STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nafta +bencin

Nafta +bencin

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Nafta +bencin

OdgovorNapisal/-a arepense » 14.6.2008 12:16

Pozdrav ,potrebujem vaše mnenje in sicer če lahko primešam bencin v nafto in ga uporabim za pogon dvotaktnega dizel motorja,saj zaradi konstrukcije motor precej kadi in sem mislil če bi primešal bencin bi bilo mogoče boljše izgorevanje.Sam motor ima tudi nizko kompresijo( za dvotaktni dizl 12 do 16).
Včasih ko še ni bilo kvalitetne nafte za dizl motorje sem v svojega golfa enko pozimi dal na 25 litrov nafte pet litrov navadnega bencina da ni zmrzovalo,to mi je priporočil uslužbenec na črpalki.
Omenjeni dvotaktni motor je motor od traktorja ima Bosch pumpo in pa skoraj štirideset let.
Za vsako mnenje bom hvaležen. :wink: :roll:
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 14.6.2008 16:42

LP

Kaj je motor vedno kadil? Sicer sem videl že kar nekaj dvotaktnih dizlov, pa nisem opazil kaj drugačnega dima kot je to normalno za tak star motor. Mislim da tudi z mešanjem ne bo dosti bolje. Sicer pa lahko primešaš bencin ali pa petrolej.
Jaz bi raje probal obnoviti bosch pumpo in šobo ter nastaviti predvbrizg ter ostale parametre, katere lahko spreminjaš.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drtija » 15.6.2008 6:32

pri dvotaktnem dizlu je pomenben izpušni lonec (puhalo)smo rekli včasih,če je izpuh slab potem ne vžiga ker pa ne vžiga je pa nekdo povečal štartno nafto in zato ti kadi kompresija je za tak motor zelo dobra
Franc
drtija
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a arepense » 15.6.2008 11:41

Motor ima tri valje je pa na traktorju Holder,ker vse ostalo deluje odlično le to me moti da veliko kadi je pa res da v drugem loncu ni srednje cevi ki je navrtana,če ima to kaj vpliva bi napravil novo.
Šobe in bosch pumpa pa so dobre,jeseni ko sem memjal potisni ležaj sem dal stestirat. :roll:
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drtija » 16.6.2008 17:53

potem je količina nafte prevelika ker za tako star traktor nima pravega podatka zato boš moral kar sam zmanjšat da ne bo kadil
Franc
drtija
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a potok123 » 17.6.2008 20:03

ti samo dalje nalivaj nafto noter brez benza ker bo tako najbolje za traktor, kadil bo skoz isto pri našen holderju a-g-3(če mislima na istega) je tudi problem s tem da ne vžge stalno ko je malo bolj mrzlo je že problem-tukaj pa sumim da so krive svečke, ampak zaenkrat gre

Lp
Iskravar---zakon!!!!!
potok123
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kruster » 1.2.2010 12:10

Pozdrav vsem ljubiteljem stare tehnologije, tudi sam imam Holderja AM2, dvovaljni dvotaktni diesel (AG3 -trovaljni), tudi ta je precej kadil in slabše vžigal. To kajenje je tudi mene motilo,pa sem ga razstavil,
-valji in bati odlični bret roba le batni obročki malo izrabljeni (delovna reža-stik med koncema obročkov nekje 1mm); zamenjava
-šobe slabo razpršujejo , praktično v curkih ; zamenjava vložkov oz. popravilo
-čiščenje izpušnega sistema
-kontrola mazalnega sistema

Zagon: motor ima bolj rezek glas,vendar je občutno bolj odziven ,malce bolj nemiren (verjetno potreben nekaj ur utekanja), dima skoraj ni le pod polno obremenitvijo rahlo črn.
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 12.1.2011 20:15

http://www.youtube.com/watch?v=g4TqH6jG ... =recentlik[url][/url]
Dvotaktni diesel-ne vem zakaj se ne uporabjajo več,saj je že ta sila ekonomičen ,ob današnji tehnologiji bi pa lahko postal pa vodilni pogonski stroj.Majhen , malo gibajočih delov,zmogljiv , vsak drugi takt je delovni,...
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dinksi » 12.1.2011 20:56

kruster napisal/-a: vsak drugi takt je delovni,...

Vsi motorji imajo 4 takte tudi dvotaktni. Se pa pri dvotaktnih motorjih dogajata 2 takta naenkrat in vžig je na vsak vrtljaj.
dinksi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dinksi » 12.1.2011 21:06

Benzin se dodaja v nafto, ker tako gorivo kljubuje nižjim temperaturam. Odsvetujem pa več kot 5%. Lahko pride do klenkanja in večjih poškodb na motorju.
dinksi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.1.2011 9:18

dinksi napisal/-a:
Vsi motorji imajo 4 takte tudi dvotaktni.

Od kot ti pa to.? Zakaj pa misliš, da obstajata izraza dvotaktni in štiritaktni ? Da so si jih izmislili kar tako, zaradi lepšega? Da bi se delali bolj pametni?
Razmisli.
Takt je pomik bata od ene do druge mrtve točke, dva takta predstavljata en vrtljaj motorne gredi. Torej pri dvotaktnem motorju na en vrtljaj - en vžig, pri štiritaktnem na dva vrtljaja - en vžig (velja za motor z enim valjem)
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.1.2011 9:49

ja fant je verjetno zamenjal takte (takt: gib bata od ene mrtve lege do druge, dva takta en vrtljaj glavne gredi) s krožnim procesom, ja ta pa ima štiri termodinamične preobrazbe: kompresijo, dovod toplote, ekspanzijo, in odvod toplote. se pa krožni proces v batnih motorjih z notranjim zgorevanjem opravi v dveh ali v štirih taktih
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a superpsiho » 13.1.2011 14:43

Štiritaktni motor v enem obratu opravi en takt. 1.sesanje 2.komprimiranje 3.ekspanzija 4.izpuh. Dvotaktni pa v enem obratu opravi "dva takta" 1.sesanje,komprimiranje 2.ekspanzija, izpuh.

LP
superpsiho
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dinksi » 13.1.2011 18:23

superpsiho napisal/-a:Štiritaktni motor v enem obratu opravi en takt. 1.sesanje 2.komprimiranje 3.ekspanzija 4.izpuh. Dvotaktni pa v enem obratu opravi "dva takta" 1.sesanje,komprimiranje 2.ekspanzija, izpuh.

LP

Tako je!!
Vsi motorji z notranjim izgorevanjem opravijo vse 4 takte.
Dodam pa še nekaj.
Pri 4 taktnem motorju se vsi 4 takti zgodijo nad batom v 2 vrtljajih motorne gredi.
1. Takt- sesalni-sesalni ventil se odpre bat gre dol. V valj steče mešanica goriva in zraka.
2. Takt -komprimiranje-sesalni ventil se zapre in bat gre gor. Mešanica goriva in zraka se stisne.
3. Takt- delovni- vžig- bat gre dol. Mešanica zagori in potisne bat dol.
4.takt-Izpušni- izpušni ventil se odpre, bat gre gor in iztisne zgorele pline iz valja

Pri dvotaktnem motorju pa se 4 takti dogajajo pod in nad batom. Zato se lahko dogajata 2 takta naenkrat v enem vrtljaju motorne gredi.

L.p.
dinksi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dinksi » 13.1.2011 18:31

magnum44 napisal/-a:
dinksi napisal/-a:
Vsi motorji imajo 4 takte tudi dvotaktni.

Od kot ti pa to.? Zakaj pa misliš, da obstajata izraza dvotaktni in štiritaktni ? Da so si jih izmislili kar tako, zaradi lepšega? Da bi se delali bolj pametni?
Razmisli.
Takt je pomik bata od ene do druge mrtve točke, dva takta predstavljata en vrtljaj motorne gredi. Torej pri dvotaktnem motorju na en vrtljaj - en vžig, pri štiritaktnem na dva vrtljaja - en vžig (velja za motor z enim valjem)

Tvoja razlaga je popolnoma zgrešena. Na spletu je ogromno napisanega o temu. Dobiš tudi video predstavitve delovanja motorja z notranjim izgorevanjem.
Zakaj so jih tako poimenovali??? Nebi vedel. Tudi po moje, poimenovanje 2 ali 4 taktnih motorjev ni primerno glede na delovanje. Je pa v vseh knjigah tako navedeno in svet gre tako dalje.

L.p.
dinksi
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov