STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izkoristek ploščatega jermena

Izkoristek ploščatega jermena

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Izkoristek ploščatega jermena

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 23.8.2010 8:31

Pozdravljeni

Zanima me, kakšen je cca. izkoristek pogona s ploščatim jermenom. Gre za pogon generatorja MHE, prestavno razmerje cca. 10, premer večje jermenice je 2200 mm, moč cca. 40 kw.
Gre za gonilo (jermen) novejše izdelave in materijalov.
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 24.8.2010 10:34

Če bi jermen preračunali, bi ugotovili, da boste rabili veliko silo prednapetja jermena, ki bo vam obrenjevala ležaje na turbini in generatorju, ki se bodo bolj greli kot jermen. Uporabite klinaste jermene, na veliki jermenici ne rabite utorov zanje. Ali pa še bolje moderne Poly-V :
http://www.goodyearep.com/uploadedFiles ... poly-v.pdf

Pozdrav
Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 24.8.2010 10:41

V bistvu ima človek namen obstoječi jermenski pogon zamenjati z multiplikatorjem, ki bo imel v primeru ene stopnje izkoristek cca. 98%. Zato me zanima, kolikšen je cca izkoristek obstoječega gonila, ker ne najdem nikjer nobene oprijemljive informacije o izkoristkih ploščatih jermenov. Klinasti sploh ne pridejo v poštev, ker imajo slab izkoristek, ta pa je pri HE najpomembnejši.....
Torej: Gre za rekonstrukcijo in ena možnost je nov jermenski prenos (relativno poceni izvedba in domnevno nekoliko slabši izkoristek), druga pa multiplikator (dražja, a kompaktna, zanesljiva rešitev z boljšim izkoristkom).
Potrebujemo torej okvirni izkoristek, da lahko izračunamo smotrnost investicije v zobniško gonilo....
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 24.8.2010 11:53

Da bi pri zobniškem multiplikatorju s prenosom 10:1 presegel izkoristek jermenskega prenosa s ploščatim jermenom je skoraj nemogoče. Če pa že, bi moral biti multiplikator prav posebne izvedbe in temu primerne cene. gre namreč za trajno obratovanje z željenim najmanjšim možnim servisnim zastojem.

Vsekakor se ne bo izplačalo zamenjati pogon.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 24.8.2010 12:42

Gugle drugi in tretji zadetek - če ti kaj pomaga:

http://www.scribd.com/doc/26450295/Jerm ... -Delovanja

Vendar po tem, če prav razumem, ima ploščati slabši izkoristek od klinastega. Tako čez palec mi je tudi logično.

LP
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 24.8.2010 20:25

mislim, da ostanite kar pri ploščatem jermenu,
jermen duši tudi vibracije sunke,
izkoristek ploščatega pa je tam okrog 5% ali malo manj
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 24.8.2010 21:22

Verjetno misliš izguba 5%? ;)
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 24.8.2010 21:54

Nisi navedel kakšna je medosna razdalja med jermenicama,in kakšni so vrtljaji. V tvojem primeru je prestavno razmerje 1:10 kar je zelo neugodno, tako čez prst je izkoristek 80%. Če pa je medosna razdalja okoli 2000mm ali manj, se ti izkoristek še poslabša. Pri prestavi 1:1 je objemni kot jermena na jermenici 180 stopinj, je izkoristek 98%. Čim se ti prestavno razmerje veča, se manjša objemni kot na mali jermenici. Zato se tudi manjša izkoristek jermena in poveča podrsavanje. Potem je treba jermen močneje napeti,kar pomeni večje obremenitve v jermenu in ležajih.
V tvojem primeru ze že približaš izkoristku klinastih jermenov.
Morda bi bilo pametno dodati tretjo jermenico da povečaš objemni kot na mali jermenici.
Namesto jermena lahko uporabiš jekleni trak obložen s pluto.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 25.8.2010 10:20

Tiskarski škrat je ponagajal.
ja izguba je 5%
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 3.9.2010 12:25

Pozdravljeni

Nekaj časa sem bil out of office, se opravičujem. Hvala vsem za odgovore. Ja, razdalje med jermenicama točno ne poznam, si bom pa šel zadevo pogledat. Torej je verjetno zaradi velike prestave izkoristek slab. Kje bi lahko našel kak preračun izkoristka plaščatega jermena ...?
Z multiplikatorjem bom dosegel izkoristek slabih 98%. Praksa v moderni strojegradnji je tudi uporaba multiplikatorja v ta namen, jemeni pa se opuščajo. Multiplikator sem že zračunal, cena za tak multiplikator bi bila okoli 10-12k€. Govorimo seveda o cementiranem in brušenem ozobju in prisilnem mazanju z vodnim hlajenjem.
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.9.2010 13:12

cena za tak multiplikator bi bila okoli 10-12k€.
Nisem ravno "in" v cenah. Tudi nisem zasledil potrebne končne hitrosti. Če imaš 6 polni generator (1000 o/min) bo multiplikator težak okrog 300 kg, za dvopolnega (3000 o/min) pa 150 kg.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 3.9.2010 13:28

Gre za 6 polni elektromotor oz. generator. Multiplikator bo kar težji od 300 kg....bolj ene 500 kg zna bit. Medosje 320 mm, premer večjega zobnika cca fi 587 mmm, ohišje masivne izvedbe....min 500kg.
Če greš na manjšega, pa pride premajhen premer gredi pastorka in ne nesejo nobeni ležaji. Pa če računaš okol 20 €/kilo + mazanje....je to tam-tam.
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.9.2010 15:04

Imam občutek, da omaš v mislih enostopenjski prenos. Priporočam dvostopenjski. Za multiplikator visoka prenosna razmerja niso ravno priporočljiva. Sem malo gledal starejši katalog Strojne MB. Ni ravno ustreznega gonila. Najbližje, sigurno dovolj dobro je tristipenjsko TZ7 i = 13,6 402 kg.
Prej sem povedal težo iz lastne tabele za individualno gonilo z varjenim ohišjem. Z litim ohišjem (danes običajna serijska proizvodnja) je nekaj težje.

Se bojiš obremenitev zunanjih gredi in ležajev. Če boš obe strani priključil z elastično sklopko, ni drugega kot zunanji torzijski moment in iz njega izhajajoče notranje obremenitve.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 3.9.2010 19:02

Ampak res me zanima zakaj bi šel v takšno investicijo. Mene nebi pripravil pod nobenim pogojem. Zadeva se mi zdi hudo skregana z ekonomiko. Poleg tega ne morem verjeti tvojemu podatku, da bo izkoristek prisilno mazanega reduktorja 98%. 95% bi še verjel...
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 6.9.2010 9:22

Lejte....z reduktorji se ukvarjam službeno. Izkoristek ene stopnje zobniškega gonila, izdelanega v 6. kvaliteti, je cca 98%. Z vsako dodano stopnjo se izkoristek poslabša za cca 2%. Zato se pri napravah, ki konstantno obratujejo (turbine, črpalke za namakanje in podobno) uporabljajo gonila s čim manj stopnjami, kjer je le mogoče. Druga stvar je npr. pri dvigalih in podobnih napravah, kjer izkoristek praktično nima večjega pomena.
Če ne verjameš v izkoristek, se oglasi pri meni in ti lahko omenjeno tudi dokumentiram z vsemi potrebnimi dokumenti (potrjeni rezultati meritev, merski protokoli, certifikati itd). Meritve smo izvajali pri nas, sam pa sem projektiral tudi merilno pripravo, torej vem o čem govorim.
Standardna gonila v takih primerih več ali manj odpadejo.

Torej....glede multiplikatorja nimam težav, še vedno pa me muči jermenski pogon.....V primeru izboljšanja ikoristka, je seveda zadeva tudi ekonomsko opravičjiva, o tem ni nobenega dvoma. Večina obnovljenih MHE je v preteklih letih že prešla na tak način prenosa moči.

Se še vedno priporočam za namig, kje najti preračun ploščatega jermena...mogoče kake skripte iz faksov ?
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost