STROJNISTVO.com • Poglej temo - Elektroda potopne erozije

Elektroda potopne erozije

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Elektroda potopne erozije

OdgovorNapisal/-a tcolja » 1.9.2009 14:06

zdravo,

mogoče kdo pozna vezivo katero se uporablja za vezavo grafita pri izdelavi elektrografita za elektrode?

Nekatere literature navajajo vodno steklo, ampak nikjer nisem zasledil tip vodnega stekla.

l.p.
tcolja
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tcolja » 2.9.2009 7:56

anyone???

:(
tcolja
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 2.9.2009 12:38

tcolja napisal/-a:anyone???

:(

Tomaž, ne boš dobil junaka, ki bi (znal) odgovoril. Pri nas znajo vsi samo nekaj (tujega) prodati, kako je pa izdelano, se jim pa ne sanja. To tudi mene zanima, saj pri izdelavi elektrod dobim veliko odpada -odžagani kosi, prah. Ker rezkam kar z uporabo emulzije, se prah nabere v rezervoarju in je potem občasno treba čistiti.
Podobna problematika je tudi pri izdelavi talilnih loncev za livarne, ki so ali iz silicijevega karbida ali iz grafita. Najprej: kako jih sploh delajo, drugič, prežgan ali počen lonec je vir osnovnega materijala - grafita ali silicijevega karbida, vendar nihče tega ne odkupuje - gre preprosto na odpad, novi lonci pa iz novega materijala. Zakaj tako ???
Na netu nobenega pojasnila po par urah iskanja, žal.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a roman1 » 2.9.2009 12:56

Kje se lahko dobi material - grafit za izdelavo elektrod. Kakšna je cena. Do sedaj smo izdelovali elektrode le iz bakra. Iz katerega materiala so boljše elektrode - glede obdelave, cene, točnosti!?
roman1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a tcolja » 2.9.2009 13:26

glede smotrne uporabe materiala za elektrode sem slučajno naletel na diplomsko delo iz strojnega faksa kjer je bilo lepo opisano in preizkuseno več tipov granulacije grafita in nakratko večja-slabša granulacija je cenejša varjanta, posledično je površina slabša ter tolerance...

Žal ga nisem shranil :oops:

Glede veziva sem dobil informacijo iz slo podjetje kjer izdelujejo vodno steklo da podobnega vprašanja še niso imeli, da pa v Jesenicah za oplaščenje elektrod uporabljajo kalijevo vodno steklo...

Razložil sem jim da ta dva tipa elektrode sta kot dan in noč in so mi predlagali da je potrebno testirati...če bom v prihodnje imel kaj časa bom poskušal :-?

Če pa kdo pozna primernejše vezivo pa naj se oglasi da nebomo zgubljali časa in energije :wink:
tcolja
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mac her » 2.9.2009 13:42

Tako kot ne moreš iz opeke dobiti nazaj plastične gline, tako iz žganih elektrod in livarskih loncev ne dobiš nazaj plastičnega grafita, saj se vezivo (glina)
spremeni (izgubi kristalno vodo ). Vprašaj pri tistih ki izdelujejo livarske lonce iz grafita.( eden je nekje pri Žalcu)
mac her
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mac her » 2.9.2009 13:49

Sem se spomnil podjetje ALPARI Petrovče
mac her
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 2.9.2009 14:32

mac her napisal/-a:Sem se spomnil podjetje ALPARI Petrovče

Pred več kot 15 leti smo (v moji bivši službi) nabavljali lonce od nekega starejšega možakarja iz Petrovč, takrat je bil, mislim, že v penziji, če še dela, sem kar presenečen. Nismo pa nikdar spraševali o sami tehnologiji izdelave (nažalost).
Roman1 sprašuješ glede elektrod iz grafita: dobava ni problema -Merkur, Buscotrade, .....
Obdeluje se lažje kot baker -primer: rezkar fi1, dolžine 10 mm - pri grafitu ni problema ta globina rezkanja, v bakru je nekaj čisto drugega. Grafitna elektroda, iz mojih izkušenj, odlično opravi grobo erodiranje-šropanje, za fino obdelavo pa se veliko bolj obrablja in je boljši baker.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Grafit

OdgovorNapisal/-a thu » 3.9.2009 8:37

Roman1;
Prednosti elektrod iz grafita so, kot je že dejal magnum44, ker se da lažje rezkati s manjšimi premeri rezkarjev in na večji globini - lahko jih tudi hitreje izdelaš, lahko izdelaš bolj komplicirane oblike - tanke in visoke stene, so lažje, cenejše,..
Slabosti pa so draga orodja za obdelavo (zaradi obrabe se velikokrat uporabljajo rezkarji oplaščeni z diamantno prevleko), CNC stroj za obdelavo grafitnih elektrod je po navadi samo za to - strogo namenski, ker se grafit raztrosi povsod (vse je črno), stroj mora imeti odsesavanje, pa še to ni 100% dobro, za vodila pri strojih to ni dobro, grafitna elektroda je tudi zelo krhka (hitro jo lahko poškoduješ - potem pa smo spet na začetku),..
thu
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov