ujej tega pa nevem, sicer stroj ima tudi dva kolutna brusa na zadnji strani, spredaj je pa čepni brus za notranje brušenje (tukaj boš bolje videl kje na zadnji strani
http://www.adgrind.com/Studer/S21/Studer_S21_Grey.jpg. ,tukaj sta brusna koluta spredaj) vendar se ju ni nikoli uporabljalo in tudi se nisem poglobil v to zadevo. zraven kolutov ima tudi tipalo možno je da se s tistim kontrolira borabo. za profilno brušenje se mi zdi (nisem 100%) da se preiskuša po kolikšnem času se toliko obrabi da ni več v toleranci in se ga ponovno profilira. najverjetneje to omogoča program, ta omogoča da se po naprimer po xx ciklusih brusna plišča samodejno profilira.
za notranje brušenje ima stroj možnost (mi jo nismo uporabljali) da nastaviš napr, vsak cikel naj se korekcija zmanjša za 0,002mm.
odvisno kaj brušiš, mera je lahko odvisna že od temperature (je stroj topel ali hladen, ko dolivaš hladilno tekočino se mera zelo spreminja, uplivalo je celo ali je bilo vklopljeno odsesavanje iz komore ali ne ...) kadar je šlo zelo narobe si moral tudi vsak komad spreminjati mero, ali pa je bila pou ure konstantna, potem kar naslednji komad zelo večja. od komada do komada se je prinam mera zelo spreminjala, če je normalno delovalo in so bili lepi kosi (lepo vliti) je bilo recimo vsaki 5-10 kos za malenkost spremeniti mero. kar smo mi brusili je bila mera x,x25 zgornja in spodnja x,x10, vendar smo pazili da je bilo v manjšem razmaku.
mero smo spreminjali v rangu 0,005, 0,002 mm
nekaj sto kosov ni bilo serije, kadar se menja iz enega na drugi kos, je potrebna pri prvih kosih 100% kontrola, stroj navadno rabi nekaj 10-20 kosov da se unese, mogoče celo več.
tudi s serijo 10 000 kosov kjer je potrebno le notranje brušenje napr cevke dolge 30 mm bi vsekakor prej gotov na navadnem stroju za ntranje brušenje, uprašanje je ali bi pa dosegel zadostno toleranco.
cnc stroj notranje brušenje cevkice dolžine 25 mm notranji premer 10mm brušenje minimalno, sam ciklus traja cca 1 min, k temu moraš prišteti še zapiranje vrat, ko pritisneš gumb stroj porabi nekaj sekund da se pripravi...
odvisno od materjala, mi smo brusili kamne, vendar tudi vmes je prihajalo do izmeta.
nisem nek strakovnajk vendar kolikor vem ti lahko povem, če te še kaj zanima