Najprej vsem Lep pozdrav in že vnaprej hvala za pomoč!
Sem lastnik stare kmečke hiše zunanjih tlorisnih dimenzij 25x7,5m, kjer sem pred 8 leti kompletno prenovil spodnjo etažo, bi pa zdaj zaradi potrebe po otroških sobah uredil še mansardo, oz. podstrešje.
Kot vse starejše hiše ima tudi ta strop/tla iz lesenih tramov (15x15cm), tako da je vseskupaj samonosilno tudi brez spodnjih sten. Na tramovih je s spodnje strani pritrjena konstrukcija z mavčnimi ploščami, med tramovi je izolacija, iz zgornje strani pa so pribite deske.
Zaradi nezadovoljive nosilnosti nameravam med dosedanje tramove, ki so sedaj na medsebojni razdalji 100cm vztaviti še dodatne, tako da bo potem raster 50cm.
Prosim vas za pomoč pri dimenzioniranju novih-dodatnih tramov, kjer bi opozoril na del kjer bo stopnišče (razvidno iz priloženih shem).
Ker vas je tukaj kar nekaj z izkušnjami bi povprašal tudi za nasvet nadaljne gradnje tal, sam sem namreč hotel na tramove pritrditi konstrukcijo iz lesa 5x8 v prečni smeri tramov, nanj pa dva sloja OSB plošč, katerih dimenzij pa še takorečeno ne vem (2x19mm??).
Hvala za odgovore in lep pozdrav