STROJNISTVO.com • Poglej temo - Iščem šiht....

Iščem šiht....

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Re: Iščem šiht....

OdgovorNapisal/-a fogl » 25.5.2009 10:40

jp napisal/-a:
Klasifikacija delovnega mesta
Plačilo:
1000 - 1700 EUR / mesec

Bruto ali neto?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 25.5.2009 10:42

V teh gospodarskih razmerah misija nemogoče.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Iščem šiht....

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 25.5.2009 11:22

jp napisal/-a:ki bo ekvivalent takemu, samo za strojnika

https://www.slo-tech.si/delo/101

no da prekopiram :
Klasifikacija delovnega mesta
Plačilo:
1000 - 1700 EUR / mesec
Delovni čas:
redna zaposlitev

Prilagodljiv delovni čas, prijetno vzdušje in delovno okolje, delo na zanimivih projektih, potovanja in sodelovanje s številnimi tujimi strokovnjaki, visoko strokovno in tehnično podporo pri delu.

Zakaj bi želel delati za vas:
Podjetje Xlab svojim zaposlenim nudi prilagodljiv delovni čas, delo na zanimivih (predvsem EU) projektih, potovanja in sodelovanje s številnimi tujimi strokovnjaki, visoko strokovno in tehnično podporo pri delu.

Zakaj ni strojniških firm takih pa zakaj še kdo gre na strojni faks?

Pozdravljen,
pa si že kdaj poizkusil v tako podjetje poslati svoj življenjepis in utemeljitev zakaj bi bil za njih primeren sodelavec?
Preko razpisov dobi delo le četrtina ljudi in če boš čakal na razpise bodo take službe v večini primerov šle mimo.
V vseh podjetjih dosedaj so me pri iskanju novih sodelavcev vprašali, če poznam kakšnega primernega, še preden so dali ven razpis....
Vzemi stvari v svoje roke!

l.p.
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 25.5.2009 20:56

varilni i. napisal/-a:Šišajo nas ne samo poštarji ampak vsak tehnik ki je le nakaj let v proizvodnji, neglede na raznolikost dela! Le mal povprašajte, pa takoj ugotovite rezultat!
Res sramotno, da smo tako nizko padli. Predvsem pa smo krivi sami in ta sitem postaviti na višjo raven ne bo lahko ali celo nemogoče!

lp

Pa pojdi v proizvodnjo, da boš spoznal kaj tehniki delajo. Ugotovil boš, da si zapravil 5 let na faksu.
V proizv. pa se boš od tehnika učil kako se dela. Tehnik
je tistih 5 let, ko si ti afne guncal lepo delal in si nabiral izkušnje zato ima pa vredu plačo pa še pred tabo bo šel v penzijo. Socijalizma je konec. Tam si imel dobro plačo, če si bil član ZK pa tudi, če si bil nepismen... :lol:

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jp » 25.5.2009 22:57

http://slepocrevo.wordpress.com/2006/02 ... ev-my-ass/

tule je en lušten blog... se podpišem pod tole.

Zadnje case lahko veliko beremo o blaznem pomanjkanju inzenirjev, zdravnikov in naravoslovcev v Sloveniji. Takoj na zacetku naj povem, da mi grejo take drekarije totalno na [cenzurirano] in da res ne morem najti bolj uglajenega izraza.

Evo primer pogovora, ki sem mu nevljudno prisluhnil na letu Ljubljana-Muenchen. Udelezencema se ponizno opravicujem, da bom tole njuno izmenjavo takole izrabil, ampak tako je. Nekatere najbolj socne stvari bom itak izpustil, ker bi lahko kdo v mali Sloveniji takoj prepoznal kaksno osebo. Okej, here goes:

On: “O zdravo, kam pa ti?”

Ona: “V sluzbo, v Kopenhagen. “

On: “A, ti tudi. Za katero firmo pa delas?”

Ona: “Za firmo ToPaTo.”

On:” A pa moras vsak teden gor?”

Ona: “Ne, na sreco sem se zmenila tako, da sem vecino casa v Ljubljani, tja moram vsak mesec za kaksen teden.”

On: “No, to ti je ze kar fajn uspelo.”

Ona: “Ja, saj ves, v Ljubljani mi je vsec ziveti pa tudi zaradi otrok. Itak ves, kako je, bila sem mlada raziskovalka pri Dr. TejInTej. Ne vem, kaj sem naredila, da sem se ji nekaj zamerila. Opravila sem vse v roku in po reglcih, ampak po koncu doktorata mi je enostavno rekla, da zame ne bo mesta. Torej nisem dobila nikjer v Sloveniji primerne sluzbe in sem sla delat na Dansko. Tam stroko res cenijo in me dobro placajo. Seveda se ne ve, koliko casa se, pa tudi za moje otroke je tezko, ampak bo ze.”

Kaj smo ze slisali o pomanjkanju zdravnikov? Tukaj imamo primer vrhunske strokovnjakinje za diabetes, ki s svojim znanjem enostavno nima v Sloveniji kaj iskati. Crni je takih zgodb slisal se pa jos, ko se je odlocal za podiplomca. Na tone mladih raziskovalcev, ki jih nikjer nocejo. Torej najbolj brihtnih in najbolj pridnih ljudi nihce ne rabi. Za koji [cenzurirano] torej nekdo trobezlja o tem, kako je treba povecati vpis na naravoslovne fakultete? Kaksno “usklajevanje s trgom delovne sile” neki? Kdo laze, da se splaca biti strojnik ali elektrotehnik? In najpomembnejse vprasanje, komu vsa ta umazana propaganda najbolj koristi?

V prvi vrsti bi vecji vpis koristil profesorjem na faksih. Njihovo financiranje je odvisno od stevila vpisanih in njihovo napredovanje od stevila publikacij in diplom. Torej jim v bistvu ne morem zameriti, da se obnasajo racionalno in skusajo v naravoslovje zvabiti cimvec mladih ljudi, da jim bojo zastonj pisali diplome in potem bili mladi raziskovalci, ki jih itak placa drzava, ne pa oni. Pa ceprav se tem mladim ljudem to glede na razmerje trud/nagrada pac ne splaca. Ce bi bile zadeve take kot v ZDA, bi bilo veliko financiranja Univerze odvisno od prostovoljnih prispevkoh bivsih diplomantov (alumni). V interesu bivsih diplomantov pa je, da studij koncajo samo kvalitetni studentje in da studija ne konca ravno vsak aberveznik. Veliko stevilo diplomantov namrec zbija ceno na trgu delovne sile, ljudje, ki imajo diplomo in slabo znanje pa zmanjsujejo ugled poklica. Zaradi nacina financiranja, ko je denar za Univerzo kar na silo potegnjen iz zepa davkoplacevalcev, pa interes profesorjev in interes studentov ter diplomantov ni eno in isto. Namesto, da bi profesorji delovali tako, da bi njihovi diplomanti imeli cimboljso moznost zasluzka, da bi lahko del le-tega dali nazaj svoji fakulteti, povecujejo ponudbo na trgu delovne sile z vedno blazjimi pogoji prehoda v naslednji letnik in podobnimi sranji.

Seveda od vecjega stevila diplomantov profitirajo tudi delodajalci. Najlazje je jamrati, kako da je malo inzenirjev, ob tem pa jim izplacevati bagatelne place. Slisim, da je zacetna placa univ. dipl. inz. strojnistva 130 jurjev in da se ne veca ravno strmo. Zadnjic sem slisal za primer diplomantke naravoslovne fakultete, ki je poslala 60 prosenj za sluzbo (mater, se dobra je, da je nasla toliko firm) in dobila odgovor od ene. Ponudili so ji 70 jurjev neto pa se nek strokovni izpit na Gospodarski Zbornici bi si morala sama placati. Izpit stane 300 jurjev. Pa to ni vec smesno, [cenzurirano]. Dokler smo inzenirji na trgu tako slabo placani, nas ni premalo, zato naj na ministrstvu za solstvo in znanost nehajo zganjati svojo perverzno propagando in se rajsi posvetijo resnim pedagoskim in raziskovalnim problemom. Naloga solstva ni uravnavanje trga delovne sile, ampak izobrazevanje. Ljudje naj studirajo tisto, kar jim pase, trg pa bo s placami in delovnimi mesti ze poskrbel za to, kateri poklic bo bolj zazeljen.

Bralca bosta mogoce mislila, da Crni tukaj jamra. Ne, meni je vsec to, kar delam. Svoj poklic sem izbral, ker me to zanima. I’ve seen things you people wouldn’t beleive in vse to… Na jetra pa mi gre, da se mladim ljudem laze. Tako imam za bodoce maturante en nasvet- pojdite studirat kar vas zanima. Ze pred 10 leti so nam govorili, da bo manjkalo kemikov, danes pa zapirajo razvoj v Leku (umm, tukaj sem se zmotil). Zato ne verjemite raznim drekmesalcem.

Crnijev nasvet studentom naravoslovja in tehnike je, da naj pac poskrbijo za svojo rit. Ce je treba, pa v tujino. Odjebi patriotizem. Dokler nas ne bojo cenili tudi na papirju od denarja namesto samo na casopisnem papirju, je brez veze. Saj trg deluje, nekaj ljudi na faksih in na institutih dela tisto, kar jim je vsec, nekaj nas je pa spizdilo v tujino, nekaj se jih svaljka v drzavnih sluzbicah. Se vec nas mora pobegniti, da bo res primankljaj inzenirjev. Potem pa naj nehajo jamrati, shut the [cenzurirano] up and show us the money. Jebi ga, vcasih je treba staro bajto porusiti, preden se lahko zgradi nova. Tako, Ata Crni je govoril.
jp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 26.5.2009 5:30

Se podpišem!
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Basmek » 26.5.2009 7:52

MC napisal/-a:
varilni i. napisal/-a:Šišajo nas ne samo poštarji ampak vsak tehnik ki je le nakaj let v proizvodnji, neglede na raznolikost dela! Le mal povprašajte, pa takoj ugotovite rezultat!
Res sramotno, da smo tako nizko padli. Predvsem pa smo krivi sami in ta sitem postaviti na višjo raven ne bo lahko ali celo nemogoče!

lp

Pa pojdi v proizvodnjo, da boš spoznal kaj tehniki delajo. Ugotovil boš, da si zapravil 5 let na faksu.
je tistih 5 let, ko si ti afne guncal lepo delal in si nabiral izkušnje zato ima pa vredu plačo pa še pred tabo bo šel v penzijo. Socijalizma je konec. Tam si imel dobro plačo, če si bil član ZK pa tudi, če si bil nepismen... :lol:

LP

Pod to pa se jaz podpišem. ;)
DEUS EX MACHINA
Basmek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 26.5.2009 8:10

hvala jp za obsežno razmišljanje.
vse to bi lahko spravil v en stavek sicer, ampak lepo povedano.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 26.5.2009 11:38

Pozdravljeni!

Zanimiva razmisljanja vseh, sem jih z veseljem prebral.

Bom drugi teden "in prve roke" povedal kako in kaj v Sloveniji in sicer kako.

Sam delam ze kar nekaj casa v Nemciji, sedaj mi pa slovensko podjetje ponuja delovno mesto. V soboto smo zmenjeni za razgovor in bomo videli kako in kaj se bomo zmenili.

Lp,
Urban
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 26.1.2010 12:36

Ko sem jaz diplomiral na FS v Mariboru, nam je dekan rekel: "Vi ste visokokakovosten proizvod dobre fakultete, ki se sedaj lansira na trg delovne sile. Ne prodajte se poceni".
Žal si to ceno vsak oblikuje sam in verjetno je veliko takih, ki se danes "prodajamo" zelo poceni.

LP, Blaž
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gricko » 26.1.2010 13:18

Dragi Blaž,

strinjam se s teboj, saj sem tudi sam slišal v prvem letniku od profesorja, da po končani šoli bomo visokokvalificirane "k.r.e".
Uspel bo tisti, ki se bo boljše prodal.

Ampak težava je v tem, da na tvojo ceno ne vplivaš ti temveč delodajalec, ki je pripravljen samo toliko odšteti (ponavadi čim manj). In četudi to pomeni, da bo tako dolgo iskal da bo našel kandidata, ki bo to ponudbo sprejel.

Žal v naši stroki ni neke enotnosti, da bi pa rekli, da pod jurja neto (karikirano) ne bo delal nihče!

Saj bi se trg že iznihal, ko bi ponudba zahtevala več kot je povpraševanje pripravljeno plačat...

moje skromno mnenje.
gricko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 26.1.2010 18:15

je tistih 5 let, ko si ti afne guncal lepo delal in si nabiral izkušnje zato ima pa vredu plačo pa še pred tabo bo šel v penzijo. Socijalizma je konec. Tam si imel dobro plačo, če si bil član ZK pa tudi, če si bil nepismen...

LP

BRAVO "MC" 100% RESNICA
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mase » 26.1.2010 19:04

škoda ker so časi ko se je reklo več znaš več veljaš že minili.V današnjih časih je poudark samo na teoriji o praksi pa ne duha ne sluha.Za mene ima naziv strojnik samo tisti, ki nekaj pokaže z delom in zanimanjem za strojništvo.Vse preveč je strojnikov,ki v življenju še niso videli od znotraj delavnice in strojev ki jih ne znajo uporabljati,za te razmere pa je kriv sistem učenja.
mase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 27.1.2010 5:58

mase napisal/-a:škoda ker so časi ko se je reklo več znaš več veljaš že minili.V današnjih časih je poudark samo na teoriji o praksi pa ne duha ne sluha.Za mene ima naziv strojnik samo tisti, ki nekaj pokaže z delom in zanimanjem za strojništvo.Vse preveč je strojnikov,ki v življenju še niso videli od znotraj delavnice in strojev ki jih ne znajo uporabljati,za te razmere pa je kriv sistem učenja.

Res jih je kar dosti ... preveč.
Temu se reće "MIŠKA INŽENIRJI".Vse prevećkrat vodilni kader!!
Predvsem zato sem odšel v penzijo takoj, ko se je dalo.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 27.1.2010 8:56

Odgovor vsem, ki mislijo, da je študij guncanje afen in zapravljanje časa:

Če resno študiraš in imaš namen končati študij, potem ne guncaš afen, ampak moraš kar trdo delati, da prideš do diplome. Afne guncajo tisti, ki se vpišejo le zaradi statusa, ko pa jim ta poteče, pa se zaposlijo in taki ponavadi najraje solijo pamet drugim!
Ne vem, kaj tako velikega naj bi se inženir naučil od strojnega tehnika, ki se zaposli po srednji šoli in nato npr. dela na kakšni vretenski stružnici ali rezkalnem stroju. Po 5 letih dela bo res obvladal delo na svojem stroju, ampak proizvodni proces zajema še veliko drugih stvari in ne le struženje ali rezkanje. Delavec mora znati delati na svojem stroju, inženir pa mora poznati karakteristike, in lastnosti vseh strojev v delavnici, poznati mora vso orodje, ki je na razpolago, vpenjanje, ter ostale parametre,...
Glede plač pa je tako, da imajo v glavnem vse firme umeščanje zaposlenih v plačilne razrede po kolektivnih pogodbah in tako začetnik z univerzitetno izobrazbo pade v višji razred kot pa ga doseže tehnik po 5 letih. Drugače je le tam, kjer imajo individualne pogodbe, tam pa je odvisno od vsakega posameznika, kako se ovrednoti. Drži pa, da kjer imajo dobre plače delavci v proizvodnji, imajo tudi dobre plače v režiji in vodstvu.

LP, Blaž
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov