STROJNISTVO.com • Poglej temo - python

python

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Re: python

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.4.2026 10:52

ManiaC napisal/-a: Program upošteva zgolj enačbe, ter tvoje predpostavke. ..

Je pa običajno vprašljivo katere enačbe. Vsak problem ima več načinov reševanja, tudi razni lokalni standardi se lahko med sabo razlikujejo.
Ali ti je normalno, če delaš za finsko (brez določila v pogodbi) da uporabiš Japonski standard (ne da bi vedel, da bo to uporabil tvoj program?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 8.4.2026 19:44

Žerjavar napisal/-a:
Pek napisal/-a:Mogoče nisem bil dovolj jasen. .

To sem povsem jasno razumel. Ni pa sprejemljiva tako velika razlika. Rad bi vedel vzrok zanjo; ali verjeti približnemu računu ali pridobljenemu programu, za katerega nimaš pojma, kaj in kako računa. Zame bi bilo sprejemljiva razlika količine (kg) materjala do 50% = 1,5 x. Temu programu nebi prisodil verodostojnosti , verjamem v svojo pravilnost peš izračuna (z odstopanjem približnega).

Kot sem že napisal, enačbe, ki so v programu, so izpeljane iz povesov in rotacij profilov. Da sem še bolj plastičen, steber se vertikalno ne povesi, se pa zarotira, z njim pa vse roke (ki se tudi same povesijo in zarotirajo) in to vpliva na končni poves, kar pa je tudi parameter v programu na osnovi katerega naredim primarno selekcijo profilov, nato nadaljujem po postopku, ki sem ga prej omenil. Verjemi pa, da sem preveril na roko izpeljane enačbe prej, kot pa sem karkoli programiral, tako da je moj program samo ekstenzija peš računanja na potenco kombinatorike in ni šans, da najdeš optimum profilov (glede na cilj seveda) brez neke numerike. Lahko pa je to komu na forumu izziv, pa da se primerjamo :)
Končne profile sem seveda preračunal z numeriko in videl minimalno odstopanje od mojih teoretičnih vrednosti.
Napetosti so tu v rangu 30-50MPa, kar sem videl, ko sem računal peš, tako da so mi sekundarnega pomena. Upam, da je sedaj bolj jasno.
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.4.2026 5:22

Se opravičujem, sedaj mi je jasno.
Glede na naslov teme me stvar ni zanimala - je le ime programa. Mi je pa v oči padel tvoj podatek o 2 x razliki med peš in strojnim računom. Nisem vedel, da si sam programiral sem nekako smatral, da je strojni račun narejen po nekem pridobljenem programu, za katerega se redkokdaj ve za osnove.
Se opravičujem, ker sem se vmešal, ne da bi se prej poglobil v temo
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 9.4.2026 7:01

Python je programski jezik, ne program.
Mi je pa mogoče izziv za naprej, da naredim programček za nadstreške ala Žerjavar :). Seveda z nekimi predpostavkami, ki bi jih mogoče pomagal osvetliti ti Žerjavar, če ti je pri volji. Čisto tako za kunšt, za ljubezen do tehnike. Bi me zanimali rezultati takega programa napram "peš" zadevam.
Vem, da takšni programi obstajajo, pa vendar dokler sem v fazi učenja programiranja, so mi taki izzivi še posebej všeč.
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.4.2026 7:19

Pek napisal/-a: da naredim programček za nadstreške .

Dobrodošlo! Ni problem pomoči. Morda bo precej obsežno glede na tip konstrukcije (4 (5, 6) stebri, pri vhodu roke (brez) , nagib strehe proti (prečno) vhodu, materjal jeklo (les), ...).
Imam v excelu za osnovno polje ostrešja (lata, špirovec, lega, steber) za 4 stebre in brez kapa (previsov), ostalo dopolnim peš. Za enokapnico, (2 ali 4) pa je zelo redko željena.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 9.4.2026 21:03

Nadaljujva na ZS.
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Iz življenja strojnikov