STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dogovarjanje za plačo

Dogovarjanje za plačo

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Dogovarjanje za plačo

OdgovorNapisal/-a fruc » 9.8.2010 12:55

Sem absolvent strojništva in trenutno delam preko študenta v neki firmi. Čez nekaj mesecev se bom redno zaposlil v isti firmi (direktor je že obljubil). Zanima me, kako se kot začetnik dogovarjaš za plačo.
Vrjeno boste rekli, da naj pogledam koliko denarja prinesem podjetju s svojim delom. Kolikor sem računal, naredim s svojim delom na mesec več kot 5.000€ dobička, kar pa mi vrjetno nobeden ne bo izplačal.
Prek študenta delam za slabih 700€/mesec, saj so mi trenutno bolj pomembne izkušnje kot denar, pa še to delo me veseli. Ampak v prihodnosti bo pomemben pa tudi denar.

Zanima me kaj naj vzamem kot izhodišče za osnovo plače? Kolektivno pogodbo za kovinarsko industrijo (kar se mi zdi premalo denarja), plačo drugih sodelavcev na podobnem položaju, plačo direktorja in jo razpolovin, ali kaj drugega.

zanima me predvsem zato, ker vsakdo ki ga vprašam reče, da naj najprej začnem delati, potem pa se bom pogovarjal o plači.

Pa lep dan
fruc
Sodelavec
Sodelavec

Re: Dogovarjanje za plačo

OdgovorNapisal/-a salko » 9.8.2010 13:42

fruc napisal/-a:...plačo direktorja in jo razpolovin ..., ali kaj drugega.

zanima me predvsem zato, ker vsakdo ki ga vprašam reče, da naj najprej začnem delati, potem pa se bom pogovarjal o plači.

Pa lep dan

Hahaha, dobro si to napisal, zanima me še samo, kako boš ugotovil, kakšno plačo ima direktor?

Čeprav je sramotno, ampak po mojih izkušnjah je dejansko nekako tako, kot si napisal v zadnjem odstavku, najprej moraš vsaj kakšno leto ali dve garati in se dokazovati za tisto ponujeno plačo po kolektivni pogodbi, ki je skoraj v vseh podjetjih kovinarske branže pri nas žal precej nizka. Potem, ko jim nekako pokažeš, kaj znaš in da uvidijo, da brez tebe ne gre več oz. bi šlo zelo težko, potem greš in rečeš za višjo plačo. Tako je v tej naši državi, na žalost ... Po drugi strani je pa ta način precej logičen, pokaži mi delodajalca, ki bo plačal enega novinca, ki je totalno brez delovnih izkušenj, 2000 EUR neto??
Greš pa v avstrijo ali nemčijo in kot diplomiran strojnik dobiš že sprve ponujeno 1500 EUR +
Kot že neštetokrat rečeno, strojniki smo pri nas pač premalo cenjeni, konec koncev smo si pa krivi sami, ker se "prodajamo" pod ceno in drug drugemu v zelje skačemo ... nimamo nekega tapravega "sindikata", ki bi nas povezal in priboril, za kar so nas prikrajšali ...
salko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 9.8.2010 14:42

Kaj pa delaš?
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 9.8.2010 14:58

pozdravljen

pusti pri miru plačo drugih sodelavcev,povej,da te delo veseli,da veš,da se moraš še učiti vendar,da podjetju lahko ponudiš precej,vendar ne moreš oceniti koliko si vreden,vendar veš,da boš v prihodnosti vreden več kot sedaj in naj ti on predlaga plačo,vendar naj ne gleda drugih ker se ti VEŠ,da lahko prineseš več kot oni.
pogajati se moraš zase za nekoga je 1500€ malo za drugega
dosti če si dober v svojem poklicu in če on dobro prodaja
tvoje delo ga prodaja vsaj po cca min 45€ na uro.

lep pozdrav
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brusilec » 9.8.2010 15:42

mislim da je bilo veeeeliko na to temo napisano v temah: koliko zaslužimo strojniki... tam imaš nekaj številk, pa tudi nekaj napotkov, mnenj, kritik... In ni malo komentarjev, ker veliko stokamo,... :)

1500€ + v nemčiji na mesec ni NETO ampak BRUTO. Vsaj po mojih informacijih.

LP
Brusilec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 9.8.2010 16:49

ziher jim moraš še ene 500€ plačati, da te zaposlijo....
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a salko » 9.8.2010 17:14

Brusilec napisal/-a:1500€ + v nemčiji na mesec ni NETO ampak BRUTO. Vsaj po mojih informacijih.
LP

Če bi bilo 1500€ bruto pomeni, da je to nekje 1000€ neto, kar pa je le malo nad slovenskim povprečjem in težko verjamem, da bi bile severno od nas takšne plače, ker so strojniki tam bistveno bolj cenjeni ... res pa je da nimam nekih informacij iz prve roke ...
salko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 9.8.2010 19:55

fruc napisal/-a:
Zanima me kaj naj vzamem kot izhodišče za osnovo plače? Kolektivno pogodbo za kovinarsko industrijo (kar se mi zdi premalo denarja)

Bog ne daj :). No, to si že pravilno sam ugotovil.

fruc napisal/-a: plačo drugih sodelavcev na podobnem položaju, plačo direktorja in jo razpolovin, ali kaj drugega.

In zakaj je pomembno koliko zaslužijo ostali? Ti se izpogajaj za sebe s svojimi argumenti.

fruc napisal/-a: zanima me predvsem zato, ker vsakdo ki ga vprašam reče, da naj najprej začnem delati, potem pa se bom pogovarjal o plači.

A ne delaš že nekaj časa tam? To se mi zdi dobro izhodišče in dobri argumenti (očitno so zadovoljni s tabo). Drugače pa pod 1000 eur neto je sramota. No, odvisno kaj delaš, ampak če res prineseš 5000 eur/mesec, pol se mi še to malo zdi. In pa še to: kar si izpogajaš na začetku bo osnova za vnaprej, tak da če se že na začetku poceni prodaš, lahko sanjaš, da se boš kasneje dosti dražje.
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrej89 » 9.8.2010 20:11

No prej ste neki govoril o plačah v nemčiji...

No jst trenutno tuki delam in lahk sprve povem de imam trenutno končano sam srednjo šolo in delam dela navadnega delavca in mam 7,5€ na uro...

Tko de ja... tistih 1500€ je zihr neto, najbrž je pa marsikje več. Ker kot mi je en sodelawc povedaw tu niso najbolj bleščeče plače... Ampak jst sm pa zlo zadovoln ker je na žalost resnica ta, da trenutno zaslužim več, kot bom s končanim faksom...

Mam kadrovsko štipendijo tko de sm vezan...
andrej89
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a moi » 9.8.2010 20:39

drejach napisal/-a:
fruc napisal/-a:
Zanima me kaj naj vzamem kot izhodišče za osnovo plače? Kolektivno pogodbo za kovinarsko industrijo (kar se mi zdi premalo denarja)

Bog ne daj :). No, to si že pravilno sam ugotovil.

koliko pa je zacetna za inzenirja po tej pogodbi?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 9.8.2010 21:12

po kolektivni pogodbi za vii. stopnjo izobrazbe malo pod 1000 eur bruto, kar je manj kot 700 eur neto (brez olajšav ipd.).

http://skei.si/uploads/skei/public/_cus ... ivarn2.pdf
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 9.8.2010 21:17

Delavec s plačo 1000€ košta podjetje cca.2000€ na mesec (vključena prehrana in povprečni potni stroški).
Torej: 2000€/174ur: 11.5€/uro
V SLO delamo približno 10.5 meseca letno ( prazniki+dopusti ). Plačo z regresom pa dobimo za 13 mesecev.
Prihodki: 10.5x174ur:1827ur
Odhodki: 13x174ur: 2262ur
Efektivne ure: 75% ( 6ur na dan )

Izračun urne postavke: ((2263x11.5)/1827)x1.333: 19€.

Povprečna ura v SLO strojegradnji je 35-40€/uro. Torej delavec predstavlja 1/2 stroškov prodajne ure.

Toliko v razmislek, kaj lahko pričakujemo v Slovenskem strojništvu.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 10.8.2010 2:33

1. problem

http://www.forbes.com/2007/05/03/forbes ... peed=25000

da smo najbolj obdavčen narod na svetu po prihodkih. Ovce na sliki niso naključje ( pomeni, da nas dobro strizejo)

Če pogledamo na priblizno neto/bruto place

800 neto / 1200 bruto
1000 neto / 1500 bruto
1200 neto / 2000 bruto
1500 neto / 3000 bruto

No malo po "abcutku" velik se pa nisem zmotil. Če hočeš enemu 1500€ neto plače dat, mu daš skoraj za 3, ki delajo za 800€ neto. :lol:

2. problem

Da imamo zastarele firme. Zadnjih 20 let so samo železo prekladali po firmah (no vsaj zaručunavali so tako). Na koncu, ko pogledamo firmr v sloveniji vidimo, da je samo Krka (ki zaposluje veliko količino ljudi in ima dobro dodano vrednost, s tem tudi plače 1300€ za inženirje). Lek je postaja ena tabletarna potem, ko so švicarji racionaliziral. Potem je par računalniških firm, samo tole so mikro podjetja. Za strojnike pa prihajajo še hujši časi, ko bodo velike firme začele selit v bosno (gorenje tiki je zadnji tak primer).

Zadnjič sem dober članek od mazzinija bral, ki je pisal o negativni selekciji. Nevem, koliko denarja so v muro in take firme zmetali namesto, da bi v perspektivne firme. Pa so vsi vedeli, da samo kupujejo čas. Negativna selekcija je tudi pri kadrih, boljše je zaposliti enega slabega kot pa enega dobrega, ki veš da ga bo s časom dražje zadržati v firmi.

sem poiskal ta članek o negativni selekciji in uravnilovki http://friends.s5.net/mazzini/slonadom/dom47.htm

3. problem

Požrešna država. Od dohtarjev, ki so monopolisti do birokratov, itd itd. Noben politik se jih ne bo lotil pucat, samo govorijo vsi. Plače učiteljev smo tudi že dostikrat omenili tu gor.

Na tole bi se dalo pisat in pisat in še pisat....
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 10.8.2010 8:18

ktm1001 napisal/-a:1. problem

http://www.forbes.com/2007/05/03/forbes ... peed=25000

da smo najbolj obdavčen narod na svetu po prihodkih. Ovce na sliki niso naključje ( pomeni, da nas dobro strizejo)

Če pogledamo na priblizno neto/bruto place

800 neto / 1200 bruto
1000 neto / 1500 bruto
1200 neto / 2000 bruto
1500 neto / 3000 bruto

No malo po "abcutku" velik se pa nisem zmotil. Če hočeš enemu 1500€ neto plače dat, mu daš skoraj za 3, ki delajo za 800€ neto. :lol:

2. problem

Da imamo zastarele firme. Zadnjih 20 let so samo železo prekladali po firmah (no vsaj zaručunavali so tako). Na koncu, ko pogledamo firmr v sloveniji vidimo, da je samo Krka (ki zaposluje veliko količino ljudi in ima dobro dodano vrednost, s tem tudi plače 1300€ za inženirje). Lek je postaja ena tabletarna potem, ko so švicarji racionaliziral. Potem je par računalniških firm, samo tole so mikro podjetja. Za strojnike pa prihajajo še hujši časi, ko bodo velike firme začele selit v bosno (gorenje tiki je zadnji tak primer).

Zadnjič sem dober članek od mazzinija bral, ki je pisal o negativni selekciji. Nevem, koliko denarja so v muro in take firme zmetali namesto, da bi v perspektivne firme. Pa so vsi vedeli, da samo kupujejo čas. Negativna selekcija je tudi pri kadrih, boljše je zaposliti enega slabega kot pa enega dobrega, ki veš da ga bo s časom dražje zadržati v firmi.

sem poiskal ta članek o negativni selekciji in uravnilovki http://friends.s5.net/mazzini/slonadom/dom47.htm

3. problem

Požrešna država. Od dohtarjev, ki so monopolisti do birokratov, itd itd. Noben politik se jih ne bo lotil pucat, samo govorijo vsi. Plače učiteljev smo tudi že dostikrat omenili tu gor.

Na tole bi se dalo pisat in pisat in še pisat....

Dobro napisano, včeraj sem ravno na enem domačem kanalu gledal oddajo od orodjarjih in preoblikovalcih kovin. Zanimivo, tam je en doktor filozofiral, da imajo orodjarne visoko dodano vrednost in da imajo inženirji tam dobre plače. In celo mladino v šolah so že napumpali se tem, da so iskan in dobro plačan kader. Zgleda da ta doktor živi na Marsu, ker jim dobesedno lažejo v faco. Mogoče povpraševanje po teh poklicih je, ampak plače so pa čisti podn glede na zahtevnost dela. Ja pa ni je orodjarne v Sloveniji, ki bi imela visoko dodano vrednost. Mogoče tiste v Nemčiji kjer delajo pleh A-klase, drugo pa bolj ali manj životari iz dneva v dan (poslovno).
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

Plača

OdgovorNapisal/-a EMU » 10.8.2010 10:46

Se strinjam da je neto/bruto v Slo kruta zadeva - se pač 2 mio Ljudi igra svojo državo 8) in javni sektorj je trba živet :-? .
Razmerja neto/bruto/bruto-bruto (to zadnje strošek delodajalca) si lahko vedno natančno v 0,00 preračunate na http://www.racunovodja.com/izracuni/place2010/

Drugače pa fruc; sory, že sam po sebi si problem :o .
Preko študenta delaš tu za 700,00€. Da se nekaj naučiš. Letos v jeseni bodo novi nadebudneži ki bi se radi nekaj naučili. In nato novi, pa novi, pa n....

Očitno ima firma tako strategijo, ali pa se mogoče motim, toda pozanimaj se pri sodelavcih glede fluktuacije. Poznam veliko firm kjer (razen lastnikov - šefov) v dveh letih - zamenjajo vse.
Potem pa najdeš še ombramboslovce z željo po risanju, ki je vesel da ima službo .......... in krog je sklenjen.
Kako ga rešiti?
Še razmišljam :roll:
EMU
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov