STROJNISTVO.com • Poglej temo - Abaqus

Abaqus

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Abaqus

OdgovorNapisal/-a martin33 » 25.8.2010 13:41

Mene zanima če kdo ve kje na netu bi se dalo dobit omenjeni program, nujno potrebujem za vajo. Hvala
martin33
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 25.8.2010 13:52

v gooogle

abaqus +t o r r e n t

P**** si lesen :roll:
Zadnjič spremenil ktm1001, dne 25.8.2010 13:52, skupaj popravljeno 1 krat.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a areje » 25.8.2010 13:52

Zdravo!
Pošlji kontaktne podatke na ZS.
Lp, Anže
areje
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Abaqus

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 5.5.2026 19:47

Sedaj sem se probal malo poigrat s tem čudom.

To ni res, si nisem predstavljal da bom rekel, da mogoče ansys pa ni tako slab.

- za material določit moraš na roke material naredit E in poisson, potem section (polni material, lupina, ..) in potem tole section na telo aplicirat.

-za boundary condition moraš omejiti 3 translacije in 3 rotacije (ansys ima ene 10 vnaprej določenih)

In to sem samo po parih tutorialih videl 8) Zgleda, da bom moral extra možgane si zasaditi.

Kaj jaz pretiravam ali je res komplicirano....
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 6.5.2026 7:42

Hja, je kar specifičen, čeprav izredno močan. Kar se tiče solverja in kakšnih kontaktov, ter ostalih nelinearnih zadev, mislim, da mu ni para. Tu se princip GIGO- garbage in, garbage out, res izkaže, ker če ne veš kaj delaš, potem tale program ni zate. Recimo Abaqus nima enot, teh se moreš konsistentno držati in vedeti kaj pride kje, da veš kaj dobiš ven.
Imaš pa varianto apliciranja anizotropnih materialnih lastnosti, kompoziti, adaptivno generiranje mreže pri visokih deformacijah, modeliranje razpok,... ni da ni.
Njegov postprocessor je tudi malce ne intuitiven oziroma zakompliciran, recimo export rezultatov iz nekega roba, preseka ali kaj drugače, ampak se tudi to da.
Glede robnih pogojev, meni pa ravno vnaprej določeni robni pogoji v ostalih programih predstavljajo stres in imam neskončno raje, da jih sam ročno omejujem, le takrat sem najbolj siguren, da je to kar hočem (čeprav je apliciranje robnih pogojev ena izmed najtežjih stvari pri simulacijah).
Pač ja, specifičen program, omogoča visoko stopnjo prilagoditve na ostale programe z raznimi skriptami,...
Načeloma je veljalo, da je Abaqus bolj za akademsko sfero, Ansys pa bolj za industrijo, s čimer se delno strinjam, v vsakem primeru pa je najbolj pomembno to, da znaš s tem orodjem delati in da ni predrago :)
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.5.2026 8:36

Večina resnih FEM programov nima enot, ampak je pristop, da jih z definicijo vsega sam postaviš in jim slediš. Ko to osvojiš, tudi FEM program brez problema zamenjaš, saj so osnove enake - fizika.
Drugače pa - Ansys? Kateri? Moderna verzija ali Mechanical APDL? Ker to drugo je pravi software.

https://www.youtube.com/watch?v=b7prTa1 ... g4PnVBXhNV

Nekaj si zapomnite - bolj kot je FEM software enostaven, večja je možnost da si za rezultate dobil en drek - pa ne zaradi svoje nesposobnosti, ampak zato ker enostavno nimaš dovolj kontrole za popis realnega sveta.
Seveda so v realnem svetu kompromisi, ker je software predrag in podobno. Če bi jaz imel Ansys v uporabi, bi se samo s preračuni ukvarjal, pa se ne, ker to tudi ni moja želja. Da ga imam pa za občasne preračune, pa ne gre.
Veliko se lahko reši na začetku na papirju s svinčnikom in radirko in enostavno skico. Jaz sem že za čez miljon € vredne stroje delal začetne preračune peš, ker jih original konstrukter ni znal. Potem so pa nekomu drugemu plačali par 10 k€ in je ugotovil enako kot jaz.

Mic drop. 8)
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.5.2026 10:14

grega09 napisal/-a: Veliko se lahko reši na začetku na papirju s svinčnikom in radirko in enostavno skico.

Smatram, da je to obvezni del uvoda v nov problem statike in trdnosti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.5.2026 10:23

Ja, za takšne kot si ti in jaz. Pri večini pa roka ne gre več iz tipkovnice ali miške.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.5.2026 10:51

grega09 napisal/-a:Ja, za takšne kot si ti in jaz. Pri večini pa roka ne gre več iz tipkovnice ali miške.

Ja, vem, da je tako trenutno stanje. Moja napoved: taki ne bodo nikdar postali vrhunski projektanti z novimi idejami. Računalnik te sili v razmišljanje širših množic.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov