epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

fruc napisal/-a:...plačo direktorja in jo razpolovin ..., ali kaj drugega.
zanima me predvsem zato, ker vsakdo ki ga vprašam reče, da naj najprej začnem delati, potem pa se bom pogovarjal o plači.
Pa lep dan

Brusilec napisal/-a:1500€ + v nemčiji na mesec ni NETO ampak BRUTO. Vsaj po mojih informacijih.
LP

fruc napisal/-a:
Zanima me kaj naj vzamem kot izhodišče za osnovo plače? Kolektivno pogodbo za kovinarsko industrijo (kar se mi zdi premalo denarja)
fruc napisal/-a: plačo drugih sodelavcev na podobnem položaju, plačo direktorja in jo razpolovin, ali kaj drugega.
fruc napisal/-a: zanima me predvsem zato, ker vsakdo ki ga vprašam reče, da naj najprej začnem delati, potem pa se bom pogovarjal o plači.

drejach napisal/-a:fruc napisal/-a:
Zanima me kaj naj vzamem kot izhodišče za osnovo plače? Kolektivno pogodbo za kovinarsko industrijo (kar se mi zdi premalo denarja)
Bog ne daj. No, to si že pravilno sam ugotovil.

ktm1001 napisal/-a:1. problem
http://www.forbes.com/2007/05/03/forbes ... peed=25000
da smo najbolj obdavčen narod na svetu po prihodkih. Ovce na sliki niso naključje ( pomeni, da nas dobro strizejo)
Če pogledamo na priblizno neto/bruto place
800 neto / 1200 bruto
1000 neto / 1500 bruto
1200 neto / 2000 bruto
1500 neto / 3000 bruto
No malo po "abcutku" velik se pa nisem zmotil. Če hočeš enemu 1500€ neto plače dat, mu daš skoraj za 3, ki delajo za 800€ neto.
2. problem
Da imamo zastarele firme. Zadnjih 20 let so samo železo prekladali po firmah (no vsaj zaručunavali so tako). Na koncu, ko pogledamo firmr v sloveniji vidimo, da je samo Krka (ki zaposluje veliko količino ljudi in ima dobro dodano vrednost, s tem tudi plače 1300€ za inženirje). Lek je postaja ena tabletarna potem, ko so švicarji racionaliziral. Potem je par računalniških firm, samo tole so mikro podjetja. Za strojnike pa prihajajo še hujši časi, ko bodo velike firme začele selit v bosno (gorenje tiki je zadnji tak primer).
Zadnjič sem dober članek od mazzinija bral, ki je pisal o negativni selekciji. Nevem, koliko denarja so v muro in take firme zmetali namesto, da bi v perspektivne firme. Pa so vsi vedeli, da samo kupujejo čas. Negativna selekcija je tudi pri kadrih, boljše je zaposliti enega slabega kot pa enega dobrega, ki veš da ga bo s časom dražje zadržati v firmi.
sem poiskal ta članek o negativni selekciji in uravnilovki http://friends.s5.net/mazzini/slonadom/dom47.htm
3. problem
Požrešna država. Od dohtarjev, ki so monopolisti do birokratov, itd itd. Noben politik se jih ne bo lotil pucat, samo govorijo vsi. Plače učiteljev smo tudi že dostikrat omenili tu gor.
Na tole bi se dalo pisat in pisat in še pisat....

Vrni se na Iz življenja strojnikov
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov