiti za 3D modeliranje

OdgovorNapisal/-a Jozek » 14.4.2009 11:12

Živjo

Sem absolvent strojništva in se lotevam diplomske naloge. Narediti moram 3D model sprednjega konca vozila. Stvar bi bila enostavna, če bi bilo po moje bi si izbral Catio in se na njo lepo navadil in bi bilo use lepo in prav. Ampak moram upoštevati, da bi rad po diplomi isto stvar delal naprej, kar je pa malo težje. Doma imamo manjše družinsko podjetje v katerem se že dalj časa ukvarjamo z izdelavo dodatne opreme za vozila. Nismo neko podjetje z serijsko proizvodnjo. Zato me zanima kateri program bi bil najcenejši in zadosti uporaben za kasnejšo samostojno pot.
Rabim pa za 3D modeliranje in izvedbo simulacije trka z modelom človeške noge. Ali če obstaja kakšna druga varijanta. Program nebi bil ves čas v uporabi, kajti gre za obrtniško delavnico.
Na fakulteti sem se seznanil in uporabljal vse mogoče programe, vendar premalo obsežno da bi znal na enega kaj več kot osnovno risanje.

Najlepša hvala že v naprej

Jože K.
Jozek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a masinist » 14.4.2009 11:53

Tudi tukaj boš dobil odgovor, ki je vprašanje koliko ti bo pomagal. Vsak bo hvalil svoj program. Ti verjetno iščeš tudi optimalno razmerje cena-kvaliteta.
Kako boš izvedel simulacijo trka z človeško nogo nimam izkušenj.
Lahko ti povem, da jaz uporabljam Inventor in sem z njim zadovoljen. Je pa res, da je v primerjavi s konkurenco bolj šibek na površinah.
Glede na to, da delaš dodatno opremo za avtomobile, boš kar precej rabil površine. Tu je Catia OK. Pa tudi kakšen ThinkDesign je OK na površinah.
Malo počakaj še mnenja ostalih, potem boš imel bolj čisto sliko.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 14.4.2009 12:24

Na forumu je bila marsikatera vroča debata o tem kateri modelirnik izbrati. Preglej malo po forumu, saj je za vsak program veliko komentarjev za in proti.

V roku kakšne ure pa se bo še verjetno oglasil gospod ki ti bo pokazal pot iz nevednosti in ti predstavil superiorni modelirnik...
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a jp » 14.4.2009 12:58

Glede, da nočeš [cenzurirano] verzije, kar bi bilo najbolj enostavno 8)

Si razmišljal o kakem zastonj, zmodeliraš lahko že v vsakem, razen za simulacije nisem prepričan.

http://www.freebyte.com/cad/cad.htm

Powershape, zgleda že obetaven. (od komercialnih verzij)

v 5 letih pa grem stavit, da bo tudi open source community, kaj pametnega skupaj spravila. :P (to pomeni da bo zastonj)
jp
Pripravnik
Pripravnik

Re: Kateri program uporabiti za 3D modeliranje

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 14.4.2009 14:20

Jozek napisal/-a:Živjo

Sem absolvent strojništva in se lotevam diplomske naloge. Narediti moram 3D model sprednjega konca vozila. Stvar bi bila enostavna, če bi bilo po moje bi si izbral Catio in se na njo lepo navadil in bi bilo use lepo in prav. Ampak moram upoštevati, da bi rad po diplomi isto stvar delal naprej, kar je pa malo težje. Doma imamo manjše družinsko podjetje v katerem se že dalj časa ukvarjamo z izdelavo dodatne opreme za vozila. Nismo neko podjetje z serijsko proizvodnjo. Zato me zanima kateri program bi bil najcenejši in zadosti uporaben za kasnejšo samostojno pot.
Rabim pa za 3D modeliranje in izvedbo simulacije trka z modelom človeške noge. Ali če obstaja kakšna druga varijanta. Program nebi bil ves čas v uporabi, kajti gre za obrtniško delavnico.
Na fakulteti sem se seznanil in uporabljal vse mogoče programe, vendar premalo obsežno da bi znal na enega kaj več kot osnovno risanje.

Najlepša hvala že v naprej

Jože K.

3D risanje je osnova. Simulacija pa nadgradnja in napredna uporaba 3D modela. Priporočam storitve izkušenega experta. Saj občasna uporaba programske opreme ne zagotavlja expertize in s tem povezanih optimalnih rešitev.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 14.4.2009 19:25

Kar se tiče avtomobilske industrije se uporablja večinoma CATIJA. Toyota mislim da ima celotno Product Lifecycle Management zasnovo pokrito s CATIJO. Torej od ideje do izdelave. (Površine pa potem Machining... itd)
BMW uporablja za izdelavo orodij npr. TEBIS za modeliranje pa CATIJO.

Simulacije kakšne trka pa mislim, da se izvajajo z programom SIMULIA. Verjetno je podobno kot ANSYS.

Kdor je začetnik, bo mogel vložiti veliko truda za karkoli... noben softwear ni easy... oz. po mojem mnenju boljši od drugega.

Lep pozdrav
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 14.4.2009 20:42

ma ni nujno, da delas v istem programu tudi naprej. lepo taprvo naredi diplomo, programi so vsi podobni med sabo, bos hitro notri (nasploh se pa za predelavo prikolic ne uporablja bas veliko softvera).

pri katerem profesorju delas to in ali si vss/ uni?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 15.4.2009 15:44

pozdravljen

V izbiro modelirnika se ne bom vtikal, dandanes je to bolj stvar osebnih preferenc in zahtev narocnikov, kooperantov in nenazadnje cene. Model pa lahko itak naredis s skoraj vsakim, pac z enimi lazje kot z drugimi.
Za simulacijo trka pa ti Catia ali kateri drugi modelirnik nic ne koristi, potrebujes software z explicitnim solverjem, kot npr. ls-dyna, abaqus-explicit, pam-crash in podobni. Te zadeve pa so za osebno rabo ali za manjse podjetje obcutno predrage, seveda govorimo o uradni, licencni rabi.

Prav tako bi popravil enega od zgornjih komentarjev....vsi veliki proizvajalci, bodisi avto, aero ali katera druga industrija nimajo zgolj enega centralnega paketa. Morda je pri modeliranju to malo bolj izrazito, kjer Catia prevladuje v avto in aero branzi, na podrocju simulacij pa definitivno nimajo samo enega orodja, s katerim bi pokrivali vse simulacije.

lpb
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 15.4.2009 19:44

iz izkušenj ti predlagam proe ali catio in kot alternativo solidworks. Pri teh nimaš kaj zgrešiti, vse ostalo pa je z vidika možnosti zaposlitve (ti sicer nimaš tega problema) bolj slabo. Je namreč premalo podjetij, ki uporabljajo druge.
Glede simulacij pa je že vse predhodnik povedal.

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov