STROJNISTVO.com • Poglej temo - Montaža sobnega termostata

Montaža sobnega termostata

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Montaža sobnega termostata

OdgovorNapisal/-a Zelenko » 7.9.2009 21:05

Imam termostat s 3 priključki (1,2,3). Na sličici na termostatu je narisano, da gre L na 1 (to predvidevam, da je faza), N na 2, črtkana N na 3. Ali mi to pomeni, da povežem 2 in 3 z mostičenjem ali da na 1 dam rjav kabel (faza), na 2 dam plav kabl (nulo), na 3 pa rumeno zelen kabl - ali tretjega kabla sploh ne rabim ptiklopiti? Kaj se tu dogaja z ozemlitvijo?
Zelenko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.9.2009 5:32

Verjetno boš moral povedati kaj več. Strojnikom električarske oznake (L, N,...) ne ležijo najbolje.
Če poveš samo tip termostata, ti bo nekdo, ki je ta tip sam priklapljal morda svetoval.
Če pa daš shemo termostata, pa bo marsikdo iz sheme videl način priklopa.

Če imaš samo 3 priključke, prav gotovo to niso vse tri žice dovodnega kabla. Kje je odvod na napravo (črpalko,...), ki jo termostat krmili?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Montaža sobnega termostata

OdgovorNapisal/-a MC » 8.9.2009 13:05

Zelenko napisal/-a:Imam termostat s 3 priključki (1,2,3). Na sličici na termostatu je narisano, da gre L na 1 (to predvidevam, da je faza), N na 2, črtkana N na 3. Ali mi to pomeni, da povežem 2 in 3 z mostičenjem ali da na 1 dam rjav kabel (faza), na 2 dam plav kabl (nulo), na 3 pa rumeno zelen kabl - ali tretjega kabla sploh ne rabim ptiklopiti? Kaj se tu dogaja z ozemlitvijo?

L-faza
N-nula
----------------
G--->ozemljitev (rumeno zelena)

Če je N-črtkana je to lahko dodaten priklop še ene naprave, probaj z el.inštrumentom kaj se zgodi ko šlišiš "klik"!

Bolje, da je ozemljen, če pa ni, pa ni panike saj je v plastičnem ohišju. Ničlo in ozemljitev ni pametno povezovati z mostičkom :cry: ! Ozemjitev je za primer, če bi prišla faza v stik z ohišjem, da steče el. tok v zemljo!

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zelenko » 8.9.2009 13:47

Termostat je IMIT in je v dnevni sobi, kabel pa pride iz peči, kjer poganja radiatorsko črpalko. Kabel ima 3 žice in bo verjetno prav zvezan kot je rekel MC?

Slika
Zelenko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jolica » 8.9.2009 15:29

Če povežeš kot si narisal bo v obeh primerih prišlo do kratkega stika.Termostat služi kot stikalo.Po tvoji skici je razvidno da imaš med 2-1 zaprt kontakt in med 2-3 odprt kontakt.Po prekoračitvi nastavljene temperature pa obratno.

LP
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.9.2009 15:35

kabel pa pride iz peči, kjer poganja radiatorsko črpalko
Shema pove vse. Med spojem 1 in žico N je vrisan kvadrat, ki pomeni motor črpalke. Če je temperatura prenizka, črpalka deluje. Povezavo preko kontakta 3 pa izvedeš, če bi rad imel nekaj (v shemi kvadrat na črtkani črti) vključeno (morda kontrolna lučka), ko je temperatura v sobah dovolj visoka.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 8.9.2009 15:51

Se pravičujem,tisti kvadratek nisem gledal kot porabnika el.energije.

LP
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zelenko » 8.9.2009 15:54

Ja, če prav zastopim, je tisti U v kvadratku mišljena napetost (Žerjavar, ti praviš, da je to motor). Tako je skica narisana na pokrovčku termostata. Mislim, da gre skozi sklenjeno stikalo v smeri od L (faza) proti N (nula) tok, kar pomeni, da pumpa na peči dela. Ko se temperatura v prostoru dovolj dvigne, se stikalo izklopi in pumpa ugasne. Potlej 3. kontakta sploh ne rabim, ozemljitveni kabel ni priklopljen. Ni mi bilo jasno le to, zakaj je tretji kontakt črtkano vrisan in enako priklopljen na N (nulo) - ker če bi jaz mostčno zvezal 1. in 3. konektor na N, bi tok vedno tekel in pumpa stalno delala, ker bi bil tokokrog stalno sklenjen. Ali prav razumem? Torej priklopim le fazo in nula na 2. in 1. konektor in to je to.
Poskusim in sporočim rezultate.
Zelenko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.9.2009 17:37

Če imaš kabel od peči že napeljan v sobo in je na peči že zvezan, boš moral pogledati, kako je zvezan in temu ustrezne žice vezati na termostat. Zelo zelo verjetno je, da ne bo napake, če na termostat v sponki 1 in 2 priključiš rjavo in modro žico (vseeno katero kam), rumenozeleno pa ne priključiš in konec izoliraš. Kot sem že rekel, je črtkano vrisan kot možnost, da vključiš nekaj (lučko), ko je dovolj visoka temperatura. Morda je v peči tako že vezano in boš moral tudi rumenozeleno žico priključiti na 3. kontakt - v tem primeru ni vseeno kam priključiš rjavo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zelenko » 8.9.2009 19:38

Hvala za informacije. Sem preizkusil in kot kaže, bo nekaj na tej trditvi, saj ko sem spodaj vklopil pumpo se le ta ni ustavila, ko sem termostat v sobi obrnil na nižjo temperaturo, da se je izklopil - pumpa pa dela in šiba vodo po ceveh. Sem pa preverjal elektriko, pa je ni bilo do termostata. Ali to pomeni, da morda kaj na peči ni zvezano ali da je tok tako majhen, da fazenbrifar ne zazna ničesar? Po mojem bi moral biti tok do termostata.
Zelenko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ms1951rd » 8.9.2009 22:27

Zelo ti priporočam, da pokličeš električarja, saj ti je lepo napisal "žerjavar", da je zelo pomembno kako je priključena črpalka, oziroma kako so vezane žice kabla predvsem nula, saj lahko hitro vežeš v kratki stik.
Običajno navaden termostat res deluje kot stikalo in nima nule - je samo dovod faze iz omrežja na termostat in odvod iz termostata do črpalke. Na odvodu pa lahko narediš odvzem za kontrolno lučko, da v sobi vidiš kdaj črpalka deluje. (ko deluje črpalka ti v sobi sveti lučka na termostatu). Koristno je tudi če prek sobnega termostata vežeš še cevni termostat pred črpalko in iz njega šele črpalko.
Obrazložitev:
po vklopu sobni termostat pošlje tok cevnemu termostatu, ta pa , če je voda v peči ogreta vklopi črpalko, če ne, pa ne - da ne poganjamo hladne vode po radijatorjih. Kljub sobnemu termostatu se namreč črpalka ne bo vklopila, če je v peči voda hladna. (okvara gorilca ali izpad kurjenja).
So še druge možnosti da v sobo dobiš povratno informacijo delovanja peči. Torej rabiš še tretjo žico po kateri od črpalke dobiš informacijo, da je črpalka v pogonu. Recimo takole - ob termostatu v sobi imaš rumeno in zeleno kontrolko. Termostat v sobi se vklopi prižge se rumena kontrolka, črpalka pa se ne vklopi, ker iz nekega vzroka ni tople vode - zelena kontrolka je torej ugasnjena . Takoj vidiš, da je ogrevanje vklopljeno vendar je v kurilnici nekaj narobe, ker črpalka ne dela.
Torej predlagam električarja in nebo ti žal, saj zadevo narediš enkrat, deluje pa ti potem leta.
ms1951rd
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost