STROJNISTVO.com • Poglej temo - Računski izziv za energetike in strojnike

Računski izziv za energetike in strojnike

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a jambo » 18.1.2010 12:38

-M- napisal/-a:jambo, očitno niti sam več ne veš, kakšne informacije si želel pridobiti s to temo na tem portalu,...
Recimo da je to bio energija in jo prodamo...da bi ustvarjal profit...

V prvem prispevku si razmišljal o tem, da bi energijo prodajal z dobičkom. Vili ti je podal odgovor, o moči 300W, oz. 50W, ter koliko profita bi bilo od tega (0.3 kW * 0.399 €/kWh =). Dobil si tudi podatek, o moči generatorja, glede na strošek delavca (32.6 kW).
ker je to strojniški forum sem misli da bo kakšna pomoč... pa vendar sem se zmotil.

Vili ti je odgovoril na vprašanje z uporabnimi informacijami, a le-te zate očitno niso dovolj dobre, da bi se mu zahvalil.
Za nekatere od nas, (6 se nas je lotilo) zgol za hobby in da čas hitreje mine ko sedimo na delavnem mestu brez dela je pač stvar da se še kaj naučimo...
Lotili smo se od začetka vse do velikosti zobnika, ročice ...

Če ste se zadeve lotili tako temeljito, da ste razmišljali o velikosti zobnika, ročice, ste za to prav gotovo porabili vsaj eno uro. In če se računa po tvojem podatku o strošku delavca 13€/h: 6ljudi*1h*13€/h=78€. Torej ste podjetje oškodovali za minimalno 78€.
mah ne ne nobene koristi, to ti že zdrav razum pove da tako razen s sužnjem nemoreš imeti dobička , pa še suženj ti več poje kakor naredi...

Po dveh dneh si pa končno prišel do ugotovitve, da s tem ni dobička, kvečjemu je izguba. Že brez generatorja je vaše podjetje precej oškodovano, saj mora plačat 6 ljudi, ki med delovnim časom ne delajo podjetju dobička.
...s kolikšno hitrostjo bi moral vrteti generator? pa kakšne prenose bi potreboval?...sicer sem mislil s tem ali bi si uzeli čas oziroma imeli zanimanje pa rešili vsaj delček, če se vam usega ne ljubi...
.
Pri vsakem generatorju je podatek, s kolikšnimi nazivnimi vrtljaji se mora vrteti, prenose pa si lahko izračunaš tudi sam, to ni neka znanost. Predpostavi s koliko obrati/min človek poganja kolo, obrate generatorja poznaš, glede na moč izbereš minimalen dopusten premer verižnika oz. jermenice in izračunaš.

Moraš pa tudi razumeti vse kritike ostalih forumašev, saj v začetku ni bilo razvidno, da je tema namenjena za hobby in za to da se kratkočasite na delovnem mestu
da čas hitreje mine ko sedimo na delavnem mestu brez dela
.

Tudi moj odgovor lahko smatraš kot kritiko, saj bi lahko izbral drugačen naslov teme, vprašanje bi lahko drugače oblikoval in pokazal vsaj malo hvaležnosti do uporabnih odgovorov in informacij, katere si dobil.

Drugače pa bi tvoja ideja lahko bila uporabna v fitnes centru:
1.Ljudje plačajo uporabo naprav-> investicija v generator se ti lahko povrne.
2.Tistega, ki uporablja fitnes napravo ni potrebno plačati->ni stroška z delovno silo
3.Ob uporabi naprave z generatorjem se proizvaja el. energija, katero pa se lahko uporabi za razsvetljavo, radio ali kaj drugega.

V tej smeri pa bi se splačalo razmislit in tudi debata bi bila mnogo bolj konstruktivna.

jah za božjo voljo, kva ne znaš brat?
kaj je pa narobe z mojo službo? si mogoče nevoščljiv, počakaj da ti povem še kakšna je plača potem šele boš ;)

zmotil si se, več kod 13 eur na uro... govoriš (pišeš) pa tako kod da bi tebe oškodoval :D :D :D

neda se mi razlagat n dolgo in na široko... tisti ki pač nerazumete (ali mogoče nezante brat) ni treba pluvati tu gor.

na zasebno sem dobil sporočilo od enega člana tega foruma ki mi je računso rešil kakšni bi morali biti prenosi. kdove zakaj neki ni hotel tukaj napisati? najverjetnej zaradi nekaterih ki so tukaj samo da pljuvajo in se je bal reakcije.
če je zavas brezveze jesti krompir pa polento hkrati, nikjer ne piše da je in da mora biti vse brezveze
Pljuvajte, kaj to mene briga :D jaz mam rešeno na papirju, in sem zadovoljen.

pa še da ne pozabim, VILI se ti opravičujem ker se ti nisem takoj zahvalil. Hvala vili
Zadnjič spremenil jambo, dne 18.1.2010 13:11, skupaj popravljeno 2 krat.
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 18.1.2010 13:07

aja pa še to,
Iz življenja strojnikov
Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

nevem kje je porblem da je potrebno toliko nekulturnega obnašanja (predvsem pluvanja in raznoraznih izpadov)?

(pričakujem odgovor, tudi iz prejšnih posotv... )
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.1.2010 21:05

jambo, kaj ga pa serješ s prenosi in ne vem kaj še s čim, še enkrat dober treniran kolesar 300 W moči, armstrong je na kratko v alpah razvil tja do 1000 W, kje boš pa dobil 30.000 W oz. 30kW pa ne vem, pri tem ne pomaga noben prenosnik, niti reduktor niti multiplikator, z njimi bodo samo izgube. daj objavi umotvor prenosnika, ki si ga dobil po zasebni pošti.
pa še to po krautu: moč = sila x hitrost ali moč = moment x kotna hitrost
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 19.1.2010 10:38

Pred vsako objavo piše:
Spoštujte mnenja ostalih obiskovalcev.
V objavah je obvezna uporaba pogovorne slovenščine.
Prepovedana je uporaba več kot 10% VELIKIH ČRK.

Jaz sem izrazil svoje mnenje, katerega pa ni treba nikomur upoštevati. In zaradi tega se tudi ne mislim pred nikomer zagovarjat.

In marsikdo bi bil hvaležen, če bi uporabljal pogovorno slovenščino, katera bi naj bila obvezna pri objavah.

Moj komentar je bil mišljen kot kritika na pristop in neprimerno obnašanje(moje mnenje) nekaterih uporabnikov na forumu. S tem nisem želel biti do nikogar žaljiv, če pa sem morda kogarkoli nenamerno užalil, se pa iskreno opravičujem.

Kar se pa tiče podatka 13€/h sem ga pač zasledil v enem izmed prispevkov in kalkulacija s to številko je bila zgolj informativne narave in v kontektsu približnega stroška podjetja. Meni je v bistvu vseeno koliko dobiš plačano za delo, ki ga opravljaš in niti ni bistveno v tej temi.
-M-
Moderator
Moderator

Prejšnja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov