STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako bi se tega lotil 2

Kako bi se tega lotil 2

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

Kako bi se tega lotil 2

OdgovorNapisal/-a namcu » 23.2.2010 14:20

Nekaj podobnega sem že spraševal. Takrat sem z vašo pomočjo rešil zadevo. Upam, da mi boste pomagali tudi tokrat.

Pred pratkim sem od izdelovalca "žigov" za stiskanje tablet dobil načrt tablete.
Slika

Bi mi kdo pomagal zmodelirati tableto z merami
in podatki o površini in volumnu na risbi?

Jaz sem poiskušal in ne gre in ne gre. Enkrat se ta radij ne izide, drugič drugi, tretjič je volumen napačen, itd.
Gre za model v Inventorju.

Za pomoč oz. namig se zahvaljujem.
namcu
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.2.2010 15:58

A to je za ekstazi? :D

Inventor mi ni kaj dosti poznan ampak vseeno verjetno premore komando "Thru curve mesh".

Narišeš na prave pozicije vse krivulje, ki so ti jih podali in skoznje narediš surface s prej omenjeno komando. Volumen nebi smel odstopati, kvečjemu na kakšni tretji decimalki. Izrez narediš naknadno.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 23.2.2010 17:14

Meni so tisti radiji malo sumljivi.

Po daljšem preseku se da narisat, da je prehod med radiji tangenten. Pri krajšem preseku pa mi ne uspe.
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a namcu » 23.2.2010 17:38

Ja, ekstazi za moške. :lol:
Tudi meni se nikakor ne izide.
:oops:
Ampak, ti načrti so od uglednega izdelovalca, zato bi pričakoval ....
namcu
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 23.2.2010 18:49

Hm.

Tudi meni je sumljiva kombinacija radijev R10-R3...
Mogoče sem se zmotil še v kateri meri, ampak na hitro sem dobil ta podatka po modelu: Površina:392mm2, volumen 521mm3, kar veliko odstopa.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a krofko » 23.2.2010 22:39

Moj preračun pa nanese

Volume = 473.26 cubic millimeters
Surface area = 361.38 millimeters^2

s tem, da ni bila popolnoma zmodelirana ukrivljena površina. Glede radijev pa nisem imel nobenih problemov. Ko vneseš vse podatke, je skica definirana. Uporabljam pa SW.
krofko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a gregorci » 23.2.2010 23:23

Pozdravljen!

Na hitro mi je nekaj uspelo zmodelirati. Potrebno bi bilo še kaj "upicanit" da bi dobil točne dimenzije.
Razlikujejo se mi tudi volumen in površina...

Slika
Slika
Slika

Pomemben je pristop k modeliranju... Jaz sem modeliral vse na eni strani in nato vse zrcalil! Torej vse delaš SIMETRIČNO glede na izhodišče!

Moj postopek je bil tak:
Najprej narediš osnovni oval 2mm debel.
Nato potegneš drugi oval 0.1mm ožji za 1,8mm

Slika

Nato narediš REVOLVE CUT (krivulja R=3 in R=10)z osjo vrtenja v osi radijusa R=36-01.

Slika
Slika

Zrcališ
Slika

Dobiš dve ravnini, na eni od niju narediš "sketch" projeciraš geometrijo... Os vrtenja je na R=4-0,1

Slika
Slika
Slika

Kar si dobil zrcališ da dobiš zgornjo obliko tabletke
Slika

In potem vse skupaj, razen osnovne ekstruzije, ponovno zrcališ in dobiš tableto. Narediš še en CUT za V izrez in to je to...
Slika
Slika

Kot pravim, približno je to to, malo se boš moral pa še sam poigračkat, da dobiš točno obliko. Torej to je en možen postopek, sedaj se bo ziher še kdo oglasil, ki bo imel "update" in variacije mojega postopka...:D
Lahko tudi s površinami
Za vsak problem se najde rešitev!;-)
gregorci
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregorci » 23.2.2010 23:31

Ups... Sem pa res na hitro zmodeliral. Spregledal sem še en radij... Bom popravil moj model, samo jutri...

Se globoko opravičujem! :lol:
gregorci
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 24.2.2010 0:29

gregorci napisal/-a:Na hitro mi je nekaj uspelo zmodelirati.

Saj sem vedel, da boš priskočil na pomoč. Moraš priznati, da si si vzel malo več časa kot ostali, da si poleg zahtevnejšega postopka modeliranja še vse skupaj slikovno dokumentiral.

Meni se zdi hitrejša pot(in verjetno manj natančna) z uporabo funkcije cut, mirror pa vsekakor olajša delo, bodisi v sketchu ali partu. Sam sem spregledal, da je 2mm rob okrog vse tabletke pa se niti več nisem trudil popravljat(in niti nisem imel časa), saj bi bilo hitreje začeti risati nov part.

Če boš popravljal part, sporoči vsaj, če si dobil volumen in površino takšno kot je na risbi.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a damjan69 » 24.2.2010 1:35

Slika
Na pa še moj prispevek... Izdelano je z loftom. Če hočeš ti jutri bolj razložim.
damjan69
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a namcu » 24.2.2010 7:47

Najlepša hvala za nasvete.
Vsaka razlaga je dobrodošla.
namcu
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 24.2.2010 11:34

gregorci napisal/-a:Ups... Sem pa res na hitro zmodeliral. Spregledal sem še en radij... Bom popravil moj model, samo jutri...

Se globoko opravičujem! :lol:

se nebi dalo tistega, kar ste delali z revolve cut, narediti z swept cut, kjer das za guiding line zgornjo crto na modelu?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregorci » 24.2.2010 12:05

moi napisal/-a:se nebi dalo tistega, kar ste delali z revolve cut, narediti z swept cut, kjer das za guiding line zgornjo crto na modelu?

Prikazal sem MOJ postopek oz. enega iz med postopkov.
Seveda je vedno možnih več variant. Pomemben je kmončni rezultat. Probaj zmodelirati po svojem postopku in primerjaj rezultate...

Drugače pa sem zmodeliral še po drugem postopku ob upoštevanju vseh radijev in gemoterija je točna, samo volumna in površine mi ne uspe spraviti na željene velikosti.
Motijo me tudi netangenti prehodi med površinami ki so mi nastale (sivo obarvane)
Slika

Slika

Dovolj bo ukvarjanja z viagro :lol:

P.S.
-M- :)!
Ja res je za vse skupaj sem porabil kaki dve urici, če upoštevam da sem v mes še veleslalom gledal ;) Samo modeliranje mi res ni vzelo veliko časa. VEč pa potem slikice in opis. Samo kako češ drugače? ;)
gregorci
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 24.2.2010 14:30

Kaj si to dobil od Phos-a?
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a namcu » 24.2.2010 15:55

Jo.
namcu