STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nova peč za centralno-POMOČ

Nova peč za centralno-POMOČ

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 26.9.2009 14:02

gogi5 napisal/-a:
Vodopivc napisal/-a:
gogi5 napisal/-a:-pa mislim da bi se najrajši odločil za pločevinsto,ker kot sem prebral, litoželezne glih niso neka premija

hmm..kaj pa je narobe z litoželezno?

jaz osebno mislim da nič-samo sosed jamra da mu veliko porabi in včasih dobro ne vleče

No, jaz ti lahko povem našo izkušnjo, ki je popolnoma drugačna. Mi imamo litoželezno Viadrus U22, 25kW moči(mimogrede, kalorije se ne uporabljajo več), 5 členov. Ogrevamo mansardno hišo(adaptirana, se pravi stene debele okrog 60cm oz. več, kamnite), cirka 150m2 površine(koliko je to kubikov zraka je to se da zračunat). Peč ima nad kuriščem nekakšen "strop", da je pot dimnih plinov daljša. Težav z nabiranjem katrana nimamo, zadošča ometanje peči enkrat pred kurilno sezono, potem pa še morda enkrat vmes, če se slučajno pojavi potreba(ni pa nujno). Je pa res, da nikoli nimamo navade naložit drv do vrha peči, pa da se potem cmarijo noter. Se pa pozna, da je peč kar dobro dimenzionirana. Težav z vlekom nimamo(tu sicer nekaj doprinese kraška burja). Glede porabe drv je pa tako, da moramo imeti loputo zadaj na izhodu v dimnik zaprto na približno polovico, drugače ob popolnoma odprti loputi (sploh ko piha burja) drva kar "zletijo" skozi dimnik(mogoče bi moral predlagati sosedu naj poskusi malo pripreti loputo zadaj-pri nas se precej pozna na porabi drv).

Skratka moj glas je na strani litoželezne peči.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

Peč za centralno kurjavo na drva

OdgovorNapisal/-a deltat » 27.9.2009 17:35

Zdravo!
Jaz sem bil pred takim problemom kot ga imaš ti sedaj (menjava peči) pred enim letom . Odločil sem se za Stadlerjevo peč central 28M, skupaj z akomulatorjem tople vode (900l)in boljerjem 200l, ki je v bistvu boljer z toplotno črpalko zrak-voda. Z pečjo sem po eni zimi zelo zadovoljen, v najhujši zimi sem zakuril zjutraj in doložil drva zvečer ob 16.00. Sicer ogrevam manjšo hišo cca 90m2 in tudi porabniki tople vode smo samo trije. Porabil sem cca 7m3 drv kar se mi ne zdi pretirano veliko, glede na to da hiša ni izolirana, ima pa nova PVC okna, res pa je da je bil programator sobnega termostata programiran tako da smo preko delovnega tedna greli stanovanje na 22C od 6.00 do 7.30, potem pa popoldan od 15.00 pa do 22.00.Preko vikendov smo greli od 7.00 ddo 22.00. na 22C. Peč CENTRAL 28M bi bila sicer zame brez uporabe zalogovnika tople vode prevelika. Za topolo vodo pa sedaj preko poletja zakurim enkrat na šest dni ( segrejem vso vodo v zalogovniku 900l).
Peč Stadler central 28 M ni pretirano draga 1.400€ ima pa šamotno oblogo, ki izboljša izgorevanje. Peč sem v zimskem času čistil na cca 1x na mesec. Zalogovnik 900l pa bi te brez izolacije prišel cca 600€ ( zalogovnik sem izoliral sam z stekeno volno in knauf ploščami). POtrebuješ še krmilnik ND1, dve obtočni črpalki in nekoga,ki ti bo vse skupaj zvezal. Sočasno s centralno smo sanirali še dimnik (povrtali in vstavili keramične tuljave fi160). Če bi še enkrat kupoval peč bi se verjetno še enkrat odločil za isto peč, na uplinjevalne peči z elektroniko, lambda sondo ... gledam z nezaupanjem. Moj moto je da bolj, ko je stvar zakomplicirana lažje se pokvari. Vgradi bi mogoče le večji hranilnik toplote.

LP in dober nakup!
deltat
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gogi5 » 27.9.2009 20:02

Stvar je začela biti zanimiva.

Ali ima mogoče kdo kakšne informacije o pečeh
-Aplenc in
-Pavlič
bojda so pločevinaste in zelo malo pokurijo glede na kapaciteto
ja, pa zanima me glede Stadlerce kot jo ima -deltat-
ali ta peč ni požrešna -včasih so bile-
ideja z zalogovnikom ter dodatna izolacija je pa res v redu in hvale vredna,jaz bom naredil tudi tako.
ja kar se tiče porabe moje stare- itpp ribničanke-pa je bila okoli 5 klafter oziroma okoli 20-22 metrov,v glavnem, če se ne motim več kot 16m3,kar veliko ne.?
gogi5
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gogi5 » 27.9.2009 20:05

gledal sem tudi novo Feroterm
ali kdo ve kaj o tej peči?
gogi5
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani