STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izolacijska folija

Izolacijska folija

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Izolacijska folija

OdgovorNapisal/-a Rado » 30.7.2010 16:47

Lp Strojniki!
Zanima me,če,kdo ve kje se,da dobiti folija z visoko temparaturno obstojnostjo.
Potebujem jo zato,ker sem si začel delati vrtni kamin v katerem bom pekel kruh,pico,odojka...
Folija bo služila za izolacijo med betonsko ploščo in pa zidaki.

LP :D
Rado
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.7.2010 17:16

Folija bo služila za izolacijo med betonsko ploščo in pa zidaki
Kaj bi želel izolirati - toploto, vodo, vlago, zvok, elektriko, ... ? Je to nižje od žerjavice, z njo vzporedno, višje? Oddaljenost od žerjavice (približna temperatura)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Rado » 30.7.2010 17:27

Lp

Rad bi izoliral toploto in sicer 14 cm betonska plošča folija potem na foliji zidak da, ne poči plošča in pa seveda žerjavica in ogenj.Vse skupaj pa je obkroženo z velbom.
Betonska plošča
Folija
Zidaki
Ogenj ko,pogori vzameš ven žerjavico in pa pečeš po želji.

Lp
Rado
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 30.7.2010 23:26

Kolikor mi je znano pride najvišje nomex od duponta - verjetno še vedno, ker se že nekaj časa nisem več na tekočem. Če seveda ni to preveč ekstremno in če iščeš zaščito pred prebojem ognja??? Po UL94 je razreda V0 - to je najvišja stopnja za samougasljivost. Do katere temperature gre in drugo poišči na domači strani: http://www2.dupont.com/Nomex/en_US/
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 31.7.2010 20:41

Moja peč je izolirana z trdo kameno volno 5 cm ,ki sem jo namazal z lepilom za tapete in obvil z alu folijo.Tako je zahteval mojster , ki je peč zidal. Baje da zaradi kondenca. Peč je iz kamna kurišče pa je obloženo z 6 cm šamotno opeko.Po 4 urah pečenja odojka je peč zunaj še vedno popolnoma hladna.
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Rado » 1.8.2010 8:43

Lp, ali imaš pod šamotom mislim pod kuriščem to izolacijo ali imaš izolacijo samo zunaj?
Na kaj si postavil šamotno opeko kurišče domnevam da, na betonsko ploščo,če lahko poslikaš malo peč bi bil hvaležen ,ko bo moja narejena bom dal kakšno sliko.

LP :D
Rado
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.8.2010 9:16

peč je izolirana z trdo kameno volno 5 cm ,ki sem jo namazal z lepilom za tapete in obvil z alu folijo
To je odlično. Folija ne sme biti okrog in okrog izolacije, ampak damo na vroči strani.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 1.8.2010 9:38

Fantje, bi bili tako dobri in mi razkrili tajno - zakaj je taka folija pri vrtnem kaminu sploh dobra in potrebna?
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Rado » 3.8.2010 11:42

Lp Sergej!

Folija bo samo v spodnjem delu in bo služila da, nebi počila nosilna betonska plošča na kateri bo folija na foliji pa potem starinski zidaki na katerih se bo kurilo.
To ne bo navaden vrtni kamin ampak bo zaprt:zakurimo bukove butare potem ko, je dovolj toplo žerjavico poberemo ven in pa noter damo kruh,pico,jarca,odojka...
Sam imam teflonsko folijo(delam tesnila ) ki, bi bila dobra .Rad bi pa videl če, obstaja še kakšna druga folija.(Dobite slike ko, bo kamin-peč)
Lp :D
Rado
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 4.8.2010 20:41

gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 6.8.2010 8:17

Sem imel nekaj podobnega v načrtu.

Sedaj sem prav naudušen!
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 6.8.2010 8:26

http://www.bosio.si/

to je to kar rabiš!

lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.8.2010 8:52

Folija bo samo v spodnjem delu in bo služila da, nebi počila nosilna betonska plošča na kateri bo folija na foliji pa potem starinski zidaki na katerih se bo kurilo.
Dejansko se bojiš pregretja betonske plošče od dna in sten kurišča. Si prepričan, da v ta namen zadošča folija? Beton tudi prenese nekaj vročine. Morda daš na beton dve plasti zidakov. Trda kamena volna je načeloma dobra. Nevarnost je, da zunaj pride v njo voda, se zmoči in ... Morda kaka trša steklena volna, tudi če se bo pod težo zgornjega dela precej stisnila. Na dnu kurišča med zidaki ne sme biti togega materjala (malta, ...), imeti morajo možnost raztezanja.

Kako bo z toplotno izolacijo sten in oboka, da se ne bo navzven prehitro hladilo? V Prlekiji je nekoč bila taka peč zunaj običajna, da so poleti pekli kruh, ne da bi ogrevali stanovanje. Eno od imen za tako peč je bilo "bik". Zidan je bil iz bolj žgane polne opeke, za malto je bila mešanica ilovice in kratko narezane slame. Stene so imele zunaj dokaj debelo plast te malte (dober izolator).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 6.8.2010 9:33

Sem si ogledal par načrtov za te peči.

Kot izolator se uporablja perlit. Sicer ne zastopim dobro zakaj se ga uporablja v nosilni plošči ker gre struktura kurišča od zgoraj navzdol približno tako:
Šamotna opeka
Klasičen beton
Perlitna malta/beton (6 delov perlita 1 del cementa)

Ogrevanje navzdol se mi tudi ne zdi tako problematično.

Folijo uporabljajo v zgornjem delu peči kjer je struktura:

Šamotna opeka
Perlitni beton
Aluminijasta folija
perlitni beton
Beton
neka zapora za vodo/dež (streha...)

Po moje ta folija bolj služi kot parna zapora da se perlit ne navlaži. Z vlago bi prišlo do pokanja sten in materijala.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.8.2010 9:48

Šamotna opeka
Perlitni beton
Aluminijasta folija
perlitni beton
Beton
Tu si vlogo folije razlagam kot zaporo plinov in pare, da nebi prehajali skozi zid in pare v zunanjem hladnejšem delu kondenzirale. Alu folija se bo ob betoniranju zunanjega perlitnega betona preluknjala in ne bo služila namenu. Kot toplotna izolacija na tem mestu je nula.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov