Vetrne elektrarne tretjič!
Moderator: -M-
Ponovno lahko vidimo da "so zelo upravičeno proti utemeljeni razlogi zelenih" verske narave.
Nobenih dejstev, nobenih odgovorov na zastavljena vprašanja.
Da so zelene stranke v resnici Lumpen Stranke polne raznih krajvljev sem globoko prepričan. Potem ko je to sceno zapustil Dr. Plut, in smo videli razne Gogoljevske fizične obračune za Mrtve Duše (spiske fiktivnih članov) je stvar počasi šla navzdol in navzdol....
Skrb za tri ptiče je tako lažna in tako za lase potegnjena da me prime sr...
Država ne gradi elektrarn na Volovji rebri ampak podjetje. Koliko je vetra bo ugotavljal investitor ki je te kalkulacije delal že za svoj denar.
Kulturne ljudi v civilni družbi pa veseli da obstajajo investitorji tudi za veterne elektrarne in ne le 600 megavatne premogovniške termolelektrarne. V civiliziranih družbah so premogovniške elektrarne ocenjene kot ekološko največji problem. V majni slovenski družbi pa so vsi ekologi v tej zvezi tiho (ampak se na veliko širokoustijo proti veternicam), sliši se le glas politikov ki si veselo manejo roke ker pri investiciji ki raste kot goba po dežju vidijo mastne provizije. Sedaj se že govori o 1,2 miliarde evrov a ko bomo gledali za nazaj bo govora o 2 in več miliardah. Žal je ta elektrarna nujna in edina alterantiva v trenutni sitvaciji. Toda proti tej sitvaciji bi se "zeleni" morali boriti pre 10 leti..
Da so zelene stranke v resnici Lumpen Stranke polne raznih krajvljev sem globoko prepričan. Potem ko je to sceno zapustil Dr. Plut, in smo videli razne Gogoljevske fizične obračune za Mrtve Duše (spiske fiktivnih članov) je stvar počasi šla navzdol in navzdol....
Država ne gradi elektrarn na Volovji rebri ampak podjetje. Koliko je vetra bo ugotavljal investitor ki je te kalkulacije delal že za svoj denar.
Kulturne ljudi v civilni družbi pa veseli da obstajajo investitorji tudi za veterne elektrarne in ne le 600 megavatne premogovniške termolelektrarne. V civiliziranih družbah so premogovniške elektrarne ocenjene kot ekološko največji problem. V majni slovenski družbi pa so vsi ekologi v tej zvezi tiho (ampak se na veliko širokoustijo proti veternicam), sliši se le glas politikov ki si veselo manejo roke ker pri investiciji ki raste kot goba po dežju vidijo mastne provizije. Sedaj se že govori o 1,2 miliarde evrov a ko bomo gledali za nazaj bo govora o 2 in več miliardah. Žal je ta elektrarna nujna in edina alterantiva v trenutni sitvaciji. Toda proti tej sitvaciji bi se "zeleni" morali boriti pre 10 leti..
- epsengineering
- Strokovnjak

epsengineering napisal/-a:Ponovno lahko vidimo da "so zelo upravičeno proti utemeljeni razlogi zelenih" verske narave.
Aha, in "podjetje" si lahko privošči takšne vrtoglave zneske kot sem jih navedel?
in pa, še enkrat pomisli kaj je Elektro primorska:
http://www.elektro-primorska.si/sl-si/o ... fault.aspx
- Mici
- Strokovnjak

Poznam nekaj razmer pri termoelektrarnah in vem da je interes gradnje teh elektraren ker je to dober ne odličen biznis za tiste ki potem tam delajo kot podizvajalci.
Pri tem izgine malo morje denarja. Biznis dobijo pa tisti ki so pri koritu.
Kdo lahko uvozi premog da ga potem kurijo?
Kdo gra prepelje?
Kdo ga pretovori?
Kdo ga potem po deponiji levo desno rine?
Prjatli
Če premog kopljejo pri nas je biznis še boljši.
Zato se gredi termoelektrarne.
Pri tem izgine malo morje denarja. Biznis dobijo pa tisti ki so pri koritu.
Kdo lahko uvozi premog da ga potem kurijo?
Kdo gra prepelje?
Kdo ga pretovori?
Kdo ga potem po deponiji levo desno rine?
Prjatli
Če premog kopljejo pri nas je biznis še boljši.
Zato se gredi termoelektrarne.
- direktx
- Strokovnjak

Res je "šajs" ker smo edina dežela v civilizirani evropi kjer je prepovedano delati veterne elektrarne ki so 100% obnovljivi viri, in 100% neškodljive za okolje.
Šajs je da so ta sramotni "dosežek" dosegli krjavelj politiki ki se zbirajo v lumpen strankah ki zelo neutemeljeno sebe kličejo zelene.
Predlagam da začnemo zbirati podpise v podporo tisitm firmam in posameznikom, ki bi trošile denar in vlagale trud v veterne elektrarne.
Šajs je da so ta sramotni "dosežek" dosegli krjavelj politiki ki se zbirajo v lumpen strankah ki zelo neutemeljeno sebe kličejo zelene.
Predlagam da začnemo zbirati podpise v podporo tisitm firmam in posameznikom, ki bi trošile denar in vlagale trud v veterne elektrarne.
- epsengineering
- Strokovnjak

Ni prepovedano postavljajti vetrne elektrarne, kajti zadnjič ko sem nekje gleadal zakonadajo je bilo dovoljeno; drog višine max 5 m, druga omejitev pa 50 KW, ali nekaj podobnega mislim da,in vse to brez kakršnega koli dovoljenja. No če veš kakšni premeri krakov in kakšno hitrost vetra lahko pričakuješ na 5 metrih višine, ti je takoj jasno da horizontalna turbina odpade, v poštev pride savouniusova vertikalna turbina ali kaka druga vertikalna turbina, kjer so pa izkoristki bolj slabi, saj ti tipi turbin koristijo upor vetra, medtem ko horizontalne turbine pa vzgon, s čimer se lahko doseže bistveno večje obrate.
LP
LP
epsengineering napisal/-a:Res je "šajs" ker smo edina dežela v civilizirani evropi kjer je prepovedano delati veterne elektrarne ki so 100% obnovljivi viri, in 100% neškodljive za okolje.
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

?
Predhodniku: malo nazaj prečiti kašno vetrno elektrarno sem predlagu naredit, dve nasproti si vrteči savoniusovi turbini in alternator z dvema rotorjema, pri neki hitrosti vetra dvojno absolutno število obratov na alternatorju
Naj gre debata v to smer, glede na čitanost je kar zanimiva!
LP Zamot1
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Re: ?
No saj pravim, vendar moč horizontalne el. narašča s kvadratom hitrosti vetra, na žalost pri savoniusovi turbini temu ni tako in moč narašča linearno z hitrostjo vetra, kaj čmo taka je fizika vzgona in upora, pa ne da sem fizikalac, sam mal sem se pozanimal po netu, tako da boš večino časa težko povlekel nekaj sto watov el. toka.
Če te še kaj zanima pa kar vprašaj.
zamot1 napisal/-a:Predhodniku: malo nazaj prečiti kašno vetrno elektrarno sem predlagu naredit, dve nasproti si vrteči savoniusovi turbini in alternator z dvema rotorjema, pri neki hitrosti vetra dvojno absolutno število obratov na alternatorju![]()
LP Zamot1
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

Re: ?
No saj pravim, vendar moč horizontalne el. narašča s kvadratom hitrosti vetra, na žalost pri savoniusovi turbini temu ni tako in moč narašča linearno z hitrostjo vetra, kaj čmo taka je fizika vzgona in upora, pa ne da sem fizikalac, sam mal sem se pozanimal po netu, tako da boš večino časa težko povlekel nekaj sto watov el. toka.
zamot1 napisal/-a:Predhodniku: malo nazaj prečiti kašno vetrno elektrarno sem predlagu naredit, dve nasproti si vrteči savoniusovi turbini in alternator z dvema rotorjema, pri neki hitrosti vetra dvojno absolutno število obratov na alternatorju![]()
LP Zamot1
- andrejnovi
- Strokovnjak

Hitrost vetra?
Moja želja je dobiti pri majhni hitrosti vetra neko uporabno el moč brez mehanskih prenosov in posledično mehanskih izgub moči, mi je pa jasno da povečanje moči dobim samo z povečanjem turbine, svoje pa v tem primeru naredi tudi navor in pravilno dimenzioniran alternator.
LP Zamot1
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Re: Hitrost vetra?
Tip na WWW-spodaj link je elektrotehnik, ali celo inženir el., vedi da ima relativno dobre izkoristke, ker živi v Vipavski dolini. Na strani imaš tudi formule za preračun potrebne velikosti vetrne turbine pri željeni nazivni moči (W). Vedi pa da je to povprečna vrednost, tako da boš občasno imel lahko 5- 10X nazivno, moč, 80% časa pa bo ta moč majhna, pojavil se ti bo tudi problem shranjevanja energije itd. Jaz sem imel idejo direktnega električnega gretja zalogovnika za podporo ogrevanju, ker na ta način odpade vsa potrebna elektronika, razsmerniki in en kup elektronske navlake, katera bi stvar zelo podražila, po iskanju smotrne rešitve in pomankanju elektrotehničnega znanja sem vso stvar najbrž samo začasno prekinil. V kolikor greš v samogradnjo, uporabiš, predelaš cenene komponente, je stvar zagotovo rentabilna. No skratka ugotovil sem, da za moj projekt (podpora ogrevanju) je bistveno smotrneje kupiti nekaj rabljenih ploščatih kolektorjev(toplotnih) in vse skupaj povezati s črpalko in rabljenim bojlerjem regulacijo pa preko diferenčnega termostata, kar bom lahko vse sam povezal in kupil za (20 m2 rabljenih ploščatih kolektorjev - cca 1500-1700 €, rabljen 500 L bojler cca 300-400 €, diferenčni termostat cca 100 €, nekaj sto evrov pa še cevi ventili in termostati), tako računam dobiti vse za pod 3000 €, računam pa da mi bo to skrajšalo kurilno sezono za cca 3 mesece letno(oktober, 1/2 novembra-če bo vreme, marec, ter cca 1/2 aprila), nekaj malega energije si obetam tudi v decembru, januarju in februarju seveda če bo siajlo sonce, plus sanitarna voda poleti. No da preidem nazaj na el. generator potrebuješ asinhroni el. motor z obrati če se prav spomnim nekje 1500 rpm (oziroma čim nižjimi), skonstruirati moraš prenose tako, da bo večino časa elektromotor-generator(trajni magneti) delal na nazivnih obratih, saj le takrat proizvaja tok, ko ga siliš v območje hitrosti nad nazivnimi obrati, ali nekaj takega, ker jaz nisem elektrotehnik po izobrazbi. Tukaj pa moraš biti previden, saj ti bo generator ustvarjal coging (to je prekakovanje skozi magnetne faze v rotaciji in v kolkor bo moč generatorja prevelika, moč vetra ne bo zagnala generatorja oziroma le pri višjih hitrostih vetra.
v izogib coging-u se magneti na stator oziroam rotor ne postavijo pravokotno, temveč jih moraš postaviti pod določenim kotom. Če boš na googlu poiskal coging, boš lahko kaj več prebral otem, sicer pa se že dobijo tovrstni generatorji za vetrnice, delajo jih tudi V slo. in to iskra avtoelektrika - nova gorica, poglej na njihovi strani, kajti moje mnenje je če želiš dobiti nekaj uporabne energije moraš dati high tech generator in v kolikor postaviš tudi usmernik, mora biti tudi ta odlične kvalietet in izkoristkov, v nasprotnem primeru ti niti volframova luč ne bo svetila pri uporabni energiji pridobljeni iz vetrne elektrarne.
Če rabiš imam celo GORO materiala v PDF-ju o izdelavi, ekologiji postavitvah,proizvajalcev generatorjev, elis,..... vetrnih generatorjev, saj sem dobro leto prostega časa posvetil "hobitativnemu" študiju vetrnih generatorjev.
http://www.slog.net/vts/tipi_vetrnih_turbin.php
v izogib coging-u se magneti na stator oziroam rotor ne postavijo pravokotno, temveč jih moraš postaviti pod določenim kotom. Če boš na googlu poiskal coging, boš lahko kaj več prebral otem, sicer pa se že dobijo tovrstni generatorji za vetrnice, delajo jih tudi V slo. in to iskra avtoelektrika - nova gorica, poglej na njihovi strani, kajti moje mnenje je če želiš dobiti nekaj uporabne energije moraš dati high tech generator in v kolikor postaviš tudi usmernik, mora biti tudi ta odlične kvalietet in izkoristkov, v nasprotnem primeru ti niti volframova luč ne bo svetila pri uporabni energiji pridobljeni iz vetrne elektrarne.
Če rabiš imam celo GORO materiala v PDF-ju o izdelavi, ekologiji postavitvah,proizvajalcev generatorjev, elis,..... vetrnih generatorjev, saj sem dobro leto prostega časa posvetil "hobitativnemu" študiju vetrnih generatorjev.
http://www.slog.net/vts/tipi_vetrnih_turbin.php
zamot1 napisal/-a:Moja želja je dobiti pri majhni hitrosti vetra neko uporabno el moč brez mehanskih prenosov in posledično mehanskih izgub moči, mi je pa jasno da povečanje moči dobim samo z povečanjem turbine, svoje pa v tem primeru naredi tudi navor in pravilno dimenzioniran alternator.![]()
LP Zamot1
- andrejnovi
- Strokovnjak

Zagon vetrnice?
Breme na alternator (takrat šele teče tok in zavira vetrnico) uklopiš šele takrat ko ima vetrnica že neke obrate. Z dobro naštudirano regulacijo se da doseči da bo imela turbina optimalne obrate-regulator toka bo deloval kot zavora vetrni turbini, z povečanjem hitrosti vetra pa se bo povečeval samo tok iz alternatorja in posledično tudi odana moč. Akumulator marsikaj prenese, problematičen lahko rata alternator.
Čez zimo bom naredil prototip z dvema turbinama in alternator z dvema rotorjema in izvedel meritve da vidim ali ne brcam u temo
Ali si si že ogledal AFPM alternatorje, dobra rešitev za vetrne elektrarne.
Debata gre v pravo smer
LP Zamot1
Čez zimo bom naredil prototip z dvema turbinama in alternator z dvema rotorjema in izvedel meritve da vidim ali ne brcam u temo
Ali si si že ogledal AFPM alternatorje, dobra rešitev za vetrne elektrarne.
Debata gre v pravo smer
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Samogradnja vetrnih generatorjev
Lep pozdrav vsem skupaj. To mi je prvic da sploh sodelujem na kaksnem foromu.
Rad bi pomagal vsem, ki se lotevajo sami izdelat kak vetrni generator. Na tem podrocju imam precej izkusenj, tako teoreticnih kot prakticnih. Ce vse skupaj skrajsam: Vse se da narediti doma, ampak nic ni enostavno.
Ce ma kdor koli kaksno vprasanje v zvezi z malimi VG mu lahko odgovorim iz prakse.
Rad bi pomagal vsem, ki se lotevajo sami izdelat kak vetrni generator. Na tem podrocju imam precej izkusenj, tako teoreticnih kot prakticnih. Ce vse skupaj skrajsam: Vse se da narediti doma, ampak nic ni enostavno.
Ce ma kdor koli kaksno vprasanje v zvezi z malimi VG mu lahko odgovorim iz prakse.
Če neka naprava brezhibno deluje, pomeni, da se jo površno opazuje.
- toti_žejni
- Novinec

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov