STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krogljično vreteno vs. jermen

Krogljično vreteno vs. jermen

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Krogljično vreteno vs. jermen

OdgovorNapisal/-a fogl » 31.3.2010 12:46

Rad bi naredil manjši cnc stroj za pozicioniranje elementov (pick and place stroj), kjer so sile zelo majhne. Sedaj pa se odločam ali bi uporabil krogljično vreteno z matico, ali pa jermen (nekako tako kot je to rešeno v printerjih), pa me zanima kaj bi bilo boljše oz. kakšne natančnosti pozicije lahko dosežem z enim ali drugim?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Krogljično vreteno vs. jermen

OdgovorNapisal/-a korenje » 31.3.2010 16:46

fogl napisal/-a:Rad bi naredil manjši cnc stroj za pozicioniranje elementov (pick and place stroj), kjer so sile zelo majhne. Sedaj pa se odločam ali bi uporabil krogljično vreteno z matico, ali pa jermen (nekako tako kot je to rešeno v printerjih), pa me zanima kaj bi bilo boljše oz. kakšne natančnosti pozicije lahko dosežem z enim ali drugim?

s krogličnim vretenom lahko že razmišljaš o stotinkah. pri jermenih bo pa točnost od desetinke do pol milimetra pri daljših jermenih >2m.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 31.3.2010 19:29

Karkoli lahko uporabiš in bo dovolj dobro za pozicioniranje če le ni v nekih malih mikronih. Cenovno bo vse pri eni glihi. Če uporabiš vreteno uporabiš manjši motor, če uporabiš zobati jermen moraš uporabit močnejši motor ali pa manjši motor z preciznim reduktorjem. Isto je če uporabiš zobato letev ali verigo, vendar je vse odvisno od zahtevane dolžine poti, sile pomika, hitrosti in pospeška tovora. Običajno se za te stvari uporabi zobato letev. Navojnega vretena ne moreš imeti par metrov dolgega če se gre za pomik nekaj cm pa raje uporabi navojno vreteno kot letev. Za kaj se pa gre?

LP
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 1.4.2010 8:15

Pozicioniranje je lahko enako točno če pozicijo dobiš od zunaj.
Merilna letev, laser, itn..
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 1.4.2010 8:26

Reduktor ne pride v poštev, vreteno bo imelo velik korak. Polagal bi čipe - ti imajo razdaljo med nogicami npr. 0,5 mm, tako da natančnost pozicije bi morala biti vsaj desetinka milimetra...

Nekaj takega imam v mislih, oz. nekaj takega (ta je že profi izvedba).

Cenovno je kar precej razlike, vreteno je vsaj 200E na os, jermen pa mogoče 50E...

Videl sem tudi home-made stroje z jermeni, ampak malo bolj profi zadeve pa imajo vse vretena...
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 1.4.2010 8:40

Fine pitch ne vrjamem da ti bo uspel polagat.

Ali peč za reflov že imaš?
Kako boš dajal na tiskanino pasto?
Ko daš čip na tiskanino ti na reflov čip potegne lepo na ped. Če seveda ne zgrešiš totalno za celo nogo.
S strojem domače izdelave bi upal dajat pasto kaj več že težko. Ne da se ne da narest ampak mislim da finančno ni vzdržno.
Koliko si pripravljen investirat?
Moj predlog je da kupiš en star stroj in ga predelaš. Ga narediš bolj točnega hitrejšega. Pick & place jih ima kar nekaj viška in tudi Atech mislim da ima enega viška. Drugače je kar nekaj prodajalcev straih strojev v tujini.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 1.4.2010 10:34

Pečica je pomoje še najmanjši problem...
Pasto bi doziral enako kot tale.

Zakaj misliš da finančno ni vzdržno...taki stroji stanejo po nekaj 10 kEUR... Jaz računam da bi me stala ena os (vodila, vozički, vretena, matica) cca 400 EUR. Motorje imam, elektroniko tudi...

Stroje za graviranje/rezkanje in podobno bi težko predeloval, ker tam so vsi pogoni in konstrukcija narejeni za majhne hitrosti in večje sile...
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 1.4.2010 11:22

Evo še ena varijanta predelaš dotmaster za pobiranje in polagnje komponent.

Podjetja ki sem jih navedel so ena večjih v Sloveniji ki uporabljajo P&P stroje za polaganje komponent.

Ne vem koliko poznaš tehnologijo ampak meni se to ne zdi tako enostavno.

V peči imaš temperaturni profil, ki ga moraš doseči.
Lahko tudi v gorenjevi pečici samo ni glih enostavno.

Pri P&P stroju rabiš element, ki ti pozicionira komponente. Potem rabiš različna prijemala za komponente. Rabiš sesanje zraka da primeš komponento. Potrebuješ kamero da veš kao si prijel komponento. Potem šele polagaš komponento.

Tak star stroj počasen in ne preveč natančen lahko dobi po moji oceni za 10k€. Malo poišči po netu se jih prodaja kar nekaj.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 1.4.2010 11:38

Evo link

https://www.manncorp.com/used-equipment ... ?auto=done

Poglej si tle cene pa ti bo takoj jasno. 9k$ za stroj, ki ga doma ne narediš kar tako.
10minut iskanja na netu.
Če si vzameš malo več bo tudi kaj bol primernega zate.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 1.4.2010 12:14

direktx napisal/-a:Tak star stroj počasen in ne preveč natančen lahko dobi po moji oceni za 10k€.

To kar jaz delam je hobi program, stroj za 10 k€ pa ni več hobi... pa tudi izdelava stroja bi bila svoj hobi :D

Vem da zadeva ni enostavna, ampak glede na to da imam na razpolago klasično rezkarico in stružnico bi pomoje zmogel skupaj sestavit en delujoč stroj. Za krmiljenje sem mislil uporabit linux cnc, za kamero pa openCV.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 1.4.2010 17:16

fogl napisal/-a:
direktx napisal/-a:Tak star stroj počasen in ne preveč natančen lahko dobi po moji oceni za 10k€.

To kar jaz delam je hobi program, stroj za 10 k€ pa ni več hobi... pa tudi izdelava stroja bi bila svoj hobi :D

Vem da zadeva ni enostavna, ampak glede na to da imam na razpolago klasično rezkarico in stružnico bi pomoje zmogel skupaj sestavit en delujoč stroj. Za krmiljenje sem mislil uporabit linux cnc, za kamero pa openCV.

ko narediš, mi sporoči, da mi daš načrte ;)
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov