Vetrne elektrarne tretjič!
Moderator: -M-
Formula!
Nobenga ne učim osnove elektronike
, so napisane u knjigah.
V vednost
U inducirana = B I v B= gostota magnetnega polja, I = tok v vodniku, v=hitrost vodnika skozi magnetno polje po domače število obratov generatorja in to lahko prečitaš v vsakem strojniškem priročniku, B in I sta običajno konstanti pri generatorjih in v tej formuli ni nikjer upoštevana velikost vetrnice in njena moč
LP Zamot
V vednost
U inducirana = B I v B= gostota magnetnega polja, I = tok v vodniku, v=hitrost vodnika skozi magnetno polje po domače število obratov generatorja in to lahko prečitaš v vsakem strojniškem priročniku, B in I sta običajno konstanti pri generatorjih in v tej formuli ni nikjer upoštevana velikost vetrnice in njena moč
LP Zamot
- zamot1
- Strokovnjak

Re: Formula!
No zato ti pa govorim da uporabi tri krako vetrnjačo, ker boš imel relativno velike obrate pri hitrostih vetra že 5-8 m/s, s savoniusem boš lahko pri tej hitrosti vetra pekel(beri vrtel) odojka ali pa janca, ker bo hitrost vrtenja in pridobljena moč ravno pravšnja, seveda z direktnimi prenosi.
No ko bo pečen me pa pokliči, namreč sem ljubitelj svinjskega mesa, še posebej če je dobro pripravljeno.
Pa brez zamere, če te tako kruto postavljam pred dejstva, sam sem šel skozi proces spoznavanja in učenja o "propelerjih" skozi dolgo obdobje, ter na koncu vse opustil, ker mora biti super duper narejeno, da dosežeš 30% izkoristka, na koncu pa tudi v samogradnji ni tako poceni.
No ko bo pečen me pa pokliči, namreč sem ljubitelj svinjskega mesa, še posebej če je dobro pripravljeno.
Pa brez zamere, če te tako kruto postavljam pred dejstva, sam sem šel skozi proces spoznavanja in učenja o "propelerjih" skozi dolgo obdobje, ter na koncu vse opustil, ker mora biti super duper narejeno, da dosežeš 30% izkoristka, na koncu pa tudi v samogradnji ni tako poceni.
zamot1 napisal/-a:Nobenga ne učim osnove elektronike, so napisane u knjigah.
V vednost
U inducirana = B I v B= gostota magnetnega polja, I = tok v vodniku, v=hitrost vodnika skozi magnetno polje po domače število obratov generatorja in to lahko prečitaš v vsakem strojniškem priročniku, B in I sta običajno konstanti pri generatorjih in v tej formuli ni nikjer upoštevana velikost vetrnice in njena moč![]()
LP Zamot
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

Pozorno poslušam vašo debato in se učim o vetrnih elektrarnah.
Zanima pa me nekaj izhodiščnih podatkov, da bom lahko debato lažje spremljal.
Kakšna je letna proizvodnja na vgrajeno kilovatno uro? Pri fotovoltaiki je v SLO med 1000 in 1100 KWh na leto na inštaliran kW.
Kakšna je cena inštaliranih vetrnih elektrarn (€/kW)?
Kakšna so izkoristki turbin in generatorjev?
Za koliko se bo povečal izkoristek generatorjev in skupni izkoristek z pristopom, ki ga ommenjate tukaj (trajni magneti, dvojna rotacija)?
Koliko vplivajo dobri izkoristki pri majhni hitrosti vetra na skupen letni izkoristek?
Kakšna je letna proizvodnja na vgrajeno kilovatno uro? Pri fotovoltaiki je v SLO med 1000 in 1100 KWh na leto na inštaliran kW.
Za koliko se bo povečal izkoristek generatorjev in skupni izkoristek z pristopom, ki ga ommenjate tukaj (trajni magneti, dvojna rotacija)?
Koliko vplivajo dobri izkoristki pri majhni hitrosti vetra na skupen letni izkoristek?
Z znanjem raste dvom!
- Krpan
- Strokovnjak

Zdej govorim na pamet po spominu in s približnimi ocenami, ki sem jih preko palca izračunal.
E3- hčerinsko podjetje elektro primorske ima postavljene 3 vetrnice mislim da nazivne moči 2,7 KW vsaka. V lanskem letu se mi zdi da so vse skupaj proizvedle za cca 870 € električne energije, če se prav spomnim. No torej; 870 / 3 = 290 €
/vetrnico na leto 290 / 0,12 €/KW = 2400 KW
Po spominu ; 870 €
Predpostvka; 0,12 €/kw
Sice pa malo pogooglaj, prispevki so na netu.
Mislim da so vetrnice irskega podjetja prooven energy, ena stoji v ajdovščini nasproti fructala, druga na Divaškem križišču ob avtocesti.
E3- hčerinsko podjetje elektro primorske ima postavljene 3 vetrnice mislim da nazivne moči 2,7 KW vsaka. V lanskem letu se mi zdi da so vse skupaj proizvedle za cca 870 € električne energije, če se prav spomnim. No torej; 870 / 3 = 290 €
Po spominu ; 870 €
Predpostvka; 0,12 €/kw
Mislim da so vetrnice irskega podjetja prooven energy, ena stoji v ajdovščini nasproti fructala, druga na Divaškem križišču ob avtocesti.
Krpan napisal/-a:Pozorno poslušam vašo debato in se učim o vetrnih elektrarnah.
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

No zdej sm se spomnu, mislim ,da sem nekje zasledil, da 3 KW vetrnjača od prooven energy ¸on grid varianta, spostvitvijo,drogom, usmerniki,... skratka vse brez betonskega podstavka(temelja) sem nekje vidu podatek za Anglijo 8500 €, v Slovenij pa ne vem kakšno cifro bodo ustrelili.
andrejnovi napisal/-a:Zdej govorim na pamet po spominu in s približnimi ocenami, ki sem jih preko palca izračunal.
Po spominu ; 870 €
Predpostvka; 0,12 €/kw
Mislim da so vetrnice irskega podjetja prooven energy, ena stoji v ajdovščini nasproti fructala, druga na Divaškem križišču ob avtocesti.Krpan napisal/-a:Pozorno poslušam vašo debato in se učim o vetrnih elektrarnah.
- andrejnovi
- Strokovnjak

E3
http://www.e3-doo.si/?p=proizvodnja-win ... =SI&graf=2
Krpan napisal/-a:Pozorno poslušam vašo debato in se učim o vetrnih elektrarnah.
- andrejnovi
- Strokovnjak

[/quote]andrejnovi napisal/-a:
http://www.uradni-list.si/files/RS_-2009-037-01780-OB~P002-0000.PDF
Tukaj so odkupne cene za OVE
- schmitt
- Novinec

Re: ???
http://www.iskra-ae.com/slo/flywheel_generators.php
Tukaj bo zate nekaj interesantnega.
Tukaj bo zate nekaj interesantnega.
zamot1 napisal/-a:Jest o hruška, ti o bučah pujsek se ja pa prsmodu!
Pazi na holesterlo!
LP Zamot1
- andrejnovi
- Strokovnjak

Hvala Andreju.
To sem že videl in tudi poizkusil kontaktirati z njimi u vezi mojega generatorja pa se ni nič zgodilo.
Ne mi zamert če kdaj kej brez veze pripomnem
Sem pa tudi malo žleht. Zakaj. Podtaknil sem kukavičje jejce; formulo za Uinducirano in do danes ni noben pogruntal da je napačna. Ne vem kaj na si mislim
o vseh samograditeljih.
LP Zamot
Ne mi zamert če kdaj kej brez veze pripomnem
Sem pa tudi malo žleht. Zakaj. Podtaknil sem kukavičje jejce; formulo za Uinducirano in do danes ni noben pogruntal da je napačna. Ne vem kaj na si mislim
LP Zamot
- zamot1
- Strokovnjak

Re: Hvala Andreju.
Če želiš imam domamnoge načrte za samogradnjo kompletnih vetrnjač z generatorjem na trajne magnete iz šole samogradnje hugha piggota, sem jih snel s torenti, sicer so v PDF-ju, lahko ti jih posredujem, poleg ostale literature. Kar pa se tiče gnilega jajca, nisem elektrotehnik, verjamem pa na slepo, da so načrti dobri.
Pozdrav
Sam nimam časa da bi si postavil, imam dva otroka (majhna) mlado ženo,....
Pozdrav
Sam nimam časa da bi si postavil, imam dva otroka (majhna) mlado ženo,....
zamot1 napisal/-a:To sem že videl in tudi poizkusil kontaktirati z njimi u vezi mojega generatorja pa se ni nič zgodilo.
Ne mi zamert če kdaj kej brez veze pripomnem![]()
Sem pa tudi malo žleht. Zakaj. Podtaknil sem kukavičje jejce; formulo za Uinducirano in do danes ni noben pogruntal da je napačna. Ne vem kaj na si mislimo vseh samograditeljih.
LP Zamot
- andrejnovi
- Strokovnjak

Re: Hvala Andreju.
Poskusi preko kakšnega podjetja sttopit v kontakt z njimi, mogoče boš uspešnejšji. Mogoče pa le.
Pozdrav
Pozdrav
andrejnovi napisal/-a:Če želiš imam domamnoge načrte za samogradnjo kompletnih vetrnjač z generatorjem na trajne magnete iz šole samogradnje hugha piggota, sem jih snel s torenti, sicer so v PDF-ju, lahko ti jih posredujem, poleg ostale literature. Kar pa se tiče gnilega jajca, nisem elektrotehnik, verjamem pa na slepo, da so načrti dobri.
Pozdrav
Sam nimam časa da bi si postavil, imam dva otroka (majhna) mlado ženo,....zamot1 napisal/-a:To sem že videl in tudi poizkusil kontaktirati z njimi u vezi mojega generatorja pa se ni nič zgodilo.
Ne mi zamert če kdaj kej brez veze pripomnem![]()
Sem pa tudi malo žleht. Zakaj. Podtaknil sem kukavičje jejce; formulo za Uinducirano in do danes ni noben pogruntal da je napačna. Ne vem kaj na si mislimo vseh samograditeljih.
LP Zamot
- andrejnovi
- Strokovnjak

P2n = 1.500W (12V-) pri 6 m/s
Cena s postavitvijo pri nas bi bila cca 3.000€ (brez akumulatorjev in razsmernika). Torej investicija okrog 2€/W za unikat. Pri neki seriji pa seveda še precej manj. Vendar je to razvito za nek povsem drug svet in se tukaj skoraj sigurno ne bo tržilo...je preveč enostavno in preveč poceni.
Zdaj pa čakam, da mi spet kdo razloži, kako bi on naredil, če bi znal.
p.s.
Vedno, ko se oglasim tukaj, me sprovocirate s svojim kompliciranjem in še bolj z neznanjem in pametovanjem.
Pa brez zamere... LP
Cena s postavitvijo pri nas bi bila cca 3.000€ (brez akumulatorjev in razsmernika). Torej investicija okrog 2€/W za unikat. Pri neki seriji pa seveda še precej manj. Vendar je to razvito za nek povsem drug svet in se tukaj skoraj sigurno ne bo tržilo...je preveč enostavno in preveč poceni.
p.s.
Vedno, ko se oglasim tukaj, me sprovocirate s svojim kompliciranjem in še bolj z neznanjem in pametovanjem.
Pa brez zamere... LP
- Sergej
- Strokovnjak

Glede na formo lopatic, ker jim elise zagotovo ne moremo rečt, je jasno, da ta večkraka vetrnjača uporablja upor vetra in ne vzgon, ja seveda da za 3.000 € dobiš poceni vetrnjačo, vendar samo in zgolj to. Kaj boš pa ven dobil je pa drugo vprašanje? Kakšno hitrost vetra (MAX) prenese 50 km /h? Veš Sergej če stvari ne poznaš dovolj dobro vse zgleda super. Tudi ko kupuješ rabljen avto je včasih dobro poleg vzetimehanika, ker se na stvar razume. P brez zamere, poglej si kakšne izkoristke imajo tri krake vetrnjače z airfoil elisami, pa ta tvoj propeler potem govori o kompliciranju. Ta tvoja priprava je primerna za pumpanje vode, kaj dosti drugega pa ne zmore verjemi. Preberi si še kaj.
Sergej napisal/-a:P2n = 1.500W (12V-) pri 6 m/s
p.s.
Pa brez zamere... LP
- andrejnovi
- Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov