STROJNISTVO.com • Poglej temo - CNC plasma-problem

CNC plasma-problem

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

CNC plasma-problem

OdgovorNapisal/-a jolica » 1.12.2009 18:51

Pozdravljeni

Mi imamo cnc plasmo CR-elektronik z izvorom Hiperterm 3070.
Imamo problem z rezanjem Fe pločevine.Ko startamo stroj se rezalna glava spusti do pločevine potem se dvigne na distanco ki je določena (do tukaj je vse v redu)nato se pokaže med glavo in pločevino par isker in konec.Problem je ker ne začne rezati. Če pa naredimo z kosem pločevine stik med glavo in pločevino pa začne rezati.Z rezanjem inox pločevine pa nimamo nobenih problemov.Če je imel kdo takšne probleme in ve v čem je problem prosim če mi lahko napiše kaj o tem.

Hvala in lep pozdrav
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 1.12.2009 20:54

Kontrolirati maso. Če je masa slaba zna biti stanje podobno. Če je masa dobra je morda problem v izvoru, v vžigalnem vezju...
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 1.12.2009 21:32

jaz ne bi preveč drezal v stroju med tem ko obratuje, ker so dimni plini rakotvorni.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 2.12.2009 8:55

Jaz pa sploh ne bi drezal po stroju medtem ko obratuje. Mimogrede ti kakšno glavo odtrže ali zmečka 36 prstov....
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 3.12.2009 18:52

HSNC hvala za odgovor, ampak ni problem v masi.Zdaj bomo prekontrolirali še mešalnik plinov ker se mi zdi da nekje pušča.
Kar se pa tiče tvojega drugega odgovora mislim da ni primeren kajti če poznaš delovanje cnc plasme mislim da bi lahko vedel da ti nima kaj odtrgat glave ali prstov ker tam ni nekih vrtečih ali .... delov.

KORENJE hvala za nasvet,ampak ko ne gre in te čas preganja poizkusiš napravit kar se da.

Še enkrat hvala obema.
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 3.12.2009 19:18

Če imaš plazmo na zrak je skoraj 100% problem v izrabljeni oz. zapacani bakreni šobi ki ima tudi notranji del srebrne barve ki se nahaja nad šobo.
Odpri pištolo spucaj šobo in poizkusi.
Sicer se pa šobe in "elektrode"(srebrni del)kupujejo v kompletu in tudi pogosto menjajo.(10kom cca50eur za Stel 2mm plzmo).
Na koliko časa jih menjate?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 3.12.2009 19:30

Šele sedaj sem videl da nimate zračne plazme ampak po moje plin nima veze z uzpostavitvijo "obloka".Včasih moram izvor tudi spihati da deluje kot je treba.Probaj par stvari, mogoče bo delala sicer pa na servis.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 3.12.2009 19:59

Smo govorili z serviserjem pa je rekel naj pogledamo rele ki vklaplja vžig (je OK) in kontroliramo puščanje plina.Rekel je da če pušča plin obstaja možnost da pri vžigu pride do padca pritiska in posledično ne pride do vžiga.Problem je odkriti puščanje v mešalni postaji kajti notri je en kup el. ventilov in vse je narejeno bolj na tesno.Ne znam pa si razložit zakaj imamo ta problem samo pri FE materialu dočim pri inox-u dela vse normalno.
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 3.12.2009 20:54

O plazmi ne vem nič, da bo jasno.

Ko si omenil, da zadeva deluje, če povežete glavo in obdelovanec, sem najprej pomislil na zamaščeno površino. Predpostavljam, da so po vžigu napetosti relativno nizke. Ste probali zadevo kaj očistit, oziroma je možno, da je na površini kakšen neprevoden film?
Če je problem samo pri Fe, potem bi jaz problem najprej iskal tam.

LP in srečo pri iskanju!
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 3.12.2009 21:39

jolica napisal/-a:HSNC hvala za odgovor, ampak ni problem v masi.Zdaj bomo prekontrolirali še mešalnik plinov ker se mi zdi da nekje pušča.
Kar se pa tiče tvojega drugega odgovora mislim da ni primeren kajti če poznaš delovanje cnc plasme mislim da bi lahko vedel da ti nima kaj odtrgat glave ali prstov ker tam ni nekih vrtečih ali .... delov.

KORENJE hvala za nasvet,ampak ko ne gre in te čas preganja poizkusiš napravit kar se da.

Še enkrat hvala obema.

----------------------------------------------------

Ja, no,..če ne deluje ni nikakršne nevarnosti, ne rakotvorne, pa tudi za glavo in prste ni nevarna.
Predvidevam da je govora o rezalnem stroju in ne le o ročnem plazemskem rezalniku. Takrat pa ko imamo premikajoče se dele imamo prisotno nevarnost poškodb. Osnove VPDja....
Torej o plazmi le to: izvor potrebuje za vžig pulzirano visoko napetost nizke moči ki jo generira visokonapetostni generator. Zadevca je inteligentna in če mu kaj ne bo prav ne bo delovala.
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magic » 4.12.2009 20:35

tudi meni se na Hypertermu to dogaja ampak ne samo pri inoxu ampak tudi pridrugih materialih, problem pa je na spoju med elektrodo in kontaktom na gorilniku, ščasoma se zaradi slabega spoja ter verjetno iskrenja med njima napravi na kontaktu gorilnika, ki je na nekakšni vzmeti ,
sloj oksidacije, ki preprečuje vžig šobe. Zato prihaja samo do iskrenja in ne vžiga obloka.
Rešitev je čiščenje gorilnika, oziroma naležne površine,
ki pritiska na elektrodo,ponavadi pomaga da ta kontakt v
gorilniku kar postrgaš s kakšnin manjšim izvijačem.
SEVEDA TO OPRAVIŠ PRI IZKLOPLJENEM AGREGATU!
diamonds are forever

http://magic1ce.myminicity.com/
magic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 4.12.2009 21:32

Točno to sem jaz hotel reči.Spucaš enkrat ,trikrat potem pa menjava.Ker so pa šobe razmeroma drage pa lastnik stroja ponavadi raje dva dni bulji v stroj in pametuje kaj bi bilo narobe, namesto da bi kupil nov komplet in delal naprej oz. stroj servisiral.Pa naj vsak lastnik zase presodi kaj se mu bolj izplača(najslabše je imeti dober stroj ki ne dela).
Poročaj kaj ste zrihtali.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 4.12.2009 21:39

Kaj to misliš kontakt na glavi gorilnika.(ko snameš glavo je kontat zraven priključkov za vodo-hlajenje)
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 4.12.2009 21:49

Kar se tiče lastnika imaš deloma prav.
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tadej35 » 7.12.2009 21:34

podjetje Koplas ima servis za CR electronic
Kontaktiraj jih! Imajo enega serviserja k bi ti znal pomagat aha tel 040 335 452 Samo

zrihtajo tudi vse rezervne dele..
LP
T.
Tadej35
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov