STROJNISTVO.com • Poglej temo - Toyota Production System

Toyota Production System

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a BountyH » 14.7.2009 10:31

Praksa iz lean bi bilo dobro predavanje, seveda z kakšnim uslužbencem iz Toyote, ki ima 10 in večletne prakse.
Zadnjič spremenil BountyH, dne 14.7.2009 11:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Usposabljanje zaposlenih za LEAN proizvodnjo

OdgovorNapisal/-a bojan1976 » 14.7.2009 10:46

Ali je mogoče kdo od vas pripravljen izvesti kakšno predavanje v zvezi z lean proizvodnjo in seveda vsem kar paše zraven, Tega je kar nekaj, kot berem na forumu.
Lep pozdrav
Darja[/quote]

Pozdravljena Darja

Jaz sem z veseljem pripravljen odpredavati oziroma predstaviti kaj to sploh je, kako se ta zadeva uporablja in kakšna metodologija je to. Za vse ostale informacije pa sem vam na voljo na št. 041-704-564 Bojan.
Z timskim delom do željenega uspeha, Black Belt Six Sigma training.
bojan1976
Sodelavec
Sodelavec

Re: Usposabljanje zaposlenih za LEAN proizvodnjo

OdgovorNapisal/-a bojan1976 » 14.7.2009 12:05

Ali je mogoče kdo od vas pripravljen izvesti kakšno predavanje v zvezi z lean proizvodnjo in seveda vsem kar paše zraven, Tega je kar nekaj, kot berem na forumu.
Lep pozdrav
Darja[/quote]

Vse info na 041-704-564 Bojan
bojan1976
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 14.7.2009 12:18

Pozna kdo koga na gospodarski zbornici, ki bi privabil kakšnega iz Toyotine fabrike, da nam malo predava o vitki proizvodnji?
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 14.7.2009 13:47

Moje mnenje o izobraževanju za TPS je tako da to ni primerno za eno predavanje ker je to proces.
Eno predavanje bi bilo primerno recimo za navdušit vodstvo ali kaj podobnega.
Če pa želimo firmo narediti bolj učinkovito je tu potreben dolgotrajen proces. In seveda veliko izobraževanja od oblikovanja delovnih mest do planiranja. Vse kar so naredili pri Toyoti tudi ni povsod uporabno. Samo filozofijo se da uporabiti, pa še to ne povsod saj smo Slovenci precej drugačni od Japoncev.
Zadnjič spremenil direktx, dne 15.7.2009 7:10, skupaj popravljeno 1 krat.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bojan1976 » 15.7.2009 6:04

direktx napisal/-a:Moje mnenje o izobraževanju za TPS je tako da to ni primerno za eno predavanje ker je to proces.
Eno predavanje bi bilo primerno recimo za navdušit vodstvo ali kaj podobnega.
Če pa želimo firmo narediti bolj učinkovito je tu potreben dolgotrajen proces. In seveda veliko izobraževanja od oblikovanja delovnih mest do planiranja. Vse kar so naredili pri Tojoti tudi ni povsod uporabno. Samo filozofijo se da uporabiti, pa še to ne povsod saj smo Slovenci precej drugačni od Japoncev.

Zelo lepo je tale gospod tukaj opisal zadevo kako se jo lotiti. Vsekakor se strinjam, da tudi marsikaj za nas ni uporabnega. To so zelo dolgi procesi predvsem pa če si sam na tem področju ne moreš narediti pravzaprav nič. Potreben je strokoven tim, kateri ima ista mišljenja in enake cilje. Vpeljati filozofijo in način razmišljanja delavcev pa je že druga sfera.
Skratka po podatkih katerih imam so vodstveni ljudje v dobrih nemških podetjih ljudje, kateri imajo že ta izobraževanja npr. 6-SIGMO za sabo, tako da je že sam način razmišljanja drugačen.

Če želimo dvigniti produktivnost in kvaliteto dela moramo vpeljati določene siteme, kateri so poznani in jih uporabljajo velika podjetja.
bojan1976
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a direktx » 26.8.2010 11:23

Evo prišla je tudi kriza (nažalost).

Ali kdo sedaj pozna firmo, ki bo jo zanimal TPS?
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

Toyota production system

OdgovorNapisal/-a simcek » 27.8.2010 8:11

Delam na področju severne Slovenije, Koroška, Šaleška, Podravska in prav tako ponujam storitve vpeljave Toyota production system. Imam precej praktičnih izkušenj vpeljave sistema, delam pa pogodbeno.
simcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vouka » 27.8.2010 8:51

Ljudje in strokovnjaki zelo dvomijo v ta sistem.
Iz raznih debat sklepam, da je ime Toyota na splošno na izredno slabem glasu.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 27.8.2010 12:31

Se ni važen kakšen sistem je, važno je da se skos nekaj dela na kakovosti ali procesih.

Od ISO standardov do 6 sigme in še kaj. Vsake par let se pa še kaj drugega doda. Npr. inovativnost, 5s, zmanjševanje zalog, glas kupca.... itd.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 27.8.2010 13:35

vouka napisal/-a:Ljudje in strokovnjaki zelo dvomijo v ta sistem.

Se da zvedt iz kakih krogov to prihaja in kaki strokonjaki dvomijo?

@ktm1001

Se popolnoma strinjam da je čisto vseeno kako stvari rečeš, važno je da narediš kakovostno ob pravem času in za prav denar. Vse ostalo je pa celofan. No eni temu pravijo tudi orodje za doseganje ciljev.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a simcek » 27.8.2010 14:23

Poznam tudi takšne ki dvomijo, poznam tudi takšne ki verjamejo v sistem, pa mislijo, da bo nekdo naredil namesto njih.
Toyota production system je najprej drugačen način razmišljanja, drugačen način gledanja proizvodnje. Tisti, ki v sistem dvomijo, pač niso imeli interesa da bi ga uvedli (beri imaju tudi brez TPS dovolj dobička). Po mojem mnenju, tam kjer so poskusili, pa ni uspelo, je v večji meri krivo vodstvo.
Meni je samo z uvedbo 5S in TPM na proizvodni liniji dvigniti proizvodnjo za 20% v mesecu dni.

Toyota problemi s pedalom za plin je problem komercialne narave in ne tehnične kot TPS.
simcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 27.8.2010 16:18

direktx napisal/-a:

Se da zvedt iz kakih krogov to prihaja in kaki strokonjaki dvomijo?

@ktm1001

Se popolnoma strinjam da je čisto vseeno kako stvari rečeš, važno je da narediš kakovostno ob pravem času in za prav denar. Vse ostalo je pa celofan. No eni temu pravijo tudi orodje za doseganje ciljev.

No no... ena razlika je med temi orodji.

ISO standardi - opišeš, zapišeš, izvajaš in kontroliraš, če se tako dela. Pa nekaj izboljšuješ samo ni definirano kako izboljšuješ

Six sigma - ima malo boljše merjenje orodje DMAIC v primerjav z PDCA krogom in je predvsem statistično orodje. Tukaj je pa točno definirano kako meriš in kako izboljšuješ.

TQM - pri tqm je poudarek na zaposlenih in njihovem odnosu do kakovosti

TPS - tole dela pa na izgubah v procesih, kanbanu in s tem tudi na zalogah.

Torej vsi imajo nekje waste reduction zapisan not, vključenost zaposlenih in zavezanost vodstva.... en holističen pristop do procesov in sodelovanje pri celotni nabavni verigi.

Če pogledaš pa z razdalje je pa res isto sranje samo drugo pakovanje :lol:
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 27.8.2010 17:09

Jaz sem mislil podobno, pol pa sem zaradi firbca šel na six sigma trening. Ja na začetku se mi je zdelo vse bolj ali manj tko,tko. Potem smo pa začeli z testmi hipotez, Anove, regresije, pa sem spremenil svoje mnenje. Six Sigma je definitivno orodje, ki ga sodobno podjetje ne sme spregledati. Da ne omenim kakšnih nested Anov, ter seveda Design of Experiment, ki če so pravilno zastavljeni, dajo odlične in praktične rezultate. Sam pa sem videl veliko podjetij, ki so imele ISO in oh in ah, pa jih ni več. Tolko o tem. 8) Sam nimam ISO pa ni problema, ker imam zadeve poštimane. Hja moji kupci so tudi zahtevali ISO, te pa sem jim povedal, da je ta ISO za en k. Jaz stavim na Six Sigmo, definitivno in so se strinjali. Z dobičkonosnotjo firme ISO nima veze. Vem iz lastnih izkušenj.Da ne govorimo o razvoju izdelkov in kako jih po dobri ceni prodajati na svetovnem trgu.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 27.8.2010 18:37

wow :P

Imaš kaj gradiva, jst sem si tole poiskal, ko sem malo te stvari študiral.

http://jump.fm/NTKRK

http://jump.fm/JDMAU

Imam pa tudi veliko knjig iz obdobja ko sem sex študiral, če kdo rabi :P
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov