STROJNISTVO.com • Poglej temo - Motorček od brisalcev

Motorček od brisalcev

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

OdgovorNapisal/-a Krpan » 6.3.2010 15:38

Motorček za brisalce ima 12 voltov, varovalka pa običajno ni večja od 10 A, ker pomeni, da ima maksimalno okoli 100W moči, vendar tako na palec bi rekel da je ima dejansko okoli 50W

Večina razvoja (tudi na področju strojništva) je nastala zaradi lenobe mož, ki so potem v senci pod drevesom razmišljali, kako bi bilo lažje hitreje in bolj poceni.

Barabe ("ekonomisti" in birokrati) so razmišljali (in to počno še vedno) kako bi v delo vpregli svojega bližnjega (sužnja, ženo, hlapca, delavca).

Pošteni možje pa so iskali tehnične rešitve. Da bi bilo delo lažje in bi ga opravili več.

Sinko- imaš dva pristopa.
Mojsterskega, kjer testiraš različne varinate, dokler ne dosežeš zadovoljive rešitve, ter inženirskega, kjer zadevo teoretično obdelaš, narediš načrt potem pa se zadeve lotiš.

Moj mojstrski duh na vodi in v kosteh čuti, da boš poleg samokolnice v klanec rinil tudi akumulator.

Inženir pa pravi, da si z 50W ne boš veliko pomagal in bi jih moral imeti vsaj 4 x toliko.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 6.3.2010 16:33

xstrojnik napisal/-a: :lol: :lol:

KY, sicer si zelo duhovito napisal svoj post, da sem se dobro nasmejal, se pa ne morem strinjati s teboj.

Pri tiščanju samokolnice v hrib se kakšnih 150-200W motorne pomoči pozna prav nepredstavljivo. Upoštevaj, da mora biti že "ornk dedec" za samokolnico, da je sposoben trajne (manj kot 10 minut) moči 250W. Če si kdaj opravil obremenilno testiranje za medicinske namene boš vedel kaj pomeni 250W in 10 min. Muka božja, ti povem. Pa vseeno nekako prerineš "šajtrgo" v hrib.
Je pa res, da varianta kot si jo je zamislil pobudnik teme nebi dobro delovala.

Čer se bom že namatral s karjolo, ma da ona mene v hrib vleče, ne pa samo pomaga... 8)
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a superpsiho » 6.3.2010 17:12

uff... Hehehe si me spovnu, ko sem hodu še v osnovno šolo sem si "predelal" skiro na pogon z motorčkom brisalcev... Hahaha, prvo sekundo ko sem ga vklopu se je pokadilo z njega:) Mogoče bi kaj rešu z ustreznimi prenosi-teoretično ja, praktično mislim da ne, zato ti priporočam da si omisliš mašino kakega mopeda-6ke recimo in jo namontiraš na šajtrgo. (preverjeno, nebi odkril tople vode, ampak funkcioniralo bi):)
superpsiho
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a superpsiho » 6.3.2010 17:19

sinko.dejan napisal/-a:Slika

os KATERA POGANJA BO BREZ JERMENICE ALI ZOBNIKA AMPAK BO TRDO TIŠČALA OB GUMO IN JO POGANJALA. PA POGANJALA BOSTA DVA MOTORČKA. Kliknite na sliko da se bolje vidi.

Še nekaj. Nemorem, da te nebi opomnil... GRED je tista ki prenaša gibanje, ne os... Oz. os stoji na miru, okrog nje oz po njej se nekaj "vrti", gred pa se kot sama vrti in prenaša vrtilni moment...:)
superpsiho
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arepense » 6.3.2010 17:41

O motorni samokolnici je tu že bila debata,primerwen in dost močan je motor od volana.
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sinko.dejan » 6.3.2010 18:02

In kako sploh zgleda ta motor od volana.
sinko.dejan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sinko.dejan » 6.3.2010 19:13

Morebiti sem malo pretiraval ko sem reku da bi prevažal 40-50kg največ kolikor bi peljal bi naprimer eno al pa dve brenti grozdja.
sinko.dejan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 6.3.2010 20:39

KOUTER napisal/-a:Ne morem verjeti kakšne zamisli.

če se da odojka vrtet z njem, zakva ne bi še kaj takega ^^

jaz osebno bi raje kakšno staro kosilnico okrog obrnu.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.3.2010 7:31

BO TRDO TIŠČALA OB GUMO IN JO POGANJALA.
Pri takem sistemu prenosa boš polovico moči porabil za sam prenos (trenje gume na gred kolesa)in boš imel končni izkoristek le 50%. Predlagam ti, da izvedeš prenos iz motorčka na kolo s čim manj izgubami. Najugodnejši je zobniški prenos - boš rekel, da je predrag. Sprejemljiv bo tudi s klinastim jermenom. Za nižje stroške poveži oba motorčka na isto gred in en jermenček. Prej si malo preračunaj prestavno razmerje. Za kolo ni problem, hitrost vožnje, premer kolesa = obrati. Pri motorču pa je najbolje, če šteješ koliko hodov brisalca / min, prestavno razmerje reduktorčka = obrati. Ko boš to štel, zveži v eno žico k motorčku še ampermeter - boš dobil porabljeno električno moč, ki je nekaj večja od razpoložljive mehanske. Ko boš vse to vedel, lahko še vprašaš, kakšen jermenček in jermenici.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arepense » 7.3.2010 10:17

sinko.dejan napisal/-a:In kako sploh zgleda ta motor od volana.

Na spodnji povezavi je slika kako izgleda le da je ta nov in v kompletu z mehanizmom volana,kolega ima montiranega derekt na os samokolnice,na ročaju pa samo tipko za vklop uporablja jo za vožnjo sveže trave in sadja.
http://www.avto.net/_OPREMA/ad.asp?ID=3174841
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sinko.dejan » 7.3.2010 10:22

Tazga motorčka pa nimam. Imam samo od brisalcev pa mislim da imam še ud pomičnih šip.
sinko.dejan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arepense » 7.3.2010 11:25

Povprašaj pri mehanikih ali kakšen avto odpad,ni nujno da je od renoja.
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sinko.dejan » 7.3.2010 12:22

V bližini ni nobenega odpada vsaj ne da bi jast vedu drugače bi že šel pogledat. Nihče pa pomoje nebo zastonj dal rabljenega motorčka. Rabim pa motorček ki je močan ni pomembno da je hite samo moč je važna.
sinko.dejan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 7.3.2010 12:29

Kaj ko bi kupil (če ga nimaš) enega apn-ja, pa zadaj priklopil eno leseno "karjeto" (včasih so jih uporabljalo za prevažanje sena), naredil preprost priklop in bi stvar prevažala več grozdja kot samokolnica, zraven bi pa še tebe pripeljala na klanec.

OdgovorNapisal/-a sinko.dejan » 7.3.2010 12:31

Ne ker nemam tok dnara pa še mislim narediti tko da se lahko odvijači in sname stran ker karjolo nebomo rabili samo v vinogradu.
sinko.dejan
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov