STROJNISTVO.com • Poglej temo - Lift

Lift

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Lift

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.10.2025 11:00

grega09 napisal/-a: si pomagam na teh dveh platformah.
https://www.eng-tips.com/
https://engineering.stackexchange.com/

Hvala! Zame ni uporabno. moja angleščina ni zadovoljiva za debato. Ali res ni dovolj slovencev strojnikov, ki bi imeli interes do debate in pouka v slovenščini? V SLO je uradni jezik ...
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lubadar70 » 26.10.2025 11:30

Demz, verjetno iščeš nekaj takega:

https://www.jungblut.de/de/geschwindigk ... hj-300.htm

Deluje po principu, kot ga je v tej temi omenil Žerjavar. Seveda ne zmore zaustaviti celotne ploščadi, lahko pa aktivira zavorni mehanizem ,"kajle".

Za moj interni projekt, višina 9 m, 3 postaje, sem nekaj takega nabavil na ebayu in sicer za hitrost 1m/s in hitrost aktivacije 1,25m/s.

Moja izvedba bo sicer s triplex mehanizmom od viličarja.

Kako rešiti drugi del, torej zavoro s kajlami, pa tudi mene zanima...
lubadar70
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.10.2025 14:03

grega09 napisal/-a:
Demz napisal/-a:Fantje, ... :evil: Ko boste malce manj zrli v lastno rit.

Demz, tako pač je. Sorry for not being sorry. Saj se lahko pogovarjamo. Samo en teden dela enega inženirja je 3000€. V desetih mesecih dva naredita cca. 200k€, kar s storitvijo tega tipa omogoča kar v redu življenje na tem trgu nepremičnin in plačilo vseh davkov. Pa življenje ni samo delo. Je še kakšen detajl, o karerem lahko debatiramo v nedogled, ampak v grobem je pa drugo umiranje posla do penzije, ki v našem primeru ne bo prišla. Ne govorim o času brez službenih aktivnosti, ampak finančnem delu za katerega moram tudi poskrbeti zdaj, če ne bom velik delež zvrnil na svoje potomce. Pa še kaj zraven.
Od tu pride za svojo rit. Simpl. Pa lepo nedeljo.

S tem ko si objavil svojo inženirsko uro (vrednost nje), si odgovoril vse. Kaj torej delaš na forumu? Tu smo neka združba z dobro voljo in v nobenem primeru z namenom dobička.

Vse povedano in sedaj tudi razumem, zakaj nisem dobil odgovor tako osnovnega problema, ki je v bistvu šolski primer. Lep biznis še naprej.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.10.2025 14:14

Moj namen je namreč bil odpreti formo uporabnega strojništva, kar ta moj primer zagotovo je. Ne misliti, da si ne znam skonstruirati sistem kajl ki bodo delovale v obe strani. Že marsikaj drugega sem si moral v svojem času zgruntati, pa mi ni bilo težko deliti svojega znanja tule, v dobro ime. Toda točno ta primer mi je dokazal, da je brezveze.

Niste za to obliko športa, torej - konec. Ko boš naslednjič objavil svoj prispevek, objavi v podpisu še svoj trr, kamor ti naj nakažem denar. Lahko pa tudi nastaviš koš za vogalom bajte, kamor bodo novci leteli. End!

Velja za vse, seveda pa tudi nate, @grega. Tudi če bi sedaj nekdo objavil neko uporabno rešitev, je verjetno ne bom odprl več. Nekje vmes smo vzgojili generacijo biserov. Ampak dobesedno "biserov". :evil:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lubadar70 » 26.10.2025 14:37

Demz, verjetno iščeš nekaj takega:

lubadar70
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.10.2025 22:09

Demz napisal/-a:Kaj torej delaš na forumu?

Dobro vprašanje, se to tudi včasih sam vprašam. Verjetno stvar navade, zabave in malo opazujem kako se nič oz. vedno manj dogaja na slovenskem strojniškem področju.

Drugače pa jaz bom že poskrbel za sebe, tako ali drugače. S svojo firmo ali brez, kadra primanjkuje in je čas da se to izkoristi na polno. Nimam sploh želje nekaj poslovnega zgraditi, v službo za jurja pa pol mi pa tudi ni za iti, preveč dela za premalo denarja. Cilj je, da je delo približno zanimivo za početi in da je na koncu denar, da lahko potem delam kar hočem s časom, ki ga imam. Za drugo mi je vseeno.

Dejstvo je, da se tule obrne premalo ljudi, da bi prišel do nekih odgovorov. Sem že tudi večkrat sam občutil. Nekako debate ne zalaufajo, razen o revnosti prihodkov in približno podobno ostalega. Že na omenjenih večjih forumih je problem, da z nekim strokovnim vprašanjem zaštartaš.

Takle mamo...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.10.2025 6:17

lubadar70 napisal/-a:Demz, verjetno iščeš nekaj takega:

Deluje po principu, kot ga je v tej temi omenil Žerjavar. Seveda ne zmore zaustaviti celotne ploščadi, lahko pa aktivira zavorni mehanizem ,"kajle".

Za moj interni projekt, višina 9 m, 3 postaje, sem nekaj takega nabavil na ebayu in sicer za hitrost 1m/s in hitrost aktivacije 1,25m/s.

Moja izvedba bo sicer s triplex mehanizmom od viličarja.

Kako rešiti drugi del, torej zavoro s kajlami, pa tudi mene zanima...

Centrifugalna sklopka. To imam že ves čas v glavi, toda zahteva vzdrževanje. Mora bit tudi enostavnejša rešitev, zagotovo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.10.2025 7:15

Ja, tole bi znalo biti. Deluje v obe smeri.

Hvala. Fino bi bilo, če gremo še skozi debato o detajlih. Konstrukcija kot sama mi pa postaja všeč, ko jo gledam.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.10.2025 8:16

Samo preblisk: Centrifugalna sklopka gnana s koleščkom na vodila

Možnost uporabe od motornr verižne žage: Koleček na vodila poganja os (rotor), iz vrttečega verižnika pa je treba najti povlek kajle v zasilni zavori. Dokler so vrtljaji rotorja nizki. se verižnik ne vrti (veriga miruje), pri višjih obratih se verižnik začne vrteti, = prenos začetka vrtenja na kajlo. Brez težav tudi če vrtenje traja dalj časa?
Zadnjič spremenil Žerjavar, dne 28.10.2025 6:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.10.2025 8:37

Vemo da je prah ... svinjarija. Dve leti bodo fantje morda pogledali, čez 5 let bo pa zadeva pozabljena. Kako smo že temu nekoč rekli ... entropija sistema. Neizogibna. Zato iščem trotl-ziher rešitev.

In mi gre strašno na žnjurac, ko mi fantje linkajo neke instant rešitve. NARIŠI jo ! Poskusi jo tudi razložiti. Če so ti učitelji vmes uspeli vgraditi kaj uporabne pameti.

Sem morda pregrob? Morda, sem pač Demz! :evil:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.10.2025 8:58

Demz napisal/-a:V mi fantje linkajo neke instant rešitve.:

Praviš, da iščeš trotlziher rešitev. Ali si za kateri predlog že rekel. da bi lahko bil zate sprejemljiv.
Ne poznam mehanskega stroja, ki bi lahko 40 let deloval brez vzdrževanja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.10.2025 10:28

https://www.google.com/search?q=lift%20 ... =916&dpr=1

poglej to morda bo kaj zate, majstore... :o :o :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.10.2025 11:19

Veš, to je tehniški forum. Vsaj predstavljal sem si ga vedno tako. Torej debata.

Sistem kajl - izumli so ga že naši dedje. Ga sedaj gruntam na papirju in ne manjka mi več veliko. Vidim pa, koliko je tale forum močen, kadar rabiš uporaben nasvet. Morda bi bil izplen boljši, če bi poleg vprašanja ponudil še pušco s 3K evri. ( :o ?)

Fantje, pogrnili ste, na celi črti.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 27.10.2025 12:15

Ne biti užaljen s tistimi 3k€. Tako pač je na trgu, saj sam najbolje veš. Nobeden ne pričakuje, da bo kdorkoli komurkoli plačeval za nasvete na forumu. Če bi prišel pa k meni direktno, pa ne gre drugače. Na žalost pa kakor vidiš, jih ni veliko, ki bi tule z dobro voljo pisali nasvete. Bolj je poanta mojega pisanja tu, da za ta pro bono zmanjkuje časa, ker je že naš vsakdanji posel zelo na meji. Nič ne rečem, če se cedita med in mleko, potem se lahko to greš. Tudi jaz bi mogoče kdaj tako, zdaj ne gre.

Jaz sem ta forum začel jemati kot to, kar si tu dobil. Vržeš neko kost in, če se kdo najde, ki je že kaj podobnega počel ti hitro prilepi par linkov, da ti malo časa prihrani in pomaga usmeriti tvoje delo naprej. Kaj več je pa težko pričakovati tule.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.10.2025 15:19

Grega, sorry. V tistem trenutku ko si objavil denar, si zyebal forum. Forum je debata in nikakršen biznis. Prav je, da se morebitnega dobičkarja pravočasno razkrinka, toda tole kar imamo, Strojniški forum, je "debatni krožek". Tu gre za tehnične rešitve in nikolikšnjo pridobitnost.

Ko te vprašam za dimenzijo nosilca nad streho avtomobila, je popolnoma jasno, da gre za individuum in ne komercialo. Ko se gremo debato zakaj se je zrušila streha na hofu Adrije zaradi pač prevelike padavine snega v tistem momentu itd, se gremo strokovno debato. Politiki so tisti, ki nas kasneje grabijo za jajca zakaj in kako in kdo bo plačal. Mi smo pa tu da se pogovorimo o tehničnih rešitvah. Denarja do tu še ni nikjer. Pride šele kasneje, ob realizacijah.

Zato, prosim @Grega, ločujmo uporabne podatke od nepotrebnih. Forum kot tak je že itak zaplezan, ravno zaradi takih strasti. Tole kar sem izpostavil v tej temi, je šolski primer uporabnega strojništva, ki se uči v bistvu v vseh tehniških srednjih šolah. Pa je težko narisati detajl, po @Vilijevo, na navaden škrnicelj papir in objaviti tule. :o Zakaj? Mislim - je to tako težko?

V nadaljevanju imam še nekaj, mislim da zanimivih oz. uporabnih tem, ki bi lahko "strojniku" dvignile ušesa. Ampak boste morali pokazati vsaj majhen mig kremplja na zadnji taci (med crkovanjem tam nekje).

V tem trenutku gre pa za navadne "mačke", ki bodo ustavile kabino, če bi prišlo - brez elektrike, torej pogona, strg nosilca, bla bla bla. Mačke ! Ki bodo delovale tudi ko bo nuklearka v krškem crknila itd.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov