STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri motor - dieselski ali bencinski

Kateri motor - dieselski ali bencinski

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a MattX » 30.7.2004 14:24

Uporaba BIO-dizla ni priporocljiva za starejse avtomobile, ker bio-dizel unicuje tesnila, ki so se vgrajevala se pred nekaj leti. Problem je tudi, da je bio-dizel naravni produkt in je njegova kvaliteta mocno odvisna od kraja kjer je rastla osnovna surovina (kot pri dobrem vinu).

Tudi vsi novejsi avtomobili niso primerni za uporabo bio-dizla. Tako pravi VW, da je njihov novi Golf primeren za uporabo bio-dizla medtem, ko ima Bosch na to temo popolnoma drugacno mnenje.

Ce se uporablja bio-dizel je potrebno pogosteje menjevati filtre in obstaja vecja moznost okvare motorja.

Bio-dizel lahko vsak proizvaja tudi doma. Olje iz friteze spustite skozi filter in nato v rezervar :wink: . V Nemciji uporablja tak nacin varcevanja kar nekaj taksistov na neunicljivih Mercedesih E.

Lp.
MattX
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Nejko » 1.8.2004 0:47

se prawi... če ti zmanka dizla, pa ni bencinske črpalke... nabauš par litrou ola cekin pa se peleš :D :D :D
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 255 znakov.
Nejko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nejko » 9.8.2004 1:09

a bi delal?
:-?
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 255 znakov.
Nejko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 10.8.2004 12:26

Kaj strokovnjaki, je to res kar pravite? To z "zvezdo". Po moje je to le vaša šala. Ker je v forumu bilo že večkrat kaj prebrati o "nepopisni duhovitosti strojnikov"?

Strojnik brez smisla za humor.
Gost

OdgovorNapisal/-a MattX » 12.8.2004 16:04

Zadeva z oljem funkcionira tako, da za zagon motorja uporabis dizel nakar priklopis na bio-olje. Funkcionira pa sigurno.

Lp.
MattX
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.8.2004 1:11

notri imas tudi vec zvepla in podobnih umazanij.
prav tako barva ne igra nobene vloge pri testerju..le-ta namrec kemicno reagira z snovmi, specificnimi (vsaj v takih kolicinah) za kurilno olje -> povecana vsebnost zvepla npr.

vprasajte kaksnega carinika.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.8.2004 1:12

seveda mi ni treba povedati, da povecana vsebnost zvepla ni dobra ne za motor ne za recimo vase froce (ce kdaj pridejo v blizino avta, da so izpostavljeni vdihavanju izpusnih plinov).
Gost

TDCI

OdgovorNapisal/-a webmouse » 26.8.2004 20:48

Pozdravljeni

Sam sem do sedaj vozil bencinarja mitsubishi (kvaliteta ima pri meni prednost pred znamko). Sedaj se vozim v fordu focus karavan tdci. (mam pač zdej družino)

Po primerjavi tdci občutek vožnje enak kot z bencinarjem (zaradi skupnega voda in variabilne turbine), voziš samo v nižjih obratih. pridobiš pa ogromno na vožnji v klancih zaradi navora (240nm).

0-100km/h 12s
50-100/h 10 s

enako močan bencinar (ford) ima

0-100 10 s
50-100 15 s

Velika prednost pri prehitevanju in pospeševanju (hitri štarti pri spelevanju so boljši pri bencinarju - samo to je itak domena frajerišenja)

Neprimerno bolje se mi obnese tdci motor (čeprav sem prej z mitsubishijem vozil športni način vožnje)
webmouse

Re: TDCI

OdgovorNapisal/-a Gost » 27.8.2004 7:56

Bolj ko pregledujem te debate na forumu o bencinskem in dieselskem pogonu in bolj kot poslušam nasvete poznavalcev dobivam občutek, da večina zagovarja uporabo dieselsekga pogona. V kratkem kupujem svoje prvo štirikolesno jekleno nosilo in se bom verjetno zaradi ugodnejšega nakupa odločil za bencinerja. Nižje cene. Glede na potrebe in zmožnosti bom z izboro bencinerja tipa (twingo,clio,punto) se uspešno ob bok postavljal dieselskemu pogonu kar se tiče porabe goriva. Čeprav je dobro znano da dieseli majn porabijo. (troši ko upaljač :lol: :lol: )

Dejstvo je da so svoj čas bili dieseli znani kot precej robustni, glasni avtomobili. Danes so naredili velik korak naprej. Do 100.000km je pri dieslu majn skrbi, kasnejše servisiranje pa zna biti precej mučeče za uporabnikov žep. Glede na trend dvigovanja cene nafte, menim, da se bo v prihodnosti uporaba diesela postajala vse popularnejša.

Sicer je pa izbira pogona stvar posameznika, enim paše hitreje, dugim paše bolj na fensi tretjim pa spet ceneje.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 31.8.2004 11:07

Višje cene dizlov na tržišču jim ne gre šteti v strošek, saj se ta že samo pri nadaljnji prodaji avtomobila lahko tudi nekajkrat povrne. Za primer vzemimo Audi 100 2.5 TDI, letnik 93, ki (z motorjem) predstavlja najboljši približek današnjim dizlom. Cene takšnih primerkov so praktično 100% višje od primerljivih Audijevih bencinarjev, v absolutni številki to še vedno pomeni 600.000 SIT in več v prid dizla, kar je pri 11 let starem avtu ogromno.

Lp
Gost

HAŠIŠ

OdgovorNapisal/-a redek » 29.9.2004 22:10

Mene pa zanima če se da dizle tud na "hašiš" (petrolej) laufat?

jejhata tle smo sami "med meksi" :)
redek

hohoho

OdgovorNapisal/-a vedež » 29.9.2004 22:14

jaz pa nekaj vem pa ne povem ...

vas zanima kaj?

Nek u zvezi s tem kako zmanjšat porabo bencinarja in ali dizla na 1/3...

pa se marsi kaj heheheheheh
vedež

hohoho

OdgovorNapisal/-a vedež » 29.9.2004 22:15

jaz pa nekaj vem pa ne povem ...

vas zanima kaj?

Nek u zvezi s tem kako zmanjšat porabo bencinarja in ali dizla na 1/3 ...
vedež

Plin

OdgovorNapisal/-a Gas » 29.9.2004 22:25

Kaj se je zgodilo z uporabo predelanih vozil, ki so vozili na plin v dnevih socializma? Zakaj to ni več aktualno? So razlog cene ali nerazgledanost? Vem da ponekod še obstajajo črpalke kjer se "toči" (obdavčen - pogonski) plin a so te redke in po mojih izkušnjah slabo obiskane. Tudi specifičnega vonja izpuha tako predlanih vozil skoraj da ni več. Kakšne so razlike v ceni in porabi + zmoglivostin takih in "konvencionalnih" vozil? Tu je še varnost - nevarnost ... Kakšna je razlika v eksplozivnosti npr. 98oktanskega benzina in butana za domačo (gospodinjsko) uporabo ter pogonskega-obdavčenega plina? :o
Gas

OdgovorNapisal/-a deai » 30.9.2004 8:55

Kupil 1,9 tdi 130KM, prvi teden poraba 6,5 l/100 km... vozil 200-230 km/h (po stevcu) na avtocestah, ter gas do daske na navadnih cestah...

drugace pa pri 110km/h trosi 4,4 l/100km

pa tudi po moci je veliko nad bencinarji...

lp
matej
deai

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov