STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtalne glave...

Vrtalne glave...

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vrtalne glave...

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 20.5.2026 18:35

Oj
Praktično nobena vrtalna glava na ročnih in namiznih vrtalnih strojih ne drži svedra dovolj, da se ne bi takoj zavrtel v njej ob vsaki malenkostni preobremenitvi. Ne samozatezna ne taka na ključ. Pač za amatersko rabo v domači delavnici. Ob vsaki zavrtitvi pa ga še malo zgrize in uniči.
Steblo lahko malo zabrusim v trikotno obliko, a potem nekoliko opleta - tudi če ga pri brušenju vpnem v stružno glavo, ni soosen, ker je pač malce koničen... In dolgčas je brusiti celo množico malih svedrov, ki se prav radi lomijo...
Kako preprečiti to vrtenje?
(Analogen problem so električne vtičnice - niti v tretjem tisočletju še niso izumili take, ki je ne bi z vtikačem vred potegnil iz zidu :roll: )
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vrtalne glave...

OdgovorNapisal/-a grega09 » 20.5.2026 21:21

Za vrtalno glavo ti bo kdo drug odgovoril, sem se pa sam srečeval z enakim problemom, ko sem malo več časa še preživel v delavnici.
Glede vtičnic pa ne vem. Meni TEM program čisto lepo robusten deluje. Sem poizkusil biti grob in se ne premakne.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 20.5.2026 21:30

Slavcr napisal/-a:Oj
(Analogen problem so električne vtičnice - niti v tretjem tisočletju še niso izumili take, ki je ne bi z vtikačem vred potegnil iz zidu :roll: )

O katerih vtičnicah je govora?
Večinoma jih je možno dodatno prišraufati.
TEM... tudi mi ga imamo in vsaj stikal za rolete, ne bi ravno hvalil...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 20.5.2026 21:55

Kvalitetni svedri so tudi zadaj dovolj trdi, da jih glava ne podrajsa in ne naredi raze.
Pri vrtanju na pravi način, praviloma ne pride do take preobremenitve, da bi se sveder zavrtel v glavi.

O vtičnicah pa mogoče raje ne bi, če je nepravilno pritrjena, nič čudnega, da jo izpuliš, eni izpulijo dozo iz zidu 8)
Če je doza pravilno vzidana in je dobre kvalitete, ima luknje za pritrditev vtičnice ali stikala z vijaki, nimaš kaj izpulit. Pravilno montirana doza v zidu in pravilno montirana vtičnica, se ne bo izpulila tudi če potegneš za kabel, izjema je kvečjemu 90 stopinjski vtikač, kar pa pri orodju večinoma ni, je raven.
Preverjeno :!: še nobene vtičnice nisem izpulil, seveda sem jih montiral sam, tako zidarsko kot potem štromarsko 8)
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost