STROJNISTVO.com • Poglej temo - Financna kriza, recesija, depresija, itd.

Financna kriza, recesija, depresija, itd.

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a M5 » 2.4.2009 13:44

Saj delo je (če želiš delat) sam denar ne kroži. Posledično ga na...j 8)
Zateguj vijak z glavo ne z roko
M5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.4.2009 19:25

Lodovico napisal/-a:Ja to so pač vrtinci zgodovine. V našem življenju bo verjetno prišel še kakšen...če npr. pogledamo na zadnjih sto let. Pri tem pa je najlažje tarnati, stokati, in iskati krivdo drugje. Da bi pa se uboga raja malo zganila in se primajala iz kakšnih bifejev ter naredila kaj koristnega je pa skoraj nekaj nepredstavljivega. Sploh ko pa je toliko priročnih izgovorov.

Ja, saj ravno uboga Raja vedno faše!

Kompleten svet je vpeljan v verigo. Posel dobi neki (politik, akademik, ...), ki je zelo blizu virom, niti slučajno se mu pa ne sanja, kako materialno to sploh izgleda. Zelo dobro pa ve, koliko denarja je na razpolago. Za izdelavo posla poišče nek inženiring, ta naprej podizvajalce, ti kooperante, ... šlosar na koncu verige je 4., 5. v verigi in zanj že zmanjka denarja.

Država kontrira z razpisnimi pogoji, kot : "Najugodnejši ponudnik" bo delal!

Kdo je najugodnejši? Vse kaže, da najcenejši. Kar ni najugodneje! Ker kvaliteta in cena sta vedno bili in bosta v sorazmerju.

Saj vsak zase vemo kar lepo število primerov, o katerih govorim.

Denarja je dovolj, le razporejen ni prav. (ojej, tole pa diši po tardečih :o )

Enkrat je morala zadeva crknit, nisem pa mislil, da bo tako nenadoma. Sedaj bo pa smrdelo in prav Raja bo spet morala pucat!

Pa ne se bat, smetana ostane vedno na vrhu. Tu in tam bo še kak ocvirek pogledal ven, ostalo bo pa "kolateralna škoda".
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 4.7.2009 7:54

Zanimivo je tudi, kako učinkuje trunutna situacija na objavljanje na forumu.
Prispevkov je manj. Tudi tisti, ki so, so bolj reševanje srednješolskih nalog, iskanje knjig in delo okoli hiše. Lahko bi rekli, da odlično odseva trenutno stanje v strojništvu.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 4.7.2009 12:43

Zgleda, navkljub napovedim, da bo ta kriza bolj ostra kot so napovedovali. Po dopustih septembra in konec leta pa se bo začela veselica s protesti itd. Takrat bo služba res postala vrednota.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sablac » 4.7.2009 14:21

kriza!!!
v našep podjetju iščemo 4 nastavljalce v odelku plastike,pa smo v 2 mesecih dobili samo enega.
sablac
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a 33test » 4.7.2009 15:04

sablac napisal/-a:kriza!!!
v našep podjetju iščemo 4 nastavljalce v odelku plastike,pa smo v 2 mesecih dobili samo enega.

In kdo si želi za 500€ imeti "na vesti" 10 brizgalk oz. še več?
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 4.7.2009 16:27

Ker je zanimiva tema, moram tudi jaz priložiti svoje mnenje!

Moje mnenje je tako, mislim, da bo kriza trajala kar nekaj časa (3-5let). Vmes bodo sledila obdobja rasti in padanja tako, da bo na koncu sistem iznihal in se ustalil (kljub vsemu je ekonomija naravni proces, ki sledi nekim zakonom narave).

Ne bom razpredal o razlogih za nastanek krize, je pa dejstvo, da je med glavnimi razlogi nespoštovanje znanja na vseh področjih, kjer ljudje preskakujejo položaje v podjetjih in v državni upravi brez nekih osnovnih pogojev,..., primerov je nešteto, tudi v Sloveniji, skratka vseskupaj je prenapihnjeno, ko pa začnemo secirati, kaj nekdo zna in kako je to naredil vidimo, da nima pojma, če se tako izrazim,... iz izkušenj vem, da je včasih problem že preračun vijačnega spoja, če se osredotočim samo na strojništvo,..., vse lepo in prav dokler ni težav, ko pa pride do njih je pa štala,...

Naslednji primer je naprimer gradnja telovadnice v naši občini, grajena brez projekta, prenizek strop za kakršnokoli tekmovanje v državni konkurenci (sam sem našel predpis o višini stropa za določena tekmovanja v 1 uri), speljana kanalizacija v meteorno vodo,....

Naslednji primer, je gradnja cest po občinah, po principu en kilometer brez razpisa, ker je cena gradnje pod vrednostjo, ki je potrebna za razpis, zato tudi ni projekta,..., denar se meče skozi okno,...

Subvencioniranje energetsko varčnih hiš, medtem ko se gradijo šole in javne ustanove v steklu, klimatizirane, ki porabijo mesečno toliko energije kot cela vas letno,...

subvencioniranje prenove streh pokritih z azbestno kritino, kjer več časa in volje porabiš, da pridobiš sredstva, kot če se z nekomu dogovoriš, da ti vse zrihta brez računa, s tem, da so kritina pravilno odpelje na deponijo,...

Da ne govorim o številnih večjih projektih, ki jim nenadoma cena zraste za 200%,....

itd.................

Zanemarili smo osnovne vrednote, kot se je izrazil že nekdo zgoraj,...

Kako bomo splavali iz krize:

1.) Začasno s še večjimi lažmi,
2.) Dolgoročno, z upoštevanjem znanja in vrnitvijo k osnovnim znanjem,...

Če se obrnem še na našo firmo, je situacija taka, da nam je šef obljubil z naslednjim mesecem večje plače,...

Kriza???
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Financna kriza, recesija, depresija, itd.

OdgovorNapisal/-a raca » 4.7.2009 16:48

jp napisal/-a:Kaj zdaj, po pol leta odkar vemo za njo.

Ste jo že občutili? :-? Že prej ni bilo v strojnistvu z rožicami postlano, sedaj je pa še manj :cry:

Firme bodo začele odpuščati, potem ko se bodo tiste polletne subvencije iztekle. Kar bo sedaj krepalo, se bo pa verjetno vse v bosni obujalo, ne pa tukaj več.

Ali kdo že razmišlja o spremembi stroke?

kaj jokaš (jp)-ejček? tist ki je sposoben se ne potika po firmah za drobiš pa jamra kok so slabe plače pa ne vem še kaj, ampak je lepo doma privat in služi na veliko. če znaš recimo narest in skonstruirat stroj verjemi da bi lepo živel... če ne se pa za par sto eur potikaš po firmi kot jas... naj me kdo popravi razen (jp)-ejčka , če nimam prav???

lp
raca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bilobil » 6.7.2009 23:15

raca napisal/-a:
jp napisal/-a:Kaj zdaj, po pol leta odkar vemo za njo.

Ste jo že občutili? :-? Že prej ni bilo v strojnistvu z rožicami postlano, sedaj je pa še manj :cry:

Firme bodo začele odpuščati, potem ko se bodo tiste polletne subvencije iztekle. Kar bo sedaj krepalo, se bo pa verjetno vse v bosni obujalo, ne pa tukaj več.

kaj jokaš (jp)-ejček? tist ki je sposoben se ne potika po firmah za drobiš pa jamra kok so slabe plače pa ne vem še kaj, ampak je lepo doma privat in služi na veliko. če znaš recimo narest in skonstruirat stroj verjemi da bi lepo živel... če ne se pa za par sto eur potikaš po firmi kot jas... naj me kdo popravi razen (jp)-ejčka , če nimam prav???

lp
nim< nima vsak zacetnega kapitala za stroje ali pa je tak srecko da pojerba od fotra delavnico :wink:
bilobil
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 7.7.2009 7:16

bilobil napisal/-a:nim< nima vsak zacetnega kapitala za stroje ali pa je tak srecko da pojerba od fotra delavnico :wink:

Eden od bolj zanimivih in razširjenih izgovorov... :-?

Če bi vedel, iz kakšne nule sem jaz začel, bi razumel, zakaj ga ne maram, poznam pa človeka, ki je delavnico res dobil od očeta, je pa moral toliko dolgov poplačati, da je bil slabše kot na nuli.

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mac her » 7.7.2009 10:12

jp je napisal/a:
Kaj zdaj, po pol leta odkar vemo za njo.

Ste jo že občutili? Že prej ni bilo v strojnistvu z rožicami postlano, sedaj je pa še manj

Dejstvo je, da večina t.i. znajdenih privatnikov prodaja svoje izdelke prav firmam v Sloveniji, kjer so zaposleni slabo plačani strokovnjaki, ( na vsakega pridejo vsaj trije, ki mu nekaj rihtajo !). Ko bo šla
proizvodnja v Bosno ali še dlje, pa bodo tudi ti kaj kmalu zaprli štacuno, se že dogaja.
mac her
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a korenje » 15.9.2009 19:58

KY napisal/-a:
bilobil napisal/-a:nim< nima vsak zacetnega kapitala za stroje ali pa je tak srecko da pojerba od fotra delavnico :wink:

Eden od bolj zanimivih in razširjenih izgovorov... :-?

Če bi vedel, iz kakšne nule sem jaz začel, bi razumel, zakaj ga ne maram, poznam pa človeka, ki je delavnico res dobil od očeta, je pa moral toliko dolgov poplačati, da je bil slabše kot na nuli.

LP

če nimaš denarja se še da, če pa nimaš zemlje oziroma prostora za opravljanje dejavnosti, potem pa ni šans. orodje in material sta še poceni, da dobiš zemljo moraš pa fino premislit ali se boš spuščal v to.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alu.pro » 15.9.2009 20:17

Zanimivo branje...sam sem v debati investirati ali ne...seveda brez posojila ne gre...ampak...vidim pa zelo lepo priložnost...ah druga ko tri pike ne upaš napisat niti ne v teh časih. saj bo boljše prijatelji strojniki, saj bo.
Kdor obdeluje deluje.
Alu.pro
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 16.9.2009 18:05

Sprašujem se če bo res boljše ne vem pa kako saj ima vsak uvoženi zidar bolje plačano uro kot pa mi strojno,pa ponavadi hočejo še denar naprej,kar pa je saj pri meni nepojemljivo zdi se mi da strojna v naši prečudoviti državi odmira saj je čedalje manj cenjena dobri smo samo za pobiranje davkov,prispevkov in DDV-ja kako pa bomo mi iztirjali neplačila se pa naši državi j..e od tukaj pa do Pakistana.Vsem na portalu pa želim kljub sr....u veliko uspehov in da bi se obdržali v teh us...ih časih.Lp. :evil:
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a doc603 » 29.10.2009 9:37

Jaz sem dal odpoved v podjetju in sem do konca leta še v odpovednem roku. Za delo v trenutnem podjetju sem prejel dvakrat priznanje za inovacijo od strani GZS(pred tremi leti in lani), vendar bom kljub temu zapustil strojno stroko zaenkrat. Delam na mestu vodje službe kakovosti in plača mi ne presega 1000€ (s potnimi in malco vred imam 950€, brez nadur).
Začel sem lastni biznis in sicer iz področja informatike.
Nekega dne upam, da bom lahko oba znanja združil in ponudil svoje usluge za kako strojegradnjo
Od trdega dela dobiš bolečine...
Naredimo Slovenijo deželo brez bolečin-DELAJMO PAMETNO!
doc603
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov