STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava sredice za avtomobilski DISK

Izdelava sredice za avtomobilski DISK

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Izdelava sredice za avtomobilski DISK

OdgovorNapisal/-a fitipalDDi » 3.8.2010 10:54

Pozdravljeni,

Imam en problem pri avtu in sicer zaradi modernizacije zavornih čeljusti (VEČJE) ne morem montirati platišč - ker le te zadanejo ob zavorno čeljust. Rešitev je takšna, da bi moral montirati na avto DISK kateri je pomaknjen cca 20mm bolj v notranjost vendar takšnik diskov ni možno kar kupiti, obstaja pa dvodelni disk, kateri ima ločeno sredico, katera se seveda lahko naredi poljubno.
Vse skupaj izgleda takole ->

Dvodelni disk - tisto modro pa je sredica

Slika

Sedaj pa, diske kupiti ni extra umetnost, ne vem pa kdo bi mi naredil sredino in iz kakšnega material bi to moralo biti, da bo seveda zdržalo obremenitve pri zaviranju. Gre se pa za velikost diska 355mm sam avto pa ima tudi več kot 300 konjev ... torej so sile na zavore kr konretne.

Tam na netu sem prebral da so to iz enega posebnega aluminija te sredice (ne vem ali to kaj pomeni - 6062)... drugače pa imam kolega, kateri bi mi podrejal, le kateri material bi bil primeren za to in kje se potem ta material lahko kupi je neznanka.

Hvala za kakšen koristne informacije.
fitipalDDi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a koruza » 3.8.2010 11:50

Vsaka firma prodaja to v kompletu, wilwood , tarox , brembo, santler, itd. Srednji deli so običajno kovani aluminij zaradi majnše teže. V takšnem primeru domače delo ni priporočljivo.
Druga možnost so oglasi dirkalnih delov. Tam mogoče kdo prodaja posebej srediče, če jih več ne potrebuje. To je zelo poceni možnost. Če imaš srečo je praktično zastojn.

Lp
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.8.2010 13:05

kaj pa ima zveze moč motorja pri zaviranju, lepo vas prosim :o , pri zaviranju se pretvarja samo kinetična energija (Wk=m*v^2/2) vozila v zavorah v toploto in nič drugega, hitrosti pa so 50,90 in 130, vsaka standardna zavora je pa dovolj učinkovita, ne vem zakaj neke "oversajs" :evil:, ha ha
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fitipalDDi » 3.8.2010 13:29

Moč motorja je bilo podana le iz razloga, da se hitrost 100km/h pridobi veliko hitreje kot pri "normalnih" avtih in zaradi tega bo bremzanje bistveno bolj pogosto in močnejše kot pri normalni uporabi.
fitipalDDi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a 29010707 » 3.8.2010 13:51

Ravno moč motorja je parameter, ki odločilno vpliva na dimenzioniranje zavor. Zavore pretvarjajo kinetično energijo v toploto. Kinetično energijo pa "proizvaja" (pravilno bi bilo pretvarja) ravno motor iz goriva.
29010707
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 29010707 » 3.8.2010 13:56

način vožnje s 50KM ali s 300KM verjetno ni enak...
Zaviranj bo prav gotovo več, kar pomeni, da je potrebno odvesti več toplote, končna hitrost je višja in ne nazadnje, k hitrejšim pospeškom SODIJO tudi hitrejši pojemki....
29010707
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.8.2010 14:20

moč motorja še enkrat, nima nobene zveze s kinetično energijo, ki je funkcija poleg mase vozila še z zakonsko predpisanimi hitrostmi, enačbo sem pa že napisal, zate pa mislim da veš kakšne so :oops: , fantje pustite hitrost na običajnih cestah pri miru, je ne obvladujemo je v energiji nad hitrostjo eksponent ni linear tako kot rezonirajo človeški možgani in ta exponent nad hitrostjo je "kurba" :evil: , malo raznišljajte, saj vem si mlad pa NOR, je že v redu, smo dali vse to čez, samo pride čas, če seveda dočakaš streznitve, pa lepo "žlafaj" in kuri € s svojimi 300 in ne vem koliko konji, ko te še "stari" živijo in se tresejo ali boš prišel v enem kosu domov ali ne :-?
lp vili
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fitipalDDi » 3.8.2010 17:20

Vprašanje katero me zanima ni, ali rabim 300 konjev in ali bom cel prišel domov, ampak iz česa bi se dala narediti sredica za vpetje diska na avtu - kot je razvidno iz slike zgoraj?
fitipalDDi
Novinec
Novinec

Re: Izdelava sredice za avtomobilski DISK

OdgovorNapisal/-a -M- » 3.8.2010 18:04

fitipalDDi napisal/-a:Tam na netu sem prebral da so to iz enega posebnega aluminija te sredice (ne vem ali to kaj pomeni - 6062)... drugače pa imam kolega, kateri bi mi podrejal, le kateri material bi bil primeren za to in kje se potem ta material lahko kupi je neznanka.

Material lahko kupiš pri www.alcu.si
Ti pa vseeno predlagam, da se posvetuješ s stokovnjakom, saj se pri teh stvareh ni za igrat. In vprašanje je tudi homologacija za "home made" komponente. Verjetno je bolje kupiti dele preverjene kvalitete, da lahko potem predelavo tudi homologiraš.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 3.8.2010 19:14

Če imaš avto za cestno rabo montiraj distančnike.Če ga imaš pa za dirke imaš pa v teamu najbrž tudi inženirja za te stvari.
Sicer si pa nabavi ustrezne zavore oz.platišča ki bodo ustrezala.
EJEJEJ še en tak ki bi bil rad Emerson na cesti.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fitipalDDi » 3.8.2010 21:33

Zakaj bi bil xxx na cesti???

Res ne razumem ... ne rabim rešitve o distančnikih, ali zamenjavi platišč ali zamenjavi zavornega sistema ... to mi je že vse jasno in tudi ne sprašujem o alternativi. Rabim samo info iz kakšnega materiala bi se dalo narediti sredino dvodelnega diska ... a je to tako težko razumeti?
Sem pa mislil, da ste tukaj strokovnjaki glede inovacij, znanja o trdnosti in obdelavi raznih materialov ... ne pa psihologi o tem, kdo kaj res rabi in zakaj to NE rabi.

http://www.wilwood.com/Hats/HatList.aspx

-M- bom preveril pri ALCU ;)
fitipalDDi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dirkac » 3.8.2010 22:07

KOUTER napisal/-a:Če ga imaš pa za dirke imaš pa v teamu najbrž tudi inženirja za te stvari.

ljudje vi pa res znate zakomplicirat :D
a vi mislite da so slovenski avto-moto športniki bogati in dirkajo zaradi denarja , le kje bodo dobili kar najboljše ing.(katere je seveda treba plačati) in vse ostalo kar sodi k izbolšavami kar je žalostno zato morajo sami probavati in se lotevajo vseh izzivov on pa je samo hotel izvedeti za vrsto materiala :D
pa brez zamere KOUTER, vendar marsikdo si predstavlja da so teami kar razvojni oddelki z najoljšimi ing. pa žal ni tako.
dirkac
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 3.8.2010 22:22

če boš delal iz aluminijeve zlitine vzemi legiranega z bakrom, silicijem in magnezijem po možnosti kaljenega z mejo plastičnosti nekje od 250...300 N/mm2, niso pa nevem kakšne napetosti, konice se pojavijo na luknjah na pestu kolesa vse ostalo ja pa "izi", sem se malo poigral z modelom v FEM

Slika
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fitipalDDi » 4.8.2010 13:41

Torej so največje obremenitve na notranjih luknah? Tam kjer pride pol prišraufana feltna? Kje pa se sploh lohk kupi tak material? Ali ga je treba po struženju še kaj kalit ali karkoli - obdelat?
Hvala za odgovore.
fitipalDDi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a predator3 » 4.8.2010 18:44

2021,6062,7075,pri AlCu lp :)
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

Naslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti