STROJNISTVO.com • Poglej temo - Biodiesel

Biodiesel

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a dsf » 21.6.2009 16:23

Kdor misli voziti na čisto olje oziroma mešanico z nafto naj bo pozoren na čim boljšo filtracijo odpadnega olja.
Pa kakšnim Renojem ga raje ne vsiljujte ker so v glavnem malo alergični na bio produkte.
dsf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zauran » 6.8.2009 11:51

Filtriranje čista zguba časa pri postopku,sledeče o metanolu in čistosti biodizla : po končanem postopku predelave se bio. segreva na 70oC zaradi ispodrivanja zaostalega CH3oH do 0%in glavnega učinka (bakterije ali pasterizacija)skladiščenje in trajnost produkta.Ispodrivanje metanola se vršin z zračnimi mehurčki .Čistoča takega bio produkta je 100%.
zauran
Strokovnjak
Strokovnjak

Filtracija čistega olja ??

OdgovorNapisal/-a click044 » 30.12.2009 23:08

dsf napisal/-a:Kdor misli voziti na čisto olje oziroma mešanico z nafto naj bo pozoren na čim boljšo filtracijo odpadnega olja.
Pa kakšnim Renojem ga raje ne vsiljujte ker so v glavnem malo alergični na bio produkte.

Zanima me , kako bi najbolje filtriral odpadno olje, da bi lahko vozil na čisto olje ..

Kakšno opremo potrebujem, kje kupiti ??

Bodo kake težave poleti, če mešam 20% dizla in 80% olja (pravilno sfiltrirano) ,..

Avto:
VW Transporter 2.5 TDI 102cv l.1996
ali
Golf IV 110 konjev l.2000

Hvala in lep pozdrav.
click044
Novinec
Novinec

Re: Filtracija čistega olja ??

OdgovorNapisal/-a dsf » 31.12.2009 13:04

click044 napisal/-a:
dsf napisal/-a:Kdor misli voziti na čisto olje oziroma mešanico z nafto naj bo pozoren na čim boljšo filtracijo odpadnega olja.

Zanima me , kako bi najbolje filtriral odpadno olje, da bi lahko vozil na čisto olje ..

Kakšno opremo potrebujem, kje kupiti ??

Bodo kake težave poleti, če mešam 20% dizla in 80% olja (pravilno sfiltrirano) ,..

Avto:
VW Transporter 2.5 TDI 102cv l.1996
ali
Golf IV 110 konjev l.2000

Hvala in lep pozdrav.

Glej skurjeno olje iz freteze vsebuje precej prostih gliceridov le ti pa so problematični ... Na novo čisto olje se v principu ni problem vozit, prav tako če ni preveč skurjeno.... Drugače pa pusti ga naj se vsede, naj gre groba nečistoča na tla, potem pa previdno odlij in magari spusti skozi več slojev gaze. Filter v avtu menjaj pogosteje, drugače si pa preberi na netu...

Tu imaš en link
http://www.biocar.de/
dsf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a egy » 6.1.2010 23:00

Lp
s filtrirat ga je treba na 1 mikron
ce hocete da bodo sobe delale (filter nafte se mi zdi da gre skos tudi 10 mikronov)
tezave bodo vsekakor (razen ce naredis konkretno predelavo )
moj WV AGR ni najbol vesel tehle mrzlih dni :)
egy
Sodelavec
Sodelavec

Zbiranje olja

OdgovorNapisal/-a flumas » 30.3.2010 13:43

Pozdravljeni,

ugotavljam, da mnogi še vedno zlivajo olje od cvrja stran, kar se mi zdi metanje energije stran. Glede na to, da ga nekateri uporabljate za biodisel mislim, da bi ga lahko za neko simbolično ceno odkupili.

Pri mnogih se pojavi težava, da ne vedo kam ga dati, zato menim, da je prav da se ustvari nek seznam vseh, ki bi ga prevzeli in uporabili za biodiesel.

Vsi, ki ste zainteresirani, da bi dobili dodatne količine olja pošljite svoje podatke na mail: zbiraj.me@gmail.com
Svoje stvari posojam na posodimo.si
flumas
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Relanium » 30.3.2010 18:43

Js ga vse kar uspem dobit kar lepo skurim v mojem avtu. Sam delam pa toliko kilometrov da mi od 4-ih družin olja nanese bolj malo na en tank.
Olje pustim nekaj časa v kaki prozorni posodi, pa se dosti svinjarije usede, nekaj je pa plava. To potem spustim čez kako staro majco pa spet pustim nekaj časa da se useda. Drugič so usedline zelo fine.

egy napisal/-a:Lp
s filtrirat ga je treba na 1 mikron
ce hocete da bodo sobe delale (filter nafte se mi zdi da gre skos tudi 10 mikronov)
tezave bodo vsekakor (razen ce naredis konkretno predelavo )
moj WV AGR ni najbol vesel tehle mrzlih dni :)

Ni nekam logično tole, kaj pa smeti v sami nafti? sj zarad njih sploh je filter, ane?

Pa ve kdo mogoč, kje dobit filter papir?
Relanium
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zauran » 1.4.2010 10:48

totalno ne resno in nestrokovno z filtriranem olj .
zauran
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ekoterra » 18.4.2010 21:38

Zanima me sledeče.

Ima kdo izkušnje z biodizlom na sledečih avtih, ker imam namen enega od teh kupit in doma biodizel delat.

Avti:
- Opel Vectra 1.9DTI
- Ford MOndeo Caravan 2.0 TDCi
- Citroen C5 Break 2.0HDI
- Renaul Laguna Grandt. 1.9DCI
- VW Passat1.9 TDI

letniki od 2000-2003
vsi okoli 150000-200000km

Prosil bi tudi Netmana,če je možno kje pogledati slike za reaktor, ker jih tu na forumu ne morem.
ekoterra
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a egy » 23.4.2010 23:33

Relanium napisal/-a:Ni nekam logično tole, kaj pa smeti v sami nafti? sj zarad njih sploh je filter, ane?

Je logicno sej tudi sobe niso vecne :roll:
problem je v tem da je pri olju velik smeti k gredo skos oreginal filter (mislim kolicinsko)
zaradi tega pa sobe prej zabite :cry:
egy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ekoterra » 24.4.2010 7:49

netman napisal/-a:V Kemiji sem ničla, zato se ne morem o vsem tem pogovarjat, saj bom prej ali slej kaj smešnega rekel.

Je pa res da sem se sam že spraševal kako je mogoče, da dobim enako količino biodiesela kot sem prej imel odpadnega olja. Količino dodanega metanola pa nadomesti glicerol. Tako da je tvoja razlaga kar logična kar se tega tiče.

Morda pa bi nekatere zanimalo da, človek težak 75kg lahko varno v telo vnese 5,6 grama metanola na dan. Preveč metanola povzroči slepoto in smrt. Manjše doze pa poškodbe možganov.

Vsak človek ima v sebi metanol in sicer okoli 1mg/l.

Paradižnik vsebuje 20 do 80 krat več metanola kot etanola.

Metanol je v umetnih sladilih. Pri prekomernem pitju dietnih pijač in uporabi umetnih sladil pa se lahko približamo ali celo prekoračimo varno mejo.

To, da je treba pri preveliki dozi metanola popiti pivo ali kak drug alkohol pa tako ali tako vsi biodieselaši prav gotovo veste.

Na zdravje!

Zdravo netman.

Prosil bi, če je možno kje videti slike od tvojega reaktorja za biodizel. Če maš morebiti kakega viška ga prodajaš, se lahko zmenima sem potencialni kupec za primerno ceno.
Zanima me tudi kake izkušnje imaš z določenimi avti glede biodizla.

Hvala in lep pozdrav,
Jani.
ekoterra
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a netman » 12.7.2010 18:55

Oprostite mi vsi skupaj zaradi tišine z moje strani, ampak nisem bil nič na strojništvu.com že kar lep čas.

Mogoče bi vam kaj pomagal moj stari blog ki sem ga nekoč začel, in tudi zanemaril v zadnjih časih. Žal pa je v angleščini, tak da ne vem če vam bo kaj dost pomagalo. Mogoče bo, ker so v njem tudi video posnetki. Slika pa je seveda razumljiva v vseh jezikih.

http://biodieselpower.blogspot.com/

Jaz vozim Passata 1,9 TDI z pumpe-dize motorjem (131 konjev) zato, ker v knjigi ki pride z avtom piše, da je avto primeren za uporabo biodiesela, vendar mora biti biodiesel od zanesljivega vira.
Bolj zaneslivega vira od moje garaže pa ne poznam.

Namreč bil sem začuden da sem lahko več zim vžigal avto pri minus 6 stopinjah celzija in enkrat je med vožnjo padla temperatura zraka celo na minus 11 pa je avto še vedno veselo pihal po cesti proti službi.

Lansko zimo (pozno jesen pravzaprav) pa sem tankal biodiesel kar na tuš črpalki in mi avto ni vžgal več ko je bilo jutro PLUS 4 stopinje. Bil sem zaprepaden kakšen drek sem tankal. Še sreča da tisti dan nisem rabil iti v službo in sem tako lahko kar počakal da je sonček segrel ozračje in sem šel takoj navaden diesel dotankat.

Glede reaktorja pa lahko rečem da je to samo sod z nekaj ventili na pravih mestih.
1 na vrhu da lahko hlape ven spustiš v naravo
1 na 3/4 višine kjer črpalka noter tišči olje.
1 na 1/4 višine kjer črpalka ven vleče olje (ko meša)
1 na dnu kjer je izpust.

Ker pa hočemo dodajat metoxid, pa dodamo še en ventil na sesalni cevi ki ga lahko odpremo po potrebi kadar hočemo da pumpa sesa tudi metoxid in ne samo olje.

Če hočemo še večji luxus, pa lahko dodamo še en ventilj preko katerega lahko pumpa sesa tudi olje iz rezervoarja kjer imamo shranjeno odpadno olje

lep pozdrav
netman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ekoterra » 12.7.2010 20:46

Hvala za odgovor.

Ja glede avtov sem se pozanimal audi, škoda, VW podpirajo določeni letniki biodiesel 100%. Francozi in ostli pa delno, čeprav na raznih tujih forumih zaslediš številne avte, ki rabijo 100% biodisel (angleži,itd).

Ja jaz sem že tudi testiral moj biodisel narejen v laboratoriju na čistilni napravi sem ga pustil zunaj na minusu prko noči in je bil normalno tekoč drugi dan zjutraj in to me je presenetilo, ker vsi forumi pravijo, da ga ne smeš imeti na minusu, ker postane bolj viskozen. Zato me tudi zanimajo izkušnje drugih. Na žalost še ga nisem uspel testirati v avtu, sedaj ga ravno kopujem. Ko bo tako daleč se javim.

Glede reaktorja sem mislil, če kaj ne rabiš nekaj manjšega bi ga vzel, da ga ne bi sam delal, ker imam tudi druge zadeve v planu.
Glede gradnje-sestave reaktoja drugače ni problema, ima par slik raznih domačih in komercialnih proizvajalcev reaktorjev z opisi in sposobne mehanike, ki to sestavijo.

Lep pozdrav.

netman napisal/-a:Oprostite mi vsi skupaj zaradi tišine z moje strani, ampak nisem bil nič na strojništvu.com že kar lep čas.

Mogoče bi vam kaj pomagal moj stari blog ki sem ga nekoč začel, in tudi zanemaril v zadnjih časih. Žal pa je v angleščini, tak da ne vem če vam bo kaj dost pomagalo. Mogoče bo, ker so v njem tudi video posnetki. Slika pa je seveda razumljiva v vseh jezikih.

http://biodieselpower.blogspot.com/

Jaz vozim Passata 1,9 TDI z pumpe-dize motorjem (131 konjev) zato, ker v knjigi ki pride z avtom piše, da je avto primeren za uporabo biodiesela, vendar mora biti biodiesel od zanesljivega vira.
Bolj zaneslivega vira od moje garaže pa ne poznam.

Namreč bil sem začuden da sem lahko več zim vžigal avto pri minus 6 stopinjah celzija in enkrat je med vožnjo padla temperatura zraka celo na minus 11 pa je avto še vedno veselo pihal po cesti proti službi.

Lansko zimo (pozno jesen pravzaprav) pa sem tankal biodiesel kar na tuš črpalki in mi avto ni vžgal več ko je bilo jutro PLUS 4 stopinje. Bil sem zaprepaden kakšen drek sem tankal. Še sreča da tisti dan nisem rabil iti v službo in sem tako lahko kar počakal da je sonček segrel ozračje in sem šel takoj navaden diesel dotankat.

Glede reaktorja pa lahko rečem da je to samo sod z nekaj ventili na pravih mestih.
1 na vrhu da lahko hlape ven spustiš v naravo
1 na 3/4 višine kjer črpalka noter tišči olje.
1 na 1/4 višine kjer črpalka ven vleče olje (ko meša)
1 na dnu kjer je izpust.

Ker pa hočemo dodajat metoxid, pa dodamo še en ventil na sesalni cevi ki ga lahko odpremo po potrebi kadar hočemo da pumpa sesa tudi metoxid in ne samo olje.

Če hočemo še večji luxus, pa lahko dodamo še en ventilj preko katerega lahko pumpa sesa tudi olje iz rezervoarja kjer imamo shranjeno odpadno olje

lep pozdrav
ekoterra
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a netman » 12.7.2010 20:57

Glede reaktorja, sem pobrskal po PCju in našel tale star video, na katerem je žal bolj slaba razlaga.

Izgleda namreč bolj zapleteno kot pa v resnici je. Jaz sem več ventiljev gor naredil saj sem imel v planu da bi mi sonce segrevalo olje ampak nisem nikoli prišel tako daleč da bi te ventilje uporabil.

To je moj 200 literski reaktor. Treba pa video dol sneti in ker je v MPEG formatu, je kar velik čeprav kratek video.

http://www.speedyshare.com/files/233512 ... ideo_3.mpg

Svojega reaktorja pa ne morem prodati, ker ga imam namen še uporabljati. Samo najti moram spet novega dobavitelja rabljenega olja na štajerskem ali prekmurju.

čao
netman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 13.7.2010 7:26

Pozdravljeni,

Tudi jaz sem zaradi pomanjkanja časa malo prekinil z izdelavo biodizla.... sedaj sem eno leto bolj miroval, naredil sem si nekaj 100 l za traktor, avto pa sedaj 8 mesecev tankam v Cmureku direktno na Seeg pumpi. Naredil sem 35000 km, glede na D2 prišparal 330 EUR. Ravno tolko da sem si pokril stroške glavnega servisa :). No rečem lahko da je njihov biodizel zelo dober. Prej sem tankal včasih v Framu, tam sem menjaval naftne filtre na 5000 km - filter pa je bil tako zašopan, da se je poznalo že iz teže, ko si ga dvignil....tukaj sem na 30 000 km filter prerezal na pol in v njem ni bilo razen filtrirnega papirja ničesar. Vozim brez težav do -10°C, drugače pa prakticiram ko je več kot -5 mešanico B50.
Še vedno pa se mi zdi najboljša in najcenejša varjanta kak starejši avto pa direktno kurjenje rastlinskega olja......s tem sem pa prevozil nekaj 100 000 km, pa ni bilo nekih težav (z ustreznim vozilom seveda...)
LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov