STROJNISTVO.com • Poglej temo - PORABA

PORABA

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 21.4.2009 19:37

Vsi, ki se sklicujete na potovalni računalnik in prikazano porabo: SPLOH NE KAŽE POPOLNOMA TOČNO. Je samo v pomoč pri vožnji, največkrat tudi ima psihološki vpliv, da tisti ki hočejo čimmanjšo porabo, manj pritiskajo na pedal. Kdor mi ne verjame, naj naredi test z lastno glavo: par rezervoarjev goriva si zapišeš, enako kilometre. Sedaj pa : verjetno je števec na bencinski pumpi dokaj natančen, števec kilometrov si lahko preveriš na količkih na avtocesti - so dokaj natančni. In boste videli, kako računalnik laže. !
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 21.4.2009 19:42

Nekdo je spet pljunil na karbid!
Grem stavit, da boste prišli do 10. strani s tole temo. Prejšnja podobna se je končala nekje okrog 15., če se ne motim. In prav duhoviti prispevki so se znašli tam... Verjamem, da se bodo tudi tukaj.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 21.4.2009 20:13

mitt napisal/-a:iskra pa res nima nobene veze s porabo pri bremzanju.

se pa pri delovanju najbrž malo spreminja kot vžiga glede na obrate in obremenitev, vrsto bencina,... v času hitrih mikroprocesorjev je marsikaj možno.

Spet nostalgija pri primerjavah: saj so še stoenke z vžig. sistemom na platine imele regulacijo predvžiga glede na vrtljaje in vakum v sesalnem kolektorju. Taprve sicer samo na vrtljaje, kmalu pa še vakum.
Dandanes pa že povsem povprečna elektronika upošteva več parametrov kakor pa se jih lahko v pol ure spomnimo naštet.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 21.4.2009 20:28

Magnum44, iz tvojega prispevka se razbere kot da je razlika v litrih! Kdo pa pričakuje na centiliter točno porabo? Prikaz porabe je dokaj točen in če se razlikuje dejanska poraba za en ali dva decilitra sem ja čisto zadovoljen.

V bistvu pa je bilo moje vprašanje če ve kdo kako je z zgorevanjem goriva v prostem teku!

Edit:
Mi ni dalo mira pa sem šel pogledat na računalnik! :D
Sam vedno tankam 20 litrov in prevozim 290km +-5km, (v glavnem po avtocestah, vedno ista relacija, iste ceste). Torej če vzamem povprečno 290 je to 6,896l/100km, računalnik mi pa kaže povprečno porabo 6,8l/100km (po računalniku 121,3litri, prevoženo 1773,2km poraba 6,841l/100km). Torej je razlika minimalna! Tudi sam sem pričakoval večjo razliko! :D :D

LP
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 21.4.2009 21:00

T_Eclipse napisal/-a:Magnum44, iz tvojega prispevka se razbere kot da je razlika v litrih! Kdo pa pričakuje na centiliter točno porabo? Prikaz porabe je dokaj točen in če se razlikuje dejanska poraba za en ali dva decilitra sem ja čisto zadovoljen.

V bistvu pa je bilo moje vprašanje če ve kdo kako je z zgorevanjem goriva v prostem teku!

Edit:
Mi ni dalo mira pa sem šel pogledat na računalnik! :D
Sam vedno tankam 20 litrov in prevozim 290km +-5km, (v glavnem po avtocestah, vedno ista relacija, iste ceste). Torej če vzamem povprečno 290 je to 6,896l/100km, računalnik mi pa kaže povprečno porabo 6,8l/100km (po računalniku 121,3litri, prevoženo 1773,2km poraba 6,841l/100km). Torej je razlika minimalna! Tudi sam sem pričakoval večjo razliko! :D :D

LP

Računalnik kaže kar točno. Kdor ne verjame naj ga spomnem na vic o gorenjcu in zamrzovalni skrinji. Ni verjel, da lučka ugasne, ko se vrata zaprejo. Pa je preveril in za vedno ostal v skrinji na -18°C :lol:

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 21.4.2009 21:01

Hehe, katera stvar na tem svetu pa je "popolnoma točna"? :roll:
Pa če se omejimo zgolj na avte in pri tem najprej pomislimo na vpliv gum (kotalni obseg). Nove imajo 8mm profila, marsikdo jih zradira pod 1mm. Se da komu brezvezno zabijat čas in računat koliko napake že to predstavlja? Kje je še tlak in obremenitev (obtežitev) vozila...
Kazalec za temperaturo?
Kazalec količine goriva v rezervoarju?
Obratomer?
Števec prevoženih km?
Prikazovalnik hitrosti?

Slednji že tovarniško kaže preveč, potem pa nekdo pričakuje od BC laboratorijsko natančnost?
0.5 na 7 litrov je 7%, pa je večina BCjev vsaj 2x če ne 3x natančnejših. Pa kaj nekateri vozite na zadnje kapljice in na njih hlape, da pričakujete natančnost v ppm?
BC je indikator, ne pa certificiran vrhunski laboratorijski merilni sistem...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 21.4.2009 21:10

V glavnem jutri pri malci povej, da je v avtomobilih vožnja navzdol že upoštevana in da avto manj pije, če imaš v prestavi in ne tiščiš na plin, kot v prostem teku.
Debata končana :D
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 21.4.2009 21:55

Se pridružujem T eclipse, Meni je renault safrane ravno tako kazal porabo. Mašinist, ko so injektorji zaprti je iskra še vedno. Vendar nima kaj vžgati, če ni goriva. Motor z zaprtimi injektorji lahko teče z tujo pomočjo en teden ali pa več. Olje za mazanje ima, vodo za hlajenje tudi, zato ni panike. Mal se bo grel ker bo še vedno komprimiral malo zraka, nekaj je pa tudi trenja. Da pa še jaz nekaj dodam: če gre avto v brzini po klancu navzdol brez gasa, bo le ta naredil bistveno krajšo pot kot pa v leru do popolne ustavitve. Sedaj pa računajte kaj se bolj splača. Jaz dajem v ler.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 22.4.2009 14:16

Zaspanc napisal/-a:Spet nostalgija pri primerjavah: saj so še stoenke z vžig. sistemom na platine imele regulacijo predvžiga glede na vrtljaje in vakum v sesalnem kolektorju. Taprve sicer samo na vrtljaje, kmalu pa še vakum.

To je že imel moj stari kadett okrog leta 1969...
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a grega09 » 22.4.2009 16:04

No meni je tudi bila prejšnja tema dosti zanimiva za brati. :D
To je tudi meni logično in mislim, da pove vse:
V glavnem jutri pri malci povej, da je v avtomobilih vožnja navzdol že upoštevana in da avto manj pije, če imaš v prestavi in ne tiščiš na plin, kot v prostem teku.
Debata končana

Me pa zanima, zakaj motor ni veliko tišji pri vožnji po klancu navzdol in zavirnaju z motorjem, če ni eksplozij. Je komprimiranje in kasneje raztezanje zraka, ki gre v cilinder podobno glasno?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Enduraš » 23.4.2009 7:04

ker so eksplozije glasne le v filmih? :roll:
Sam ne se kregat.
Enduraš
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brusilec » 23.4.2009 19:55

kopron napisal/-a: Da pa še jaz nekaj dodam: če gre avto v brzini po klancu navzdol brez gasa, bo le ta naredil bistveno krajšo pot kot pa v leru do popolne ustavitve. Sedaj pa računajte kaj se bolj splača. Jaz dajem v ler.

Kaj se bolj splača... meti v leru in bremzati, da ne dobiš prevelike hitrosti ALI pa dati v višjo prestavo in pustiti da mašina zavira?
z tako vožnjo sem si ravno ta teden prvič zamenjati zavorne ploščice, pri 186 000 km. Je pa res da delam veliko kilometrov na avtocestah.

Torej ne samo da prišparaš na gorivu ampak tudi na zavorah. In ne.. ni mi še bilo treba menjavati mašine :)

seveda, ta tema je bila tudi na tv (discovery-5th gear)in so ugotovili da največ kilometrov narediš, če zaviraš z mašino..

To, kako natančni števci na bencinskih črpalkah, se je pa že je veliko govorilo. gdo pa kontrolira koliko litrov je v resnici nakapjlalo?

Bi rekel da mi je najbolj zabavno prebirati komentarje ravno v tej temi, in sem vesel da se je znova odprla.. sigurno se je kdo nasmejal tudi ob mojem napisanem :/ le tako naprej !
jaz bi dal nekaj tem za vedno na "aktualno". med drugimi to temo, ter pa "koliko zaslužimo strojniki"
Zadnjič spremenil Brusilec, dne 23.4.2009 20:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Brusilec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.4.2009 20:38

"Me pa zanima, zakaj motor ni veliko tišji pri vožnji po klancu navzdol in zavirnaju z motorjem, če ni eksplozij. Je komprimiranje in kasneje raztezanje zraka, ki gre v cilinder podobno glasno?"

Če imaš zanič izpušni sistem, je velika razlika v glasnosti obremenjenega motorja in neobremenjenega ali celo gnanega motorja.
Dober izpušni sistem namreč zelo zmanjša hrup pri praznjenju valjev po odprtju izpušnega ventila, tako da je zvok ki ga slišiš pri obremenjenem motorju večinoma posledica gibajočih delov motorja in ne toliko eksplozij. Ko motor teče v gnanem režimu, se hrup zmanjša samo za tisti mali del, ki ga pri obremenjenem motorju izpušna cev ne more zadušiti. Hrup gibajočih delov pa ostane skoraj enak kot v režimu pod obremenitvijo.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov