STROJNISTVO.com • Poglej temo - MAGNET ZA REZKALNI STROJ

MAGNET ZA REZKALNI STROJ

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

MAGNET ZA REZKALNI STROJ

OdgovorNapisal/-a gapi » 14.11.2008 17:26

Pozdravljeni,

zanima me, kakšne izkušnje imate z magneti za vpenjanje obdelovancev na rezkalnem stroju, ali kdo to uporablja?
Kakšne mere magneta uporabljate-sam razmišljam o nekje 1000 x 1000mm?
Proizvajalci, cene (okvirne), kako se dejansko obnese (ali drži obdelovanec dovolj dobro vpet)?
-kakšna mora biti površina/obdelava, ki nalega na magnet?
-ali se da kje dobiti tudi kaj rabljenega?

Zadnjič sem prebral, da g. magnum uporablja magnet oz. da si brez njega skoraj ne predstavlja več obdelave na svojem rezkalnem stroju.
-najbolj me muči, ali bo res dovolj močno za obdelavo
-kaj pa če imamo recimo kakšno pločevino, recimo debeline 20mm, in moramo narediti luknje skozi, ali se to kako podloži in vrta, ali se to pač ne dela na magnetu?

Hvala za mnenja in pomoč.

Lep pozdrav,

Gašper
gapi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 14.11.2008 18:41

Magnet za vpenjanje smo v naši proizvodnji uporabljali kar nekaj let. Uporaba se je najbolj obrestovala pri dolgih krivih letvah (20x80x850) v poboljšanem stanju, ki jih je bilo potrebno rezkati tako, da so bili po rezkanju čim bolj ravni. Magneti so imeli fiksno podlogo na vsaki strani vmes pa več gibljivih, ki se samodejno prilagajajo komadu. Magnet drži za maksimalne hitrosti, preizkušeno. V slučaju premikanja kosa pa se na tisti strani kamor nastajajo sile izdela dodaten naslon za oporo. Predvsem pa je prihranek pri času vpetja in izpetja.
Za več infomacij povprašajte BST (Edo Dolenc ali ...) radi se bodo odzvali.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damjan » 14.11.2008 19:11

Brez magneta si dela praktično ne predstavljam več.

Velikost je odvisna od velikosti obdelovancev. Mi velikost 400 x 300 Technomagnete (BTS, cene se ne spomnim in nanj vpnjamo tudi večje obdelovance (800 * 800mm) le, da jih še nekajkrat dodatno podpremo.

Za vrtanje na magnetu uporabljamo dodatne podloge, tako, da lahko zavrtamo v te in ne v magnet in ni porblematično do premera svedra 10mm, večje luknje pa je problem, če sveder ne vrta direktno v podlogo temveč pride na rob in ga zanese ter posledično premakne obdelovanec, zato običajno odstranim podloge na teh mestih.

Rezkanje ni problematično in obdelovanca ne premakne tudi pri grobih obdelavah. (plošče debeline 20mm težave znajo biti pri tanki pločevini)

Površina: najbolje je, da je brušena, če obdelujem surovo npr. žagano ploščo, le to najprej porezkam plano ter nato obrnem in vpenjam na rezkano površin

Ne da se mi več.

Zadeva dela, ni pa 100% moraš zaupat in malo razkirat. Zaradi magneta ima nekaj več dala tudi varilec.

Aja problem so špene, ki jih težko izpihuješ v globokih zaprtih oblikah (kotanje).
lp

damjan
damjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gapi » 18.11.2008 20:32

Pozdrav,

najprej hvala za odgovore.Se bo torej treba odločit za magnet.
Me pa še nekaj zanima.Kolikor sem razbral, mi ne obdelujemo ravo takšnih kosov, kot ste jih mogoče vi, zato prosim se za mnenje:
kos velikosti cca 600mm x 350mm x 120mm teža cca 70-80kg
rezkanje po koturi z rezkalno glavo fi40, odvzem cca 3.5mm naenkrat, ali bo to magnet držal ali bo problem?

LP
Gašper.
gapi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 18.11.2008 21:25

za te dimenzije kot si napisal, boš prej potrgal vpenjalne vijake, s katerimi boš pritrdil magnet na mizo.
Magnet 400 x 600 da silo (na celi površini, dovolj debele plošče, ne milimetrska pločevina) cca 30-35 ton - lahko dvigneš lažji tank.
Meni so se že premaknili manjši ali tanjši obdelanci, ali ko sem zabil in zlomil rezkar. Takrat obvezno preveriti položaj obdelanca. Sicer pa manjše obdelance "založiš" z dodatnimi kosi jekla, možno je celo vpeti in rezkati okroglo jeklo.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gapi » 19.11.2008 8:37

OK!
Najlepša hvala za odgovore, bomo torej nabavili.

LP
Gašper
gapi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gurenc » 7.12.2008 11:42

Mene pa zanima kako je z ekstremno majhnimi obdelovanci, teže nekaj 10 do 100 gramov. MI delamo veliko majhnih oblikovnih vložkov. Slišal sem da je problem pri vpenjanju le teh zaradi ustrezne višine magnetnega polja!

Kako kombinirate magnet in primež na mizi CNC-ja kjer ni prostora za oba hkrati? Kakšni refix čepi ali kaj podobnega!

Lp
P
gurenc
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 7.12.2008 15:08

gurenc napisal/-a:Mene pa zanima kako je z ekstremno majhnimi obdelovanci, teže nekaj 10 do 100 gramov. MI delamo veliko majhnih oblikovnih vložkov. Slišal sem da je problem pri vpenjanju le teh zaradi ustrezne višine magnetnega polja!

Kako kombinirate magnet in primež na mizi CNC-ja kjer ni prostora za oba hkrati? Kakšni refix čepi ali kaj podobnega!

Lp
P

Za tako majhne obdelance so ti magneti neuporabni. Obdelanec mora biti najmanj na dveh polih, pa še to je premalo, za silo gre na štirih polih, pri neki konkretni višini (debelini), za pločevino to preprosto ni. Teža 100 g je pa dobesedno drobiž, ki na magnetu nima kaj iskati. To je za majhen primež.
Drugo vprašanje, primež in magnet. Preprosto, če imaš magnet čez celo mizo stroja ga ne snemaš, temveč primež preprosto postaviš na magnet (in vklopiš magnet). Sam se ne spomnim, kdaj sem zadnjič demontiral magnet s stroja (2 leti ali več)
Pred nabavo moraš najprej vedeti, ali ti bo dejansko koristil. Če delaš samo "drobiž" ali celo nemagnetne materijale, magnet sploh nima smisla.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M5 » 7.12.2008 15:42

meni pa se pojavlja še eno vprašanje. kako je z orodjem?
ali se le to tudi namagneti.
Zateguj vijak z glavo ne z roko
M5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 8.12.2008 14:30

Najprej morate vedeti, kako ti magneti delujejo. To ni klasični magnet, kakršnega se uporablja za, naprimer, brusilne stroje, se pravi elektromagnet, ki je pod stalnim napajanjem, če zmanjka "štroma" v delavnici, magnet popusti, niti ni to permanentni magnet, kjer mehansko s premikanjem polov vključiš ali izključiš magnetno silo.
Magneti za rezkanje imajo večje pole, skozi katere posebna krmilna omarica ob vpenjanju spusti visoke el. tokove (cca 1 sekunda) in magnet zagrabi,napajalni kabel fizično odklopiš, magnet drži do daljnega (lahko tudi več let). Obdelanca ni mogoče sneti s pokvarjeno el. omarico. Možno je samo z novim razmagnetilnim sunkom iz komandne omarice. Orodje iz karbidne trdine se itak ne namagneti, HSS orodje se namagneti, enako naprimer tipalo za centriranje-pozicioniranje iz magnetnega materijala. Sam jih postavim na magnetni pol, vklučim magnet potem vključim izpenjanje in orodje je vglavnem razmagneteno. Tudi odrezki so namagneteni in to je slabost, vendar še vedno vidim več prednosti, zato res ne vem kako bi se spet privadil dela na klasičen način.
Prednost je tudi, da zelo velika sila magneta delno (ali v celoti) sprosti notranje napetosti v materijalu. Druga prednost: po kaljenju deformirane kose, neravne, klasični magnet brusilnega stroja sicer zagrabi, poravna, po snemanju pa zopet preidejo v deformirano obliko. Pri magnetu, ki ga uporabljam, obstajajo posebni segmenti, ki pomogočijo vpetje neravne oblike brez deformacije, gornjo stran poravnam z rezkarjem, ko ploščo obrnem ostane poravnana površina ravna, potem jo z druge starni lahko obdelujem dalje brez teh nastavkov.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov