STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mastercam in 5-osne obdelave

Mastercam in 5-osne obdelave

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a hartan » 24.2.2010 22:24

Ampak sem pa na enem drugem modelu ta "gauge check" probal (kjer gre po malo bolj komplicirani konturi, pa sem dobil čisto nekaj tretjega vun, vidim, da je ful enih različnih variant za to funkcijo. potem sem dal "retract tool in +X" in mi je odmaknilo, tako kot naj bi. Zakomplicirano...

Zanima me, na kaj konkretno se ta "retract" orientira. Če piše "+X", bi potem nekak sklepal, da bo odmaknilo samo po X-osi, al kako?

Slika

Tako zgleda pot orodja, ostalo je v tem primeru vredu. Le pri vteku in izteku mi nekak čudno podaljša in zavije pot orodja (Vtek kaže puščica).
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 25.2.2010 2:05

Živijo,

no zdaj smo pa tam! :).

Poglej, tole sem ti v mail napisal pred približno dvema mesecema:

Je že res, da je Mastercam precej preprost v primerjavi z drugimi CAM-i, ampak 5-osne obdelave so že v osnovi precej zahtevne. Jaz jih imam za bolj "umetniške", saj se pristopi k obdelavi od kosa do kosa lahko zelo razlikujejo.
Pri njih ni nekega recepta za obdelavo, tako, kot ga imamo dostikrat za 3D obdelave (Grobo: pocket, ostanki: restmill, fino: contour + shallow ali scallop). Za dobro sprogramirano 5-osno obdelovalno pot je potrebno precej dobro poznati program, zraven pa imeti včasih še malo sreče :)

Torej, kaj hočem reči s tem? Pri vseh tvojih naslednjih primerih ti bom zelo težko kakorkoli pomagal, saj že sam toliko obvladaš, da nimaš več samo osnovnih problemov.
V tem tvojem primeru pomoje obstaja kakšnih 5-10 načinov oz. pristopov, da bi dobil kar bi želel.

1. Lahko poskusiš s klasično 5ax swarf (ta daje dobre rezultate pri frezanju z bokom - ponavadi boljše, kot advaced obdelava)
2. Lahko poskusiš s 5ax Curve obdelavo in potem nagibaš orodje (ampak tu boš verjetno imel probleme z zarezovanjem)
3. Pri advanced 5ax obdelavi imaš pa še nekaj variant:
- voziš po vertikalni površini, nagneš orodje za 90 stopinj in z gouge checkom paziš, da ne zarežeš horizontalnih površin - odmikaš v smeri osi orodja
- voziš po horizontalni površini z nagibom 0 in z gouge check-om paziš na vertikalne stene (to je približno taka varianta, kot si jot pokazal zgoraj).

Aja še tvoja vprašanja:

Zanima me, na kaj konkretno se ta "retract" orientira. Če piše "+X", bi potem nekak sklepal, da bo odmaknilo samo po X-osi, al kako?

Je tako.

Ja, že dela, vidim, da je ta zavihek "Gauge check" namenjen prav temu (vsaj kolk sem do zdaj nagruntal).

Si kar prav nagruntal.

Pri tej iz "Advenced multiaxis" pa sem probaval nekaj pod "Tool axis control",ampak če nastavim, da jemle sredino, mi gre po sredini, če pa dam varianto "at radius", mi ga pa poravna, ampak gre orodje toliko niže, kolikor je radius rezkarja. Če vzamem pa navadni palični rezkar z ravnim dnom, mi ga pa poravna in seveda ne gre v globino. A tako to pač je, al se da še kje nastavit to?

Jaz te fore ponavadi rešujem s:
- primikom orodja (če orodje ni dovolj globoko) - glej funkcijo AXIAL SHIFT v zavihku Utility.

- če pa orodje zarezuje pregloboko v material, to zarezovanje rešujem s funkcijo Gouge check (pri tem odmikanje nastavim "Retracting tool along axis".

Upam, da sem kaj pomagal.

Primož
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 25.2.2010 22:35

OK, bom sprobal malo eno pa drugo...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 14.3.2010 16:20

Kaj mi ne gre obračat teh normal površin, npr. naredim kvader in normale površine zgornje ploskve nikakor ne morem obrnit navzdol. grem na set normal in označim ploskev, pa kliknem, da mi obrne normalo in kaže navzdol, ko pa spet dam set normal isto površino, mi spet kaže, da je navzdol. Določene površine se dajo spreminjat normale, ene pa sploh ne. Zakaj to?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 14.3.2010 16:53

Živijo,

tega še nisem doživel.

Meni normale vedno lepo obrne.

Možno je, da gre za BUG v verziji Mastercam HLE, ali pa je kaj narobe s samo površino.

Glede tega ni neke hitre rešitve. Morda bi poskusil odtrimati površino, druga varianta je, da jo izvoziš kot IGES ali STEP datoteko (samo to površino) in nato na novo uvoziš (s tem se morda znebiš morebitnih napak, če le-te obstajajo), tretja opcija je poskusiti to izvesti v industrijski verziji Mastercama.

LP

Primož
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 14.3.2010 18:54

pkrzic napisal/-a:Živijo,

tega še nisem doživel.

Meni normale vedno lepo obrne.

Možno je, da gre za BUG v verziji Mastercam HLE, ali pa je kaj narobe s samo površino.

Glede tega ni neke hitre rešitve. Morda bi poskusil odtrimati površino, druga varianta je, da jo izvoziš kot IGES ali STEP datoteko (samo to površino) in nato na novo uvoziš (s tem se morda znebiš morebitnih napak, če le-te obstajajo), tretja opcija je poskusiti to izvesti v industrijski verziji Mastercama.

LP

Primož

Probleme sem mel že zadnjič, ko sem spraševal, zakaj mi obdeluje po napačni strani. Ko sem po tvojem nasvetu šel obračat te delovne normale z ukazom "chenge normal", mi je vse nekak čudno delovalo. Ampak se mi je zdelo, da pač ne delam prav. Potem sem poskusil z "edit normal" in sem nekako spravil te normale, da so kazale na pravo stran. danes, ko sem pa poskušal, pa vidim, da to nekak ne dala prav... Saj če pod "set normal" pritisnem tipko "flip", bi mi moglo potem obrnit normalo. No, puščica mi potem pokaže na nasprotno stran. Toda ko ponovno preverim usmerjenost normale, je ta spet taka, kot pred spremembo. Bom probal v "Mastercam 1", da vidim, kak bo tam...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 14.3.2010 19:44

Zdaj sprobujem v "Mastercam X1" in mi tudi tu dela nekak čudno, ne vem, a to res jaz delam kaj narobe, al kak... Mam neko tretjo verzijo Mastercam X, nevem, al je tudi tu kak bug, al kaj, ker ni original...
Ko dam "set normal" in označim vse tri vidne površine kvadra in potrdim, mi kaže normalo zgornje površine navzgor, oni dve pa kažeta nazaj, torej nista vidni.

Slika

Potem pritisnem "flip" in mi normale za vse tri površine vse obrne, in zgleda tak kot na spodnji sliki:

Slika

No, ko pa zopet grem na "set normal", pa označim vse tri površine in potrdim, mi vse tri kažejo navzven...

Slika

Po moje bi mogle bit vse obrnjene tako, kot sem jih nazadnje nastavil... Al pa jih pri "set normal" kar po svoje spet obrne, al kako, da je to normalno... Pojma nimam...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 14.3.2010 21:19

Živijo,

aha, sedaj vidim v čem je problem. Ti uporabljaš funkcijo "set normal".

Funkciji "Set Normal" in "Change Normal" pa ne delujeta povsem na enak način.

Change normal ob kliku na površino obrne normalo. Npr. ko klikneš, se normala za zamenja z notranje na zunanjo stran. Ko klikneš še enkrat, se normala še enkrat obrne na notranjo stran.

Set normal pa ob potrditvi nastavi vse normale izbranih površin v SMERI TRENUTNEGA CPLANE-a. Tako da znajo biti normale ob uporabi te funkcije včasih malo čudne (tu se recimo pojavi problem, kam boš pri tej funkciji obrnil normalo navpične površine, ki je pravokotna na CPLANE?)

Pri tvojem primeru je funkcija Set normal pravilno nastavila horizontalno zgornjo površino, obeh navpičnih pa ne, saj sta le-ti pravokotni na TOP CPLANE (ki si ga ti najverjetneje imel nastavljenega). Pri teh dveh je program imel dve možni rešitvi usmerjenosti normale, odločil pa se je pač za napačno.
Ko si kliknil "Flip", ti je enostavno vse normale zamenjalo, tako, da tudi to zate ni bilo OK.

LP

Primož
Zadnjič spremenil pkrzic, dne 14.3.2010 21:28, skupaj popravljeno 2 krat.
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 14.3.2010 21:26

Živijo,

Še ena majčkena pomoč:
Za lažjo predstavo, kam je obrnjena trenutna normala ravnine, je dobro včasih površine odsenčiti.
Tale slika ti razloži vse v zvezi z odsenčenimi površinami in njihovimi barvami:

Slika

Torej:

za nastavljanje normal jaz priporočam funkcijo "change normal", saj ti omogoča boljšo kontrolo nad delom, hkrati pa ti priporočam, da včasih še malo odsenčiš površine, saj tako direktno vidiš njihovo usmerjenost (ta stvar z odsenčenjem deluje samo na površinah - na solid telesih ne deluje).

LP

Primož
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 15.3.2010 21:09

Torej če aktiviram "Change normal" in se postavim na željeno površino, bo pokazalo normalo obrnjeno v smer, v katero je dejansko obrnjena. Ko pa kliknem na ravnino, pa bo obrnilo normalo na drugo stran.

Stvar se je dodatno zakomplicirala, ko sem preizkušal "5 Axis-Swarf" obdelavo... Odprl sem datoteko "C:\MASTERCAM\X4 SAMPLE FILES - VSS\INCH\MULTIAXIS\SWARF\7_SWARF_5AX_AUGER.MCX". Potem sem zbrisal vse obdelave v datoteki in poskušal narediti enako obdelavo, kot je v originalu. Na enak način sem naredil vse primere "Advenced Multiaxis" obdelav, ki so kot primeri že narejeni v datoteki "X4 SAMPLE FILES", pa tam ni blo težav. Zdaj ko pa preizkušam te klasične "Multiaxis" obdelave, pa sem naletel že na par problemov.

Če v datoteki "7_SWARF_5AX_AUGER.MCX" poskusim narediti enako obdelavo kot je v originalu, mi orodje začne delati s spodnje strani, čeprav so te normale enake, kot v originalu, saj normal ne spreminjam, samo parametre obdelave, ki jo naredim na novo. V originalu začne orodje z obdelavo, kot kaže slika:

Slika

Ko pa jaz poskusim narediti svojo obdelavo na novo, pregledam vse parametre originala, označim enake površine, itd., pa se mi orodje potopi skozi središče na drugo stran komada.

Slika

potem se obrne in obdeluje po poti s 180° zamikom.

Slika

Potem sem poskušal to swarf obdelavo še v tistem primeru od zadnjič, pa vidim, da na to swarf obdelavo te normale sploh nimajo vpliva, al kako... Orodje mi tu začne enako od spodaj, pa tudi celotna obdelava je za 180°zamaknjena. Delovne normale so sicer orientirane v pravo smer, saj one obdelave od zadnjič delujejo normalno, tudi spreminjajo se glede na orientiranost normal (če jih probam spreminjat), medtem ko na to "Swarf" obdelavo nimajo vpliva, kolk vidim... Tako mi gre orodje v tem primeru, ne glede na orientacijo normal (vsaj kolkor sem preizkušal):

Slika

Oni "first lower rail" postavim tako, kot je na spodnji sliki, drugače sploh ne dela.

Slika

A bi moral to kako drugače nastavit?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 15.3.2010 21:57

Živijo,

hartan napisal/-a:Torej če aktiviram "Change normal" in se postavim na željeno površino, bo pokazalo normalo obrnjeno v smer, v katero je dejansko obrnjena. Ko pa kliknem na ravnino, pa bo obrnilo normalo na drugo stran.

Točno tako!

hartan napisal/-a:Če v datoteki "7_SWARF_5AX_AUGER.MCX" poskusim narediti enako obdelavo kot je v originalu, mi orodje začne delati s spodnje strani, čeprav so te normale enake, kot v originalu, saj normal ne spreminjam, samo parametre obdelave, ki jo naredim na novo. V originalu začne orodje z obdelavo, kot kaže slika:

Swarf obelava pri klasičnih 5-osnih obdelavah dela super, če za obdelovalno geometrijo pokažeš samo spodnjo in zgornjo krivuljo (in nobene površine). Tukaj je še nekaj dodatnih "cak", saj je pri izbiri kontur potrebno le-te pravilno izbrati in sinhronizirati elemente zgornje in spodnje konture. Saj to ni nek problem (le dve kljukici).

Pri Swarf obdelavi jaz zelo redko (beri: nikoli) uporabljam površine - skoraj vedno uporabljam le krivulje.

Za ostale težave sem prepričan, da so rešljive, bi te pa prosil, da mi pošlješ datoteke na mail, pa bom pogledal.

LP

Primož
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 16.3.2010 17:04

Sem odkril, kaj je blo narobe. Finta je bla pri onem "first lower rail", ki bi ga moral postavit na ono linijo, ki je med prvo wals površino in med ono površino, ki se nastavi za "tip control". Tako kot je na zadnji sliki v postu, pa ni bilo prav.

Zdaj gre orodje po pravi poti:

Slika

Kaj pa pomeni to "Deviation" okno, ki se pojavi pri regeneraciji operacije, če jo nastavim na 4 osno?

Slika

ono slikico v oknu se da nekaj stiskat, kaj se tam prestavi?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 16.3.2010 20:48

živijo,

me veseli, da ti je uspelo.

hartan napisal/-a:Kaj pa pomeni to "Deviation" okno, ki se pojavi pri regeneraciji operacije, če jo nastavim na 4 osno?

Ta podatek, ti pove, koliko točk na obdelovalni poti ne leži znotraj nastavljene tolerance. V bistvu je to samo nek podatek za programerja, ki mu pomaga, da je obdelava dovolj natančna. V tvojem primeru nimaš nobenega vektorja (točke na obdelovalni poti), ki bi ležal zunaj tolence obdelave. Stvar je torej OK.

Če bi takšni vektorji obstajali, bi to pomenilo, da je priporočljivo nekaj spremeniti na obdelavi, da točke na obdelovalni poti spraviš nazaj v toleranco (saj bi v nasprotnem primeru lahko imel slabo natančnost obdelave).

LP.

Primož
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 16.3.2010 22:15

Aha, mi je malo bolj jasno. Hvala.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 2.4.2010 18:20

Pod "Sample multiaxis" je datoteka "1_MOLD_BOTTLE_PENCIL_TRACE_WITH_LEAD_CURVE". Orodje gre tako, kot je na sliki:
Slika
Naredil sem svoj podoben model, na katerem bi določil obdelavo z enakimi lastnostmi:
Slika
Ko izberem "Advenced multiaxis > Parallel to Surface" in nastavim parametre, hočem pognat, pa mi izpiše opozorilo: "Only NURBS and Parametric surfaces are accepted in this special version of 5axmsurf. Please convert all to Nurbs".

Ko vse označim in spremenim v "Nurbs", pa mi spodnjo površino "popači" in jo izravna (nimam pojma, zakaj), tako da zgleda tako:
Slika

Vse ostale površine ostanejo po obliki enake, la ta se mi spremeni in potem obdelava seveda zabluzi, ker je pod "Edit Surfaces"...

Zakaj je pri teh obdelavah potrebno vse spreminjati v Nurbs-e?

Kolk to gledam nekaj po netu, Nurbs krivulja spada pod Spline, spline krivulja je pa kao nek 3D polinom, al kaj... A mi lahko kdo kaj več pove okol tega... A to se potem prenese tudi v G-kodo? Npr. pri cirkularni interpolaciji je pot po krožnici določena s tremi točkami, tu pa se potem interpolira s točkami, ki določajo polinom?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov