STROJNISTVO.com • Poglej temo - Delo od doma

Delo od doma

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Delo od doma

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.3.2026 21:44

Malo me informativno zanima, če strojniki kaj prakticirate delo od doma odkar je to prišlo malo bolj v navado. Programerji imajo to kar razširjeno. Pri nas je izziv, ker so stvari bolj za v roke prijeti in gre to malo težje, razen za bolj intelektualne dele branže mogoče.

Sem pa vseeno firbčen, kako posamezniki in mogoče tudi podjetja to omogočajo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Delo od doma

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.3.2026 6:40

Le moje mnenje, ki take možnosti nisem nikdar imel. Največ kar sem dosegel, je ob 4 urnem delovniku zaradi težav s hojo, da sem delal vsak drugi dan po 8 ur.
Izkušnje pa izhajajo iz "predračunalniškega" dela v projektno konstruktivnem biroju za transportne naprave, 5 glavnih projektantov in okrog 45 konstrukterjev in risark.
- Za kompleksnejše projekte po moje ni možno delo od doma. Odločevalci (strojni projektant, elektroprojektant, statik, ....) se morajo posvetovati v tistem trenutku, ko eden od njih potrebuje pomoč. Pa tudi posvet z enakovrednimi, ki ne delajo na istem projektu je pogosto potreben. To mora biti direkten posvet z delanjem skic in približnim i izračuni. Svojo odločitev pa prenašajo na konstrukterje in to takrat, ko konstrukter rabi nove podatke, je škoda izgubljati čas za pismena (tudi skica) sporočila.
- Za enostavne stvari, ko je le en projektant (dela tudi kot pomoč konstrukterju), je delo na daljavo možno, ker je izmenjava strokovnih mnenj zgolj izjema.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.3.2026 8:34

od leta 2004 do penziona sem delal kot SP, ukvarjal sem se s konstruiranjem, komunalne opreme plugi posipalniki, pometalniki, oprema za kamnolome: sita, drobilniki, male hidroelektrarne kaplan, francis, banki, delal sem doma na 14 dni - po potrbi smo imeli pa brifinge glede dokumentacije in nadzor pri izdelovalcih, komunikacija je šla tudi po tel. in po mejlu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.3.2026 8:40

vili napisal/-a: ukvarjal sem se s konstruiranjem,

Domnevam, da to ni bilo izvirno projektiranje, ampak po predlogi (podobno že izvedenemu).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.3.2026 9:47

ja šlo je za delo po obtoječih projektih, šlo je za stvari, ki so že dolgo znane, za MHE pa nam je rač. aplikacija glede na vhodne podatke pretok vode višinska razlika vrgla ven tip in velikost stroja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 16.3.2026 9:58

Danes v dobi IT in dosti možnosti povezovanja je delo od doma možno.
V korona času sem delal od doma, direktna povezava s službenim serverjem, sestanki po Teamsih,,....
Gre če delaš na svoji zadevi, usklajevanja pa kot sem napisal.
Največja težavo predstavlja računalnik, namizni, monitorja, ki sem ju moral nesti domov in potem nazaj. Sedaj se novi računalniki kupujejo prenosniki, tako da nekateri prakticirajo nekaj dni na teden od doma, ampak meni to ne sede, ker ima prenosnik omejitve (tipkovnica, monitor,....), sem navajen na večji monitor in tudi delati je lažje.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.3.2026 10:19

doma sem delal na stacinarcu na brifige pa prenosnik in zunaji disk, lahko dem priklopil na staconarca velik ekran...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.3.2026 11:10

No, e to.

Strinjam se delno z Žerjavarjem. V kolikor je delo v začetnih razvojnih fazah, potem je delo od doma zaradi nekih lastnosti tega dela težko izvedljivo v kolikor gre za neko skupino ljudi.

Druga ovira pa kot vidim, je strojna oprema in dostop do podatkov v podjetjih od doma, kar sem tudi sam opazil. Tu vidim, da so podjetja še malo šibka ali pa je investicija prevelika, da bi delo od doma teklo tako gladko kot v pisarni.

IT-jevci so to nekako dali pod kontrolo. Kaj manjka nam?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MedMax » 16.3.2026 18:59

Jaz delam pretežno od doma.
Sicer delo ni 100% strojništvo, je mešanica z gradbeništvom. Ampak se da.
Prenosnik, dva velika monitorja (moja last), tipkovnica, VPN, dostop do firmine mreže. Kar je rutinskega usklajevanja gre preko mailov, Teamsov (video klici, chat, deljenje zaslona) za kaj hitrega je telefon. Na firmi sem en dan na teden, včasih dva dni. Takrat imamo organizirane tedenske sestanke znotraj teamov. Ko pridejo naročniki v podjetje, je pa itak treba bit tam cel čas. Ali pa če je potrebna hitra reakcija, ko nastopijo težave :D .

Je pa moje delo bolj kot ne rutinsko. Ni nek hud razvoj. Kot je ugotovil že Žerjavar, tam gre verjetno težje.
MedMax
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost