STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ravnanje odpadne pločevine od 200 litrskih sodov

Ravnanje odpadne pločevine od 200 litrskih sodov

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Ravnanje odpadne pločevine od 200 litrskih sodov

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 18.11.2025 11:54

Biješ vnaprej izgubljeno bitko.Škoda časa, zmagovalec bo slej ko prej voluhar.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 18.11.2025 22:33

Sosed zraven ima "zevnk" zabetoniran, voluharja nima, tudi bramorja ne.
No, jaz si zaenkrat ne morem privoščit betoniranja iz več razlogov (finančni je še najmanjši), lahko bi kvečjemu zakopal betonske plošče, robnike, karkoli v tem smislu... enakovredno bo to narejeno s kovinsko bariero, oziroma s plehi.
Imam rastlinjak in tople grede, tam notri ni voluharja niti bramorja, rob v rastlinjak je samo 5cm.

OK, malo smo, oziroma ste zašli, metoda je že preverjena in deluje. Voluhar je na površju ranljiv in zelo zelo redko dela premike na površju. Ko se sprehaja sem in tja, bi moral preko bariere vsakokrat, zato se takih območij izogiba, koplje ob pregradi naokoli, če prestopi, ne gre daleč, prej odneha, nikakor mu ni všeč delat prehodov na površju. Če prej omenjen Tom na površju ne bo prisoten, lahko dodam še pregrado na površju v obliki betonskega robnika, navadne lesene deske, 10cm je preverjeno dovolj, če je več je "neprebojno".

Voluhar nikakor ni problem bistva te teme, zanj bi bil dober šlampasto poglihan pleh, ne mislim glihat zarad tega, niti ni bistveno pomembna količina in dejstvo koliko se splača.

Še 1x hvala za dosedanje predloge in pomoč. Danes sem že bil malo v akciji, iskal sem stroj kjer bi lahko probal, naredil test.

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 19.11.2025 14:48

Mogoče lahko tudi onega prijatelja vprašaš, kje so mu strojno poravnali pleh za pokritje kmetijske lope?
En del procesorskih kapacitet pa mogoče usmeri v to, kako bi ta pleh (mrežo, karkoli že) naredil demontažno oziroma 'povozno'. Vrtički in rastlinjaki so ograjeni, okoli marsikaterega zelnika pa plešejo traktorji, kosilnice ...
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 20.11.2025 9:15

Žal tista kovačija, kjer so imeli tak stroj na 3 valje, ne obstaja več že nekaj let. Pokojnega mojstra sem osebno poznal in sploh ne bi bil problem, zdaj pa ne poznam nikogar več v bližini s takim strojem.

Bom v prihodnjih mesecih iskal še naprej in razmišljal... mogoče pa sam naredim najprej na 3 valje nekaj za test. Če bi valjal po večkrat v eno smer, ne bi rabil tako velikega pritiska, samo toliko, da malce presežem mejo plastičnosti pločevine. Idealno bi bilo z več valji v enem prehodu poravnat, ampak za tak stroj sedaj vidim, da bi rabil veliko moči za pogon. Na 3 valje bi verjetno šlo s pogonom samo na 1 valj, direktno z vinto, če bi se obneslo, bi kasneje dodal motor.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.11.2025 14:18

Pogon na samo en valj zanesljivo ne bo šlo. Dovolj velik premer valjev pa rabiš zaradi togosti. Špenglarske rolmašine imajo običajno premer fi 55 mm (polno, ni cev), delane so pa za uvijanje pločevine d = 0,55 mm in dolžino do 1000 mm. Niti slučajno ne zrineš skozi d = 1 mm, niti postopoma. Pogon pa na vse tri valje.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 20.11.2025 18:38

Pozdrav.

Malo pametovanja z moje strani, ko sem pleh samo s kladivom ravnal, pa še to amatersko, po potrebi, dooolgo nazaj... Kaj pa če bi v primeru, da izkoristek pločevine ni pretirano pomemben, naredil valjčnico kar brez pogona? Pločevino daš med (oziroma na) valje (en valj mora biti pomičen ali odstranljiv), nastaviš zgornji valj na primerno višino in potem pločevino na robu nekako zagrabiš in potegneš skozi valje z vitlom, škripčevjem ali čemer podobnim :oops: :wink: ...

... saj sem opozoril, da gre za "modrovanje"...

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a vili » 20.11.2025 19:17

v firmi smo imeli štirivaljčno valc mašino, srednja valja sta pleh stisnila, en valj je poganjan, krasen stroj..., no saj je še, firma še stoji...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.11.2025 12:07

Za ravnanje je uporaben štirivaljčni stroj, kjer pločevino stisneš. Trivaljčni jo samo upogiba.
Zadnjič spremenil fikus_, dne 22.11.2025 16:08, skupaj popravljeno 1 krat.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.11.2025 12:32

imeli smo stroj IMCAR na njihovi strani si lahko ogledaš ta 4 valjčni stroj, poganjan je pa samo en valj v paru, ki stisneta pločevino, tako malo na kratko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov