STROJNISTVO.com • Poglej temo - Metode FEA v Sloveniji

Metode FEA v Sloveniji

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Metode FEA v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a moi » 12.7.2010 21:49

koliko se kaj uporabljajo napredne FEM metode po slo. podjetjih?
ansys (oz. cesarkoli drugega, mogoce [cenzurirano]) za preproste linearne elasticne analize ima sicer kar dosti podjetij, kaj bolj naprednega (to me zanima), kot npr. plasticnost materiala, utrujanje, CFD (oz. coupled analize)...

mogoce kdo pozna kaksno firmo, kjer se uporabljajo te bolj napredne zadeve? imata mogoce akrapovic/ pipistrel kaj?
cimos mi je poznan, so pa outsourcali te bolj napredne zadeve na FS. pa verjetno tudi hella.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 15.7.2010 11:05

bump
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 15.7.2010 11:16

:-?
Zadnjič spremenil BountyH, dne 15.7.2010 11:18, skupaj popravljeno 3 krat.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 15.7.2010 11:17

Mislim, da FEA največ uporabljajo v orodjarstvu ala Pam Stamp in Autoform, pa seveda plastičaji, tlačni liv, karkoli že imajo, no ja pa še bi se kaj našlo. Zanimivo, tu v Mariboru, če si delal kake FEA, si bil kot ostali konstrukterji na minimalcu (600 netto). :o Sam se se prav zaradi teg ognil FEA v velikem loku. Zakaj bi se jebal, če pa je plača bla ista? :cry: Pa še jaz sem bil vozek, ker sem se tako poceni prodajal... :roll:
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 15.7.2010 16:06

zakaj pa tako nizka placa? zacetna verjetno?
kaj ni v mb ena izpostava podjetja AVL? kaj delajo tam?

tlacno livarji imajo pa magma.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a areje » 15.7.2010 17:06

Zdravo!
Po mojih izkušnjah sodeč je MKE precej v uporabi, drugo vprašanje je, koliko od teh je "naprednih" oz. kaj je za koga napredna metoda. V veliki večini gre najbrž za hitre elastične analize (da ima konstrukter občutek, kje oz. kako daleč od plastifikacije se nahaja njegova konstrukcija).
Pa še to: rezultate numerike gre objavljati širši javnosti šele tedaj, ko imaš za sam program vse "črno na belem". :wink:
Lp, Anže
areje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mikey » 16.7.2010 8:36

V mariborskem AVL-u se ukvarjajo predvsem z razvojem vseh vrst motorjev z notranjim zgorevanjem. Sem sodijo seveda tudi numerične simulacije. Numerične analize izvajajo s svojimi lastnimi programi in pa mislim da tudi bivšim Abaqusom.

LP
kar smo si pridobili, nam nihče ne more odvzeti
mikey
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 16.7.2010 8:47

Pozdrav!

Anze, dobro napisano, se strinjam.

Sicer pa tudi mene zanima, kaksno je kaj stanje na tem podrocju v Sloveniji. Seveda stanje v industriji, na fakultetah se tozadevno kar dogaja, najdes kar nekaj primerov zahtevnejsih simulacij. Kar me moti in zalosti je, da ni ucinkvitega prenosa tega znanja, teh sposobnosti v naso industrijo. In seveda smo ob tem takoj pri vprasanju, koliko pa nasa industrija taksne zadeve sploh potrebuje. Zal se ponavadi vse skupaj ustavi ze pri stroskih, vsi pricnejo takoj "jamrat", noben pa ne gleda dolgorocno, kaj bi taksne zadeve lahko prinesle. Je pa seveda tudi res, da tam, kjer se vecinoma izvaja t.i. "lohnarbeit", taksnih zadev najbrz res ne potrebuejejo, tisto malo izracunov, ce sploh kaksnih, pa se itak hitro na roko naredi.

Pac skoda, da se ta potencial ne izkorisca bolj, vsi samo raje na veliko govoricijo o povecanju dodane vrednosti, naredi se pa ne kaj dosti.

Hvala bogu, da so tu svetle izjeme, kot so ze omenjeni Pipistrel, Akrapovic, Seaway in se nekaj drugih, ki ta znanja ne samo s pridom izkoriscajo, ampak so spoznali, da so te tehnologije nujno potrebne, ce zelijo ostati v sami spici svojega podrocja. Naj pri tem vsi ostali, ki jih je zagotovo se precej in ki tudi sodijo v to skupino, ne zamerijo, ampak kot receno, nisem na tekocem s firmami, kjer se to uporablja.

Od "neslovenskih" firm so tu se ze omenjeni AVL, RTI, Hella, Danfoss,.....

Morda tukaj en apel po ustanovitvi kaksnega vseslovenskega simulacijskega portala, foruma, morda kot ena od podskupin tega portala, kjer bi se te izkusnje veliko bolj izmenjevale, pa tudi sama situacija na trgu bi postala morda bolj transparentna, kar bi, vsaj upam, na koncu pripeljalo do tega, da bi tudi ta branza nesega inzenirskega poklica postala bolj cenjena in dobila mesto, ki si ga po mojem mnenju zasluzi.

OK, klime ni, v pisarni vroce kot v peklu, pa sem se malo razpisal :)

Uspesen dan vsem! :)

lpb
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 16.7.2010 8:54

Pa se hitro opravicilo, se pozna vrocina in skisani mozgani:

Kot "neslovenske" firme je bilo misljeno tuje lastnistvo, da ne bo pomote, poleg tega pa RTI iz Mb ne spada sem, je bila pomota, se opravicujem.

OK, preden bi kdo "skocil" :) :)

lpb
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 17.7.2010 15:29

mikey napisal/-a:V mariborskem AVL-u se ukvarjajo predvsem z razvojem vseh vrst motorjev z notranjim zgorevanjem. Sem sodijo seveda tudi numerične simulacije. Numerične analize izvajajo s svojimi lastnimi programi in pa mislim da tudi bivšim Abaqusom.

LP

kaj delajo v AVL, vem, samo zanima me pa, kaj delajo v MB izpostavi le-tega.
imajo 20-49 zaposlenih, tako da kaj veliko ne morejo verjetno. btw, nasel sem tole:
http://www.zaposlitev.net/delo.php?m=is ... 8759&print

Hvala bogu, da so tu svetle izjeme, kot so ze omenjeni Pipistrel, Akrapovic, Seaway in se nekaj drugih

pa le-te dejansko uporabljajo fem orodja? te sem nastel jaz (razen seaway), ampak ne vem pa, ce jih imajo kaj.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 19.7.2010 8:44

za pipistrel in seaway vem, da uporabljata, za akrapovica pa mocno predvidevam, saj si brez cfd-ja in simulacij zgorevanja ne znam predstavljati, da so tako vrhunski kot so

lpb
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pulc » 19.7.2010 10:35

Kapa uporabljajo poj zaen software na Seaway-u pa Pipistrelu?
pulc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 19.7.2010 15:09

en k je vcasih delal na seawayu, je omenjal, da imajo eno licenco cosmosworks (zraven swx) za hitre preracune jambora in kobilice mislim.
pa en program na osnovi OpenFoam (CFD) imajo za evaluacijo tistega balasta pod vodo kobilica ali kaj je ze. kaj vec pa nebi vedel.
pri akra zih nimajo zgorevanja, mogoce pa dobijo kaj od proizvajalcev kaksne robne pogoje na izstopu.

kaj ima pa pipistrel? in imajo tudi kaj glede mehanike kompozitov?

ce se da komu, jih lahko klice in rece, da dela sem. o rabi FEA softvera v sloveniji za faks. :)
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 26.7.2010 7:49

bump
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a debjwc » 26.7.2010 15:11

Samo kot opomba: večina CFD programske opreme uporablja metodo končnih volumnov (finite volume analysis), ker pač ta metoda nudi boljše popiše obanšanje tekočin. Se uporablja tudi FEA, ampak mislim ni tako razširjena kot FVA.

LP
debjwc
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov