Dober dan
Tudi jaz imam kar nekaj vprašanj glede uporabe kombija... Sicer nisem strojnik, sem pa tišlar
Vprašanje sem naslovil na OZS, (konkretbna s primeri) pa se mdobil zelo splošni odgovor, tako da še vedno ne vem nič.
Bom poizkušal prilepiti kompetno vprašanje, in nato še odgovor, ki sem ga dobil;
Citeram, moje vprašanje:
Imam vprašanje (mogoče več), v zvezi z prevozi s kombiji, po 01,07,2026. Za vse vprašanja velja za dva primera: če peljem v Sloveniji, ali če peljem izven Slovenije (EU - konkretno Hrvaška ali Avstrija)
Kot sem zasledil, se po 01,07,2026 spreminja zakonodaja ali pa začne veljati, da bodo v kombijih (do 3,5 tone skupne mase) morali biti vgrajeni tahografi.
Jaz kot s.p., z dejavnostjo mizarstva, naredim izdelek (omaro), ki ga moram nekako spraviti do stranke.
Primer 1:
Ker nimam lastnega kombija, najamem "renta-car" "tovorni" kombi (odprt, zaprt ali z cerado), naložim material - omare , in odpeljem material-izdelke do stranke, razložim in tudi mogoče zmontiram, vrnem kombi, plačam račun za najem kombija.
Ali moram imeti jaz kot nosilec s.p. in voznik tega kombija "kartico za tahograf" in seveda kombi mora imeti urejen tahograf?
Ali lahko ta isti kombi naložen z mojimi izdelki pelje moj zaposleni delavec, in odpelje do stranke, razloži in zmontira. Ali rabi kartico moj zaposleni?
Primer 2:
Jaz kot fizična oseba, si najamem kombi, da si iz trgovine pripeljem na primer zamrzovalnik v hišo - stanovanje, ki je bilo kupljeno kot fizična oseba in bo tudi uporabljeno za lastne potrebe (nima nobene veze z mojo dejavnostjo).
Ali si lahko sposodim "renta-car" kombi in si pripeljem brez tahograf kartice?
Ali si lahko ta isti zamrzovalnik odpeljem na Hrvaško v vikend na morju? Seveda sprašujem brez tahograf kartice.
Prosim konkretne odgovore od primera do primera. Hvala
Pa še to:
Če bi eventuelno nameraval kupiti neko vozilo za uporabo v mojem podjetju za prevoz izdelkov v mizarski dejavnosti,
ali moram vgraditi napravo tahograf? oziroma v katera vse vozila moram vgraditi tahograf (kombiji odprti- zaprti, osebno vozilo z "zaprtim zadnjim delom " primer Berlingo za 2 osebi in zadnjim zaprtim delom za prevoz tovora", majnši tovornjak do 3,5 t skupne mase vozen z "B" kategorijo, srednji tovornjak do skupne mase 7,5 t vozen z "C" kategorijo, ter velik kamion nad 7,5 t vozen z "C" kategorijo.
V primeru, da bom moral v katerem koli primeru imeti kartico za tahograf, prosim napišite kako je s pridobitvijo le te in kakšni so pogoji.-
Hvala za odgovore
Konec citata.
Nato pa sem dobil naslednji odgovor:
Zacetek citata:
Pozdravljeni,
Pogoji za prevoze za lastne potrebe oz. za »lastno naravo« ali »lastni račun podjetja« so opredeljeni v točki (v) člena 1(5)(d) Uredbe (ES) št. 1072/2009, in sicer:
blago, ki se prevaža, je last podjetja oziroma ga je podjetje prodalo, kupilo, dalo v najem ali najelo, izdelalo, pridobilo, obdelalo ali popravilo;
namen vožnje je prevoz blaga v podjetje ali iz njega ali njegovo gibanje znotraj ali zunaj podjetja za lastne potrebe podjetja;
motorna vozila, ki se uporabljajo za tak prevoz, v skladu s pogodbeno obveznostjo vozijo zaposleni v podjetju ali so takemu podjetju na voljo;
vozila, ki prevažajo blago, so last podjetja oziroma jih je podjetje kupilo z odloženim plačilom ali najelo, vendar pod pogojem, da v primeru najema izpolnjujejo pogoje Direktive 2006/1/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 18. januarja 2006 o uporabi vozil, najetih brez voznikov, za cestni prevoz blaga; in
tak prevoz je samo pomožna dejavnost v okviru celotne dejavnosti podjetja;
Za vse navedene pogoje mora imeti voznik v vozilu dokazila. Vozila lahko uporabljajo le delavci, zaposleni v podjetju. Če prevoznik ni lastnik vozila, se mora v vozilu nahajati tudi pisna pogodba o najemu oziroma zakupu ali lizingu ali drugo pogodbo, na podlagi katere ima pravico uporabljati vozilo.
Med izjeme glede obvezne uporabe tahografa sodi tudi vožnja z
vozili ali kombinacijami vozil, katerih največja dovoljena masa ne presega 7,5 tone in ki se uporabljajo za:
prevoz materiala, opreme ali strojev za voznikovo uporabo pri voznikovem delu ali
dostavo blaga, izdelanega v okviru obrtne dejavnosti,
le v radiju 100 km od baze podjetja ter pod pogojem, da vožnja vozila ni glavna voznikova dejavnost in da se prevoz ne opravlja za najem ali plačilo;
Dodatna obrazložitev k izjemi:
a) Med izjeme ne sodijo vozila, ki se uporabljajo samo za dostavo blaga na lokacijo, kjer voznik tega blaga ne uporablja pri svojem delu. To odstopanje se nanaša na obrtnike, kot so vodovodarji ali gradbeniki, ali druge strokovnjake, ki s seboj prevažajo »material, opremo ali stroje«. Vendar pa številna, če ne večina teh vozil prevaža tudi svoje zaloge, ki se lahko štejejo le za blago. V primeru, da so ta namenjena za delo voznika, pa vseeno velja izjema.
b) »Obrtno blago« je v tem primeru blago, proizvedeno v manjšem obsegu, kot so ročno izdelani predmeti, izdelani z orodjem ali brez njega, na primer šivanje, tkanje, rezbarjenje, pihanje stekla, izdelava pohištva, peka, lončarstvo itd. Oseba, ki izdeluje te predmete, lahko nato uporabi vozilo za dostavo teh predmetov, bodisi posamezni stranki kot del prodajnih pogojev bodisi na mesto, kjer te predmete prodaja, npr. v svojo trgovino ali na obrtne sejme, tržnice itd.
V zvezi z navedenimi izjemami se je treba sklicevati sodbo Sodišča v zadevi C-13/21 - Pricoforest SRL proti Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, ki
pojasnjuje pojem »polmer 100 km od osnove podjetja« kot pojem, ki se nanaša na »ravno črto, ki ne presega 100 km, začrtano na zemljevidu od te osnove in to osnovo povezuje s katero koli točko na krožnem geografskem območju okoli te iste osnove«.
V drugem primeru gre za prevoze »za osebne potrebe« - ti niso povezani z dejavnostjo.
Glede uporabe tahografa sodijo med izjeme (Uredba ES št. 561/2006 – prvi odstavek točka h) :
h) vozili ali kombinacijami vozil z največjo dovoljeno maso, ki ne presega 7,5 ton in se uporabljajo za nekomercialni prevoz blaga;
Izjema v tem obsegu ste tudi za pot na Hrvaško (če bo prevoz opravljen za osebne potrebe – ne v sklopu dejavnosti). Za vozilo morate imeti dokumente, s katerimi boste dokazovali pravico do uporabe tega vozila (pogodba z rent-a car hišo ipd.). Tega prevoza ne morete opraviti z vozilom, za katerega je razvidno, da je namenjen izvajanju vaše dejavnosti.
Konec citata.
To imam jaz informacije, in nevem atančno kako naprej.
Če bi se kje našlo kako ZOOM predavanje, da bi kdo od strokovnih delvcev na tem področju podal konkretne odgovore, se priporočam za link, da se pridružim....
Lep pozdrav
fanticek