STROJNISTVO.com • Poglej temo - Predelava hladilnika v toplotno črpalko

Predelava hladilnika v toplotno črpalko

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.9.2004 7:16

Zanima me če ima kdo kaj izkušenj z predelavo hladilnika v toplotno črpalko. Hladilnik ima kompresor, EM, uparjalnik, kondenzator. Ampak to je vse integrirano in bi moral razstavit. Zaenkrat bi nardil eno poskusno varianto.
No zanima me kako bi z nekim sistemom zamrzovalnika dosegel večjo moč ogrevanja oziroma hlajenja. Bi z zamenjavo moči črpalke oz. EM dosegel večjo moč-torej bi povečal pretok medija.
Če ima kdo kakšne izkušnje, oziroma povezave kakšnih dobrih strani na i netu v slo, ne ali ang jeziku, bi bil zelo zainteresiran.
LP
innovator@email.si :o
Gost

OdgovorNapisal/-a pajo » 23.9.2004 13:00

Mislis klimo nardit doma? :lol:
To bi bilo kot da bi cliota stiskal do fula in hotel prehitet avdija. In tuki si poglej porabo-pri ficotu bi bila vecja ceprav ima manjso kubikazo.

Ali pa primer hladilnika: imas enga starga za 5 jurjev in novga za 50 jurjev. Poraba starega je zaradi slabše izolacije, slabšega izkoristka kompresorja....vecja. In če pogledaš čez 2 leti imaš za isti potrošen dnar doma 15 let star hladilnik in en 3 leti star.

Ekonomisti bi bli veseli če bi to brali :wink:
pajo

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 24.9.2004 9:44

Po mojem se mu ne gre ravno samo za ekonomičnost....poglej naslov v njeovem e-mailu 8) :wink: :D
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a (ne)študent » 25.9.2004 23:36

jaz bi rekel tako:
energetiki so naredili hladilnik tako da dela optimalno-čim večji izkoristek.
Ko zadevo razstaviš na komponente več ne upoštevamo prehoda toplote iz kompresorja na hladilnik...
Ustvarijo se torej novi pogoji...

Če boš pretok medija povečal potem se morda v uparjalniku ne bo uspel uparit ves plin in bodo izgube. Podobno se bi lahko zgodil na strani hladilnika kjer plin ne bi imel časa kondenzirat.
S tem ko bi povečal moč bi ti seveda trošil več tudi sam kompresor kar povzroči dodatni vpliv na izkoristek... in življensko dobo sistema.

To je samo teorija svežega inženirčka, za prakso vprašaj druge :)
(ne)študent

OdgovorNapisal/-a Valuk » 22.1.2005 17:39

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ljudje božji kolko filozofiranja.

Hladilnik je vendar ŽE TOPLOTNA ČRPALKA ! Črpa toploto iz izolirane škatle ven v kuhinjo. Zamenjajo (obrnejo) se samo kondenzator in uparjalnik.

Torej, če hočeš ogrevat hišo, rebra na hrbtni strani postaviš v prostor, rebra v komori pa morajo stati zunaj. Torej (hladilnik-grelnik) črpa toploto iz zraka v okolici hiše noter v hišo.

Stay cool 8)
L.P.
Valuk
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.1.2005 14:24

eno je teorija in osnove drugo pa je praksa.
sam sem predelal staro klimo in se sedaj že ogrevam 2 zimo na toplotno črpalko.
je pa res da ne veš kakšen faktor imaš ampak le porabo elektrike.
Faktorji dobitka nad 3 so po moje dvomljivi, ker je problem nizka ogrevalna temperatura

nekaj osnov: www.knut.com
dober program za dimenzioniranje coolpack - na internetu

boris iz ljubljana
Gost

OdgovorNapisal/-a evrabic » 23.1.2005 23:32

Vse kar so povedali fantje v določeni meri drži. Glede tega zadnjega, kako izračunati grelno število pa takole. Če se že ogrevaš (verjetno preko radiatorja ali cevnega toplotnega izmenjevalca) izmeri vstopno temperaturo vanj in iz njega ter izračunaj oddano toplotno moč (pri radiatorju boš še lazje dobil ta podatek iz kataloga proizvajalca). Enačbo verjetno poznaš (če je ne ti jo napisem; grelno telo (Q=A x dt), iz poznanega pretoka Q=m x c x dt)). Ta rezultat nato deli z nazivno močjo kompresorja in dobil boš okvirno grelno število tvoje toplotne črpalke. Rezultat boš dobile nekje med 2,5 in 3,0.
evrabic

OdgovorNapisal/-a Gost » 24.1.2005 19:19

hvala za nasvet samo največji problem je ravno pretok, ki je odvisen od vrste dejavnikov, fi cevi, moč črpalke, razvejanost..., temperatura ni problem iztopna 45, in vstopna cca 30

ni tako simpl kot izgleda

l.p

boris
Gost

OdgovorNapisal/-a Oldi » 12.7.2010 12:45

V svoje homemade prezračevanje bi rad dodal razvlaževanje in deloma hlajenje vstopnega zraka. Peltier odpade, s soncem gnani absorpcijski hladilnik je precej zahteven projekt, ostane predelava kompresorskega hladilnik. Uparjalnik bi dobil na avto odpadu od klime, kondenzator hlajen z zemeljskim kolektorjem pa bi lahko naredil sam iz bakrenih cevi potopljenih v vodo.
Samo kaj ko o tem s praktičnega vidika pojma nimam.
Mi kdo lahko pomaga s kako literaturo, varjenjem in polnjenjem sistema...
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 13.7.2010 6:20

Za tČ boš moral še podaljšati kapilaro, ker je v hladilnik vgrajena premajhna ali bolje vgradit ekspanzijski ventil.

Mislim da sem celo videl skeniran list v eni stari jugo reviji članek kako se ga predela. je pa zadeva precej švoh... 170W kompresor ni ravno biser moči :)

A kdo ve kaj je bila to za ena revija, je bila polna domiselnih člankov ? Majster je kar porabil še ohišje hladilnika za dodatno izolacijo 80l boljerja :) genialne in ekonomične ideje.

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Drec » 13.7.2010 6:26

Verjetno je bila revija SAM. Sam svoj mojster.
Tam je bilo ogromno takih člankov, za toplotno črpalko se ravno ne spomnim, takrat me te zadve še niso zanimale.
TIJ
Drec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 13.7.2010 9:58

Izračunal sem energetsko porabo za primer 90% vlažnega zunanjega zraka na 32°C, ki bi ga ohladil na 12°C, kar bi mu dovolj znižalo vlago, da bi segret na 24°C imel le še 50% vlage in to pri pretoku zraka 30m^3/h. Pride mi 200W za ohlajanje zraka (100W bo itak prispeval zemeljski kolektor) in 400W za kondenzacijo vlage, torej 500W. Ker so to precej ekstremni pogoji in ker imajo prostori veliko sposobnost akumulacije vlage, bi tudi pol manj opravilo koristno delo.
Skratka predelava hladilnika s 130W kompresorjem (mislim, da so taki v dandanašnjih hladilnikih) bi bila pravšnja stvar.
Enostavnejša pa bi bila uporaba razvlažilca, bo treba malo raziskati trg in najti kaj kar bi se dalo integrirati v prezračevanje.

Mi je kasneje padlo na um, da obstajajo kompresorski razvlažilci in Delonghijev DES12 bo danes ali jutri pri meni. Najprej bom probal kar z njim premikajoč ga po prostorih, ampak ne verjamem, da bo kaj dosti uspeha, prezračevanje mi namreč menjava zrak v hiši na cca 3 do 5h, zato verjetno brez umestitve razvlaževalca v sistem prezračevanja ne bo šlo. Bom videl kako se ga bo dalo vgraditi. Ideja je, da ga hladi izhodni zrak, druga možnost pa je hlajenje s pomočjo zemeljskega kolektorja, ki pa bo verjetno preslaboten za cca 600W moči.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 16.7.2010 10:45

Dobil sem razvlažilec zraka (mini TČ zraqk/zrak), sestavljata ga kondenzator in izparilec v obliki enakih bakreno-aluminijastih "kilerčkov" postavljena eden ob drugem. Nekako se ju bo dalo ločiti in z enim hladiti vstopni zrak, drugega pa nekako hladiti z vodo ali izstopnim zrakom.
Kakšne so omejitve glede postavitve kilerčkov, da se hladilni plin oziroma tekočina pretaka kot je treba.
V originalu sta kilerčka postavljena vertikalno, bakrene cevi so pa vodoravne. Dovod in odvod iz kompresorja je v obeh primerih speljan na zgornja priključka izmenjevalcev.
Najbolj bo treba kriviti cevi do kompresorja, so tu kake omejitve, mislim ali gre za klasični baker in bom lahko krivil na roke in ali mora biti v kakem od vodov stalni padec? Mora biti kompresor nižje od kilerčkov?Razvlažilnik poganja manjši kompresor s kot kaže klasičnim elektromotorjem s kondenzatorjem.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 19.7.2010 12:42

Stvarco sem premontiral, kondenzator potopil v "škaf" vode in stvar dela, moti me samo, da se poraba kompresorja precej spreminja, in da potrebuje minuto do 2, da se poraba dvigne iz 115W do normalnih 170W, je to normalno.

Opažam tudi, da včasih poraba ne gre do normalne in da izstop iz kompresorja lahko držim z roko, je to morda zato, ker je izparilnik hladnejši (manj vlage v vstopnem zraku. Zanimivo, da se kljub temu voda v škafu zelo hitro pogreje, torej stvar črpa toploto.
Sem pa zaznal povečanje porabe elektrike, če se voda v škafu dvigne na cca 40°C, poraba kompresorja se dvigne na skoraj 200W. Bi kompresol crknil, če ne bi bilo vodnega hlajenja.
Kot se vidi, ima stvarca zaščito samo na izhodu iz izparilnika in sicer za zaščito pred prenizkimi temperaturami. Skratka če ne bo zraka bo krmilno vezje zaznalo preveliko ohladitev in stvar počaka na otoplitev.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 19.7.2010 20:40

ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov