Vetrne elektrarne tretjič!
Moderator: -M-
Ne dragi moj! 3.000€ stane 1.500W na izhodnih sponkah pri vetru 6 m/s.
Če bi za ta denar rad imel nekaj lepega in malo uporab(lje)nega, potem rajši dečvi kupi eno seksi oblekico.
Za 1.000€ imaš naročilo za en kos. Seveda pričakujem uradno ponudbo na zs in seveda reference, da to sploh znaš naredit.
p.s.
Gre kdo stavit, da se bom načakal?
Za 1.000€ imaš naročilo za en kos. Seveda pričakujem uradno ponudbo na zs in seveda reference, da to sploh znaš naredit.
p.s.
Gre kdo stavit, da se bom načakal?
- Sergej
- Strokovnjak

Dejte nehat!
Predlagam da se naredi moratorij in se tema zapre do 05.01. 2010 ke se bliža veseli december in mislim da glave niso več bistre.
Opažam da je na tem forumu vse preveč teoretikov in copy/paste graditeljev malih elektrarn. Vsi ponujate neke načrte in diagrame kot da nobeden ne zna uporabiti interneta in si poiskat sebi interesantne podatke kar se tiče vetrnih elektrarn ali kaj drugega. Da o pametovanju ne zgubljam besed. Vsaka ideja ali pripomba pa naj je še tako čudna je v "demokraciji" vredna spoštljive obravnave, ne pa da eni začnete streljati iz vseh topov. Avtor zgornje elektrarne jo je priredil svojemu okolju in svojim potrebam, je pa res da je izhodna moč uprašljiva, smo zato še ni treba u nezavest past kot nekateri na forumu
Dajmo kaj bol resnega debatirat:
Evo strojniki prave formule za Uinducirano=Bgostota x l dolžina žice v magnetnem polju x v hitrost žice skozi magnetno polje - pri mojem generatorju pa tu pride hitrost x2 zato je tudi Ui dvakratna. Moč je pa normalno odvisna od moči ki jo da vetrnica minus izgube- izkoristek 70 -95%.
Toliko v razmislek
LP Zamot1
Opažam da je na tem forumu vse preveč teoretikov in copy/paste graditeljev malih elektrarn. Vsi ponujate neke načrte in diagrame kot da nobeden ne zna uporabiti interneta in si poiskat sebi interesantne podatke kar se tiče vetrnih elektrarn ali kaj drugega. Da o pametovanju ne zgubljam besed. Vsaka ideja ali pripomba pa naj je še tako čudna je v "demokraciji" vredna spoštljive obravnave, ne pa da eni začnete streljati iz vseh topov. Avtor zgornje elektrarne jo je priredil svojemu okolju in svojim potrebam, je pa res da je izhodna moč uprašljiva, smo zato še ni treba u nezavest past kot nekateri na forumu
Evo strojniki prave formule za Uinducirano=Bgostota x l dolžina žice v magnetnem polju x v hitrost žice skozi magnetno polje - pri mojem generatorju pa tu pride hitrost x2 zato je tudi Ui dvakratna. Moč je pa normalno odvisna od moči ki jo da vetrnica minus izgube- izkoristek 70 -95%.
Toliko v razmislek
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Sergej napisal/-a:Evo, če bi stavil, bi bil bogat.
Učinkovitost ali donos nekega procesa merimo z razmerjem med vloženim v proces in dobljenim iz procesa, mislim da bi vsakršno nadalnje pisanje izgubilo svoj smisel, saj ste nekateri vsevedni, poleg tega da znate tudi prihodnost napovedovati. Ti si lepo kupi in postavi to tvojo vetrnjačo za 3000 € + razsmernik dokupi, nato pa čakaj da se ti bo tvoja naložba povrnila, in čakaj in čakaj in čakaj.
Veš v kolikor bi takšni sistemi bili ekonomsko upravičeni ter tehnično dopustni in izvedljivi, verjemi bi jih že marsiakteri zemljan imel,in le stežka verjamem da si pogruntal toplo vodo, pa vendar temu ni tako.
Kaj bo zdej v odgovor, da itak za vsem stojijo naftni lobiji, pa izvenzemeljske sile, katere delajo eksperimente z človeško raso al kaj?
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

Takšne vetrnice, kot je tvoja uporabljajo za vodne črpalke. In tle se zgodba z večkrakimi propelrji konča.
Čudno da so vse vetrne elektrarne, ki si zaslužijo to ime tri krake vetrnjače, ti boš pa toplo vodo iznašel, škoda, je bilo toliko let zgrešenega razvoja in znanstvenikov, ko bi pa lahko ti že zdavnaj povedal, da razvoj ne gre v pravi smeri.
Čudno da so vse vetrne elektrarne, ki si zaslužijo to ime tri krake vetrnjače, ti boš pa toplo vodo iznašel, škoda, je bilo toliko let zgrešenega razvoja in znanstvenikov, ko bi pa lahko ti že zdavnaj povedal, da razvoj ne gre v pravi smeri.
Sergej napisal/-a:Evo, če bi stavil, bi bil bogat.
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

Re: Dejte nehat!
No zdej pa dodaj površino tvojega savoniusa, pa izkoristek tvojega generatorja recimo 80 % pomnoži z izkoristkom rotorja recimo 15% in boš dobil izkoristek 12% primarne energije. Pa smo tam kjer ni muh. Dioda bo zagotovo svetila pri nazivni hitrosti vetra, za kaj več boš pa moral počakati na tornado ali tajfun. Tako je ko stvar daš na papir.
zamot1 napisal/-a:Predlagam da se naredi moratorij in se tema zapre do 05.01. 2010 ke se bliža veseli december in mislim da glave niso več bistre.![]()
Opažam da je na tem forumu vse preveč teoretikov in copy/paste graditeljev malih elektrarn. Vsi ponujate neke načrte in diagrame kot da nobeden ne zna uporabiti interneta in si poiskat sebi interesantne podatke kar se tiče vetrnih elektrarn ali kaj drugega. Da o pametovanju ne zgubljam besed. Vsaka ideja ali pripomba pa naj je še tako čudna je v "demokraciji" vredna spoštljive obravnave, ne pa da eni začnete streljati iz vseh topov. Avtor zgornje elektrarne jo je priredil svojemu okolju in svojim potrebam, je pa res da je izhodna moč uprašljiva, smo zato še ni treba u nezavest past kot nekateri na forumu![]()
Toliko v razmislek![]()
LP Zamot1
- andrejnovi
- Strokovnjak

Še enkrat.
Izbira vetrnice je po trenutnem modnem navdihu.
Ko se bo vrtela samo ena vetrnica bo ledica gorela pač toliko kot bo, ko bom sprostil še drugo vetrnico rotor bo pa ledica po vsej verjetnosti pregorela?? Potem bom pa svečo prižgal
Brezlpodna debata raj se otrokom in ženi posvet, ko si jih že omenil, pa manj na internetu vis.
LP Zamot1
Ko se bo vrtela samo ena vetrnica bo ledica gorela pač toliko kot bo, ko bom sprostil še drugo vetrnico rotor bo pa ledica po vsej verjetnosti pregorela?? Potem bom pa svečo prižgal
Brezlpodna debata raj se otrokom in ženi posvet, ko si jih že omenil, pa manj na internetu vis.
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Re: Še enkrat.
Še zdej nisi jasno povedal, kaj želiš doseči s svojo vetrnjačo. No sej potem ko mi objasniš bom prav lepo spokojno odšel na oni svet. Če mi pa ne poveš me bo to žrlo še celo življenje. Dej no povej kje je smoter tvoje vetrnjače. Razkrij mi veliki misterij, lepo te prosim. Kaj se ne da zmanjšat števila potrebnih obratov vetrnjače tudi s tem, da daš večje število magnetov na generator? Ali se motim? Vem da obstaja način da se da zmanjšat nazivne obrate generatorju, ali s številom magnetov, ali z številom navitij, ali ne vem česa že. Kakšen je torej smisel tvoje dvojne vetrnjače?
Zmanjšaš nazivne obrate pa je. ZA savoniusa boš itak rabu minimalne obrate, boljši bi bil kakšen alternator od asinhronega motorja ali se motim.
Zmanjšaš nazivne obrate pa je. ZA savoniusa boš itak rabu minimalne obrate, boljši bi bil kakšen alternator od asinhronega motorja ali se motim.
zamot1 napisal/-a:Izbira vetrnice je po trenutnem modnem navdihu.
LP Zamot1
- andrejnovi
- Strokovnjak

Zelo malo se piše o konstrukcijskih elementov veter-generatorjev,kot so nap:udarci vetra do 50m/s,nagla spremeba vet. 90 stop./s inercijalne sile in moment nap,"žiroskopski efekt kolesa" tukaj obstajajo dodatna naprezanja konstrukcij.itd...itd...imam občutek da tukaj pišemo za moči max.1000W. Lepo in prav da se ukvarjamo z "pero" kategorijo ,ker to nazadnje rojeva pametne ideje.
- zauran
- Strokovnjak

Vsi navedeni problemi obstajajo za kategorijo pero kot za kategorijo "tanker", le da je absoultna razlika pri upoštevanju enih in drugih ter absolutnih učinkih najlažje in najtežje kategorije bistvene razlike.
zauran napisal/-a:Zelo malo se piše o konstrukcijskih elementov veter-generatorjev,kot so nap:udarci vetra do 50m/s,nagla spremeba vet. 90 stop./s inercijalne sile in moment nap,"žiroskopski efekt kolesa" tukaj obstajajo dodatna naprezanja konstrukcij.itd...itd...imam občutek da tukaj pišemo za moči max.1000W. Lepo in prav da se ukvarjamo z "pero" kategorijo ,ker to nazadnje rojeva pametne ideje.
- andrejnovi
- Strokovnjak

Pozdravljeni,
sem nov v vašem forumu. Z razvojem malih vetrnih elektrarn se pa že dal časa ukvarjam, prihajam tudi s področja, kjer bi lahko na določenih mikrolokacijah izkoriščali vetrno energijo. Večino od vas je verjetno tehnikov in sem presenečen, koliko se vas najprej ukvarja z ekonomiko, koliko stane, glede na izkoristek, itd.
Ker vsi tako radi najprej obravnavamo ekonomiko, ki še vedno vrti ta naš ustvarjalni svet, pa samo en nasvet.
Če želite postaviti svojo malo vetrno elekrarno samo rentabilno si najprej nabavite anemometer in ga postavite na mesto, kjer nameravate postaviti vetrnico. Meritve morate izvajati vsaj eno leto. Da bo vaša elektrarna zagotovo rentabilna pa nekaj let. Če živite v bližini kakšne od meteoroloških postaj pa se obdobje meritev za malo elektrarno lahko skrajša. Izkoristki vetrnih elektrarne, ki jih je med vami nekdo objavljal verjetno veljajo za laminaren tok vetra (v vetrovniku), v naravi pa je veter turbulenten.
lp.
sem nov v vašem forumu. Z razvojem malih vetrnih elektrarn se pa že dal časa ukvarjam, prihajam tudi s področja, kjer bi lahko na določenih mikrolokacijah izkoriščali vetrno energijo. Večino od vas je verjetno tehnikov in sem presenečen, koliko se vas najprej ukvarja z ekonomiko, koliko stane, glede na izkoristek, itd.
Ker vsi tako radi najprej obravnavamo ekonomiko, ki še vedno vrti ta naš ustvarjalni svet, pa samo en nasvet.
Če želite postaviti svojo malo vetrno elekrarno samo rentabilno si najprej nabavite anemometer in ga postavite na mesto, kjer nameravate postaviti vetrnico. Meritve morate izvajati vsaj eno leto. Da bo vaša elektrarna zagotovo rentabilna pa nekaj let. Če živite v bližini kakšne od meteoroloških postaj pa se obdobje meritev za malo elektrarno lahko skrajša. Izkoristki vetrnih elektrarne, ki jih je med vami nekdo objavljal verjetno veljajo za laminaren tok vetra (v vetrovniku), v naravi pa je veter turbulenten.
lp.
- Fulmar
- Novinec

Vetrne elektrarne zadnjič!
V dveh letih je bila ta tema kar zanimiva in zelo čitana vendar na žalost u večini primerov brezplodna (tako kot trenutna vladajoča politika) zato vam v letu 2010 želim veliko uspeha pri izkoriščanju vetra, na YOU TUBE bo pa v kratkem ( par mesecev) objavlen rezultat voluntrskega dela na tem področju!
Zbogom!
LP Zamot1
Zbogom!
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

toti_žejni napisal/-a:Alternator je neprimeren za generacijo elektrike pri malih vetrnicah. Glavi razlog je, da za lastno magneteneje potrebuje cca 20W moči, kar je z domačo vetrnico že kar težko dobit.
Ko sem izdeloval generatorje za male vetrnice, so se najbolje izkazali trajni magneti + zračna navitja. tak generator ima zelo mali potrebni zagonski moment, kar je ključnega pomena za začetek delovanja.
generator na zgornji sliki je 3 fazni 20 polni za približno 500W moči. Največji izkoristek je krepko čez 90%. Naslednja pomembna stvar so obrati. Z običajnimi motorji pri nizkih obratih ne bo kaj prida izhoda, uporaba prenosov pa je za šibke vetrove neprimerna.
Nam lahko poveš kaj več o tvojem generatorju. Še pred vsem me zanima kako narašča izhodna moč in izkoristek glede na razpon obratov. Koliko $$ si porabil za tole zadevco?
M.
- acme12
- Strokovnjak

Generator!
Moja vetrna bo pa imela takle generator in dve nasproti si vrteče savoniusove turbine

- zamot1
- Strokovnjak

Re: Generator!
Čestitke
zamot1 napisal/-a:Moja vetrna bo pa imela takle generator in dve nasproti si vrteče savoniusove turbine![]()
- andrejnovi
- Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov