STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kotel na polena z lambda sondo ali brez

Kotel na polena z lambda sondo ali brez

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a koruza » 6.8.2010 15:22

Ne bo direkten odgovor ampak samo iskušnje. Pri nas nismo nikoli šli na kurilno olje. Imamo tvt peč 24kW več kot 20let. Kuri se raznovrstna drva vključno z vejami ki so sesekljane na vrtnem sekljalniku. V začetku je bila izvedba klasičen cevovod s črpalko in varnostnim ventilom. Pozneje sem cevovod predelal tako, da dela brez črpalke. Poraba se je takoj znižala in se cirkulacija vode prilagaja temperaturi v peči. Peč ima loputo za dimne pline vgrajeno v konstrukcijo ampak za to izvedbo to ni zadostovalo in sem pri dimniku dodal loputo za pline. To je še dodatno umirilo gorenje ki je stabilno in počasno poraba se je še dodatno znižala. Prekomerno gorenje se kompenzira v priključenem 80 l bojlerju. Termostatske radiatorske ventile sem zamenjal z navadnimi zaradi varnosti če bi prekomerno gorelo. Na osnovi iskušenje sem rotiral radiatorje tako, da je zdaj enakomerno toplo. Peč gori ves dan in večja kompenzacija ni potrebna voda je stalno topla. Poraba je pod 2m3 drv na sezono. Hiša je klasična gradnja iz 60-tih let. Dodal sem samo 1 cm stiroporja na notranjo steno zunanjih sten. Sem pa saniral vse toplotne mostove. Ogreva se okrog 80m2.
Toliko za informacijo.
Lep pozdrav!
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 6.8.2010 20:19

Za boljše raumevanje. Notranjih prostorov kot so stopnišča in hodniki se ne ogreva. Radiatorje sem odstranil. V kuhinji 12m2 je samo en člen alu radiatorja od armala višine cca 60cm. Povsem zadostuje ker se ogreva z delom ki poteka v kuhinji. Dodatno ogrevanje povzroči samo dodatne izgube. Če se redno kuri temperatura nikoli ne pade za več kot 3 stopinje, glede na ogrevane prostore. Enako je v ostalih neogrevanih notranjih prostorih. Obstaja samo psihološki občutek hladnosti. Ljudje se navadeimo tolerirati recimo 2 stopinji razlike.
Na sistem brez regulacije sem šel zaradi nihanja električne napetosti. Sosedje so imeli stalne odpovedi sistemov zaradi regulacije ki je odpovedovala. Da bi zadeva delovala bi potreboval kar zmogljiv UPS recimo. Tako nam ogrevanje deluje vedno, posebno takrat ko so razmere najslabše in zmanjka recimo elektrike.
Vsak ki razmišlja o moderni regulaciji mora vedeti, da je pri nas slaba dobava elektrike. Imam UPS za computer zaradi nihanja napetosi med 160 in 290 V. Pojavljajo se pa tudi kratki izklopi po nekaj sekund.

Lp
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 26.8.2010 20:43

koruza napisal/-a:Vsak ki razmišlja o moderni regulaciji mora vedeti, da je pri nas slaba dobava elektrike. Imam UPS za computer zaradi nihanja napetosi med 160 in 290 V. Pojavljajo se pa tudi kratki izklopi po nekaj sekund.
Lp

Časi ki prihajajo znajo, ali tudi ne - samo ciganka ve, biti precej neugodni za tiste z hi-tech hišno tehnologijo, ki za delovanje potrebujejo konstantno elektriko, vzdrževanje s strani strokovnjakov, drage rezervne dele itd. Na objektu na katerem imamo nadzor nad gradnjo bo objekt ogrevan na zemeljski plin. Investitor se je v času gradnje spomnil na ne dolgo časa nazaj zaplet, ko so nam vzhodnjaki zaprli pipco s plinom. Za rezervo v primeru nedobave plina si je zato zaželel še ogrevanje na elektriko. Na prvi pogled niti ne tako narobe, če pa bolje razmišlaš pa je to idiotsko. Kajti, če bodo Rusi Evropi zaprli pipco, bo nam slovencem manjkalo tudi precej električne energije. Če bo plinska kriza, nam bodo sosednnje države zaprle dovod elektrike saj jo bodo rabile same. Na koncu smo investitorja prepričali in raje pozidali dimnik za kamin na drva.

Če bo kriza, bo za večino slovencev najboljši prijatelj za ogrevanje navaden kamin ali šporhet, pa če tudi bo imel manj kot 30% izkoristek in ne 90% izkoristek kot ga bo imela mirujoča peč v kleti. Jaz sem mnenja, da bi moral del razvoja ogrevalne tehnike narediti par korakov nazaj. Če ogrevamo prostore na drva, zakaj hudiča rabimo zraven še elektriko ventilatorje in par miljonov čipov. Zakaj z znjanjem ne nadgrajujemo peči kot so recimo "Rocket stove", ki zgledajo precej učinkovite. Tudi razvod toplote po objektu bi bil lahko enostaven npr. talno ogrevanje po vzoru starih rimljanov itd. Je še kdo podobnega mnenja.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 26.8.2010 20:53

V pravo smer me božaš Acme. ;)
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.8.2010 6:26

Tudi centralna kurjava s pečjo na polena deluje brez elektrike. Pogoj: peč je nižje kot radiatorji, cevi so dovolj debele, da bo voda dovolj hitro krožila. Je pa moč ogrevanja manjša, kot pri črpalki, ker je hitrost skozi cevi bistveno manjša.
Za skrajneže obstoja možnost vgraditve ročne črpalke. Vsakih 10 minut greš malo vrtet.

Preverjeno. Imam peč na istem nivoji kot radiatorje. Cevi 3/4 in 1/2 cole razmeroma kratke. Pred par leti sem pozimi bil 50 ur skupaj brez elektrike. Zeblo me ni. Pri zunanji temperaturi -10 bi mi bilo verjetno malce hladno.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 27.8.2010 6:57

Vrtet črpalko vsakih 10 min je precej utrudljiva zadeva. Kaj pa če bi ogret zrak speljali tako, da se samodejno dviga in ogreva prostore.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 27.8.2010 7:25

A je prevelik zalogaj kupit en razsmernik za par deset evrov, pa ga po potrebi priklopit na avto? Podaljšek se pa tudi najde v vsaki bajti...
Za krizo prebrodit je čisto ok, saj ne zmanjkuje elektrike vsako zimo 7x po 4 dni...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrej89 » 27.8.2010 15:34

en dizel agregat pa je... ;)

drgač pa tisto z dviganjem toplega zraka niti ni slaba ideja... tu v vasi ima eden "eko" hišo pa na tak način ogreva spalnico v zgornjem štuku... Sam "odpre" neko loputo... Glede na to de še ni zmrznu pa očitno dovolj dobro deluje ;)
andrej89
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a koruza » 28.8.2010 8:50

Mimogrede sem videl da se debata nadaljuje. Bom podal samo eno pripombo. Včeraj zvečer so se začele navihte. Som dobrih 20km iz maribora. Ob pol sedmi ko še tu ni bilo nobenega dežja je že zmanjkalo elektrike. Jaz se v elektriko ne razumem preveč ampak ker imam UPS lahko zdaj vidim dogajanja ki se pojavljajo ob takih izklopih. Verjetno so poiskušali večkrat ( vsaj 30 krat) priklop. Priklopi so bili trenutni in jih razen UPS ni registrirala nobena naprava niti luči ker je bilo vse trenutno. Še najbolj občutljiv je bil hladilnik ki je klikal vsake toliko časa. Bili so tudi vklopi po sekundo ali več tudi nekaj minut, ampak teh je bilo manj. Laično rečem da učinek na elktroniko ni bil blagodejen.

Lep pozdrav vsem in malo preverjajte napesti elektrike če imate kakšen instrument. Mislim , da bodo ponekod kar zanimivi rezultati.
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 28.8.2010 9:15

Nekateri predeli Slovenije, sploh kakšne odročne vasi, so verjetno kar pogosto deležne raznih izpadov elektrike.

Pri nas na Bledu so izpadi zelo redki, tako da ni nekih potreb za večjo skrb pri napajanju, pa vseeno, tudi kratkotrajni izpadi so lahko zoprna zadeva, tako pri računalnikih kot tudi pečeh, še posebej na trda goriva.

Izpadi elektrike ne vplivajo dobro na elektroniko, sicer praviloma ni škodljivih učinkov, je pa problem zaradi ponovnih zagonov, ko se vse resetira in je zato proces moten. Ja, pomaga konkreten UPS ... lahko tudi v kombinaciji z električnim agregatom ali pa primeren razsmernik z večjim akumulatorjem.

Da bo v peči nemoteno gorelo, da bodo črpalke delovale in vse okoli tega, prav gotovo bo bolje, če elektrike ne zmanjka. Tam kjer pogosto zmanjka elektrike bi bilo dobro razmišljati v smeri nadomestnega napajanja, kjer pa elektrika zmanjka le redko, pa te potrebe mislim, da ni.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a epsengineering » 29.8.2010 9:14

Žerjavar napisal/-a:Tudi centralna kurjava s pečjo na polena deluje brez elektrike. Pogoj: peč je nižje kot radiatorji, cevi so dovolj debele, da bo voda dovolj hitro krožila. Je pa moč ogrevanja manjša, kot pri črpalki, ker je hitrost skozi cevi bistveno manjša..

Takšnemu razvodu centralne kurjave smo nekoč rekli gravitacijska cirkulacija. Sam sem si omislil povezavo med kaminom z vodnim vloškom in akumulatorjem ki bo približno 1000 literski in je nad kaminom. Razlog je bil ravno ta da je stvar 100% zanesljiva tudi če ni elektrike, in je varovanje takega sistema (odprti sistem) veliko lažje brez dolivanja mrzle vode, varnostnih venitlov..
JE pa rahel probelm danes izvedba tega sistema. Stari mojstri ko so to znali delati so v pokoju. Pomembno je delati razvod z majhnimi enakomernimi padci brez žepov in brez ostrih lokov. Pomembno je tudi uporabiti velike premere cevi in glavni dvižni vod iz kotla pustiti ravnega, eventuelno črpalko pa v paralelo. Črpalka bo delal tudi z malo več upora, gravitacijska cirkulacija pa brez ravnega prostega voda nikakor.
Tudi jaz mislim da se bomo še vračali na takšne tehnologije.
epsengineering
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrej89 » 29.8.2010 9:45

Pri nas naprimer zaradi tega, kadar ni elektrike greje samo zgornje prostore :)

Na tak način sva hotela s fotrom prikljućiti tudi kolektorje, vendar se ni izšlo ker je bila napaka v bojlerju. Grelna spirala je imela sifon in ta je predstavljal prevelik upor... Tako smo sedaj ob vsakem daljšem izpadu elektrike v nevarnosti da bo zmetalo vso vodo iz sistema, medetm ko sosed sploh ne potrebuje črpalke in mu vse lepo štima... ;)
andrej89
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a acme12 » 29.8.2010 20:19

Malo brskal po netu. Kaj pa ogrevanje na paro?
http://www.inquiring-eye.com/anatomy/im ... boiler.jpg
Ker se parara sama poganja po ceveh ne rabiš elektrike, če prav zastopim.
V US je zgleda ta sistem še vedno v uporabi.
LP
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.8.2010 20:39

Kaj pa ogrevanje na paro?
Stvar funkcionira, ni pa ravno prijetno. Človek se v ogrevanem prostoru počuti bolje, če so ogrevalne površine nižje temperature. Tu je razlog za hvalo talnemu in stenskemu ogrevanju. Pri parnem ogrevanju pa je ogrevalo "toplo" okrog 100 stopinj
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kotel na polena z lambda sondo ali brez

OdgovorNapisal/-a solarni sistemi » 30.8.2010 12:37

Pozdravljen,
naj predstavim najnovejši kotel na polena podjetja guntamatic. Ima vso potrebno regulacijo, lambdo sondo, izkoristek 90+% in zelo korektne cene - od 3.390 dalje. Subvencija 1500 eur.
tel. 041/272-810
E-mail: solarni.sistemi1@gmail.com

Slika

nxgasper napisal/-a:Pozdravljeni!

Smo pred menjavo centralnega ogrevanja. V fazi zbiranja ponudb.
Obstoječ sistem gretja na olje bomo zamenjali z kotlom na polena s hranilnikom vode.

Pregledujem 2 ponudbi istega podjetja,:prva ima kotel s sesalnim ventilatorjem, druga pa še lambda sondo za regulacijo. Zanima me ali je se splača kupiti kotel z ali brez sonde.
Razlika v ceni:
med kotloma/ z sondo je cca 40% dražji
med celotno investicijo/ z sondo je cca 17 % dražji.

Podatki: peč na polena moči 30kW, hranilnik vode 1500l,TČ zrak-voda 300l.

Mnenja?

Lp
solarni sistemi
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov