gogi5 napisal/-a:Vodopivc napisal/-a:gogi5 napisal/-a:-pa mislim da bi se najrajši odločil za pločevinsto,ker kot sem prebral, litoželezne glih niso neka premija
hmm..kaj pa je narobe z litoželezno?
jaz osebno mislim da nič-samo sosed jamra da mu veliko porabi in včasih dobro ne vleče
No, jaz ti lahko povem našo izkušnjo, ki je popolnoma drugačna. Mi imamo litoželezno Viadrus U22, 25kW moči(mimogrede, kalorije se ne uporabljajo več), 5 členov. Ogrevamo mansardno hišo(adaptirana, se pravi stene debele okrog 60cm oz. več, kamnite), cirka 150m2 površine(koliko je to kubikov zraka je to se da zračunat). Peč ima nad kuriščem nekakšen "strop", da je pot dimnih plinov daljša. Težav z nabiranjem katrana nimamo, zadošča ometanje peči enkrat pred kurilno sezono, potem pa še morda enkrat vmes, če se slučajno pojavi potreba(ni pa nujno). Je pa res, da nikoli nimamo navade naložit drv do vrha peči, pa da se potem cmarijo noter. Se pa pozna, da je peč kar dobro dimenzionirana. Težav z vlekom nimamo(tu sicer nekaj doprinese kraška burja). Glede porabe drv je pa tako, da moramo imeti loputo zadaj na izhodu v dimnik zaprto na približno polovico, drugače ob popolnoma odprti loputi (sploh ko piha burja) drva kar "zletijo" skozi dimnik(mogoče bi moral predlagati sosedu naj poskusi malo pripreti loputo zadaj-pri nas se precej pozna na porabi drv).
Skratka moj glas je na strani litoželezne peči.