STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava navoja v kaljeno

Izdelava navoja v kaljeno

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Izdelava navoja v kaljeno

OdgovorNapisal/-a gurenc » 19.1.2010 17:26

Problem: Pozabljene luknje in navoji pred kaljenjem vložka (52HRC)

Posledica: Vrtanje v kaljeno in dolgotrajno erodiranje navojev!

Vprašanje:
Alternative požiganju navojev?!?

Brskam po netu,(SECo, Iscar, Taegutec, Fraisa, OSG...) in iščem navojne rezkarje za kaljeno...obstajajo(dragooo). Obstajajo tudi ploščice vendar samo od določenega fi-ja (M10) naprej! Rezkar za navoj M6 seže tudi čez 300€.

Kako Vi rešujete ta problem. Predvsem mislim na manjše luknje M4, M5, M6 ...?!

Lep pozdrav
gurenc
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mlinar » 19.1.2010 20:25

Kaj pa kakšen vložek na katerem boš predhodno naredil navoj. Vložek pa potem ohladiš s tekočim dušikom. Seveda če imaš možnost (konstrukcijske zahteve). Ali pa kontaktiraj kakšnega orodjarja, ki ima te rezkarje. Pa ne nasedat da je to kompliciran postopek, ko ti bo rekel za ceno storitve. Problem je v ceni orodja kot si opazil.
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mr.G. » 19.1.2010 20:36

Pozdravljeni,

Za izdelati navoj v kaljeno je bil postopek ponavadi naslednji:

Na utopni ali žični eroziji se je naredilo izvrtino za npr: M6 , fi 4.9 - 5.0 mm .

Nato se je vzelo elektrodo (kupljeno), ki ima naslednje mere : Korak navoja je enak(M6), fi pa je 4.8 mm .

Z elektrodo se gre skozenj al pa do max. globine ( če navoj ni skozi) in se samo planetira.
Od začetka z manjšo napetostjo, ki pa se jo z zvečanjem offseta povišuje- pa ne preveč.

To je tako na hitro.

Lp,
Mr.G.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gurenc » 20.1.2010 5:31

Mr.G. napisal/-a:Pozdravljeni,

Za izdelati navoj v kaljeno je bil postopek ponavadi naslednji:

Na utopni ali žični eroziji se je naredilo izvrtino za npr: M6 , fi 4.9 - 5.0 mm .

Nato se je vzelo elektrodo (kupljeno), ki ima naslednje mere : Korak navoja je enak(M6), fi pa je 4.8 mm .

Z elektrodo se gre skozenj al pa do max. globine ( če navoj ni skozi) in se samo planetira.
Od začetka z manjšo napetostjo, ki pa se jo z zvečanjem offseta povišuje- pa ne preveč.

To je tako na hitro.

Lp,

Potaplanje ni problem, to delamo sedaj, vendar predolgo traja. Za 4 luknje M4/12mm z predvrtano luknjo se porabi tudi pol šihta. Elektrode za potapljanje pa izdelamo sami!
Mene zanimajo trdokovinski navojni rezkarji za rezkanje takih navojev. Kako se to obnese, koliko lukenj približno lahko narediš z enim rezkarjem. Parametri...?
gurenc
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a toolmaker » 20.1.2010 9:25

Pozdravljen gurenc,

brez zamere najbolje je NE pozabiti! Ko neko stvar dokončaš jo raje še dvakrat preveri, kljub temu, da ti nekdo za hrbtom poje, da bi že moglo biti včeraj gotovo.
To traja samo kakih 15min.

Po moje ste preveč "našpanani".

Mislim, da je najcenejše ta način, ki ga sedaj delate z erozijo.
Pri vrtanju v trdo še nekako gre, ko pa pride na vrsto navojni sveder pa gre kake 3 luknje pol pa pok, pa smo zopet pri eroziji.
Veliko uspeha in lep pozdrav.
toolmaker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 20.1.2010 10:24

Tudi moje mnenje je tako, da če imaš možnost lastnega planetarnega erodiranja, je to najboljše. Te zelo malo stane, razen čas. Sigurno nimaš erozije zasedene 24 ur dnevno, če pa daš delat ven-usluga, bo pa drago, kot vsak drug postopek.
Do 45 HRc sem že delal z navadnimi navojnimi svedri. Vzel sem stare, že odkrušene svedre in rezilo pobrusil na pozitivni kot. Potem pa uporabil mešanico olja in žvepla in postopoma z vsemi tremi svedri porezal navoje. Trdokovinski svedri ali rezkarji za helikoidalno rezkanje navojev so pa res prevelika investicija.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Izdelava navoja v kaljeno

OdgovorNapisal/-a Tehna+ » 20.1.2010 18:12

gurenc napisal/-a:Problem: Pozabljene luknje in navoji pred kaljenjem vložka (52HRC)

Vprašanje:

Brskam po netu,(SECo, Iscar, Taegutec, Fraisa, OSG...) in iščem navojne rezkarje za kaljeno...obstajajo(dragooo). Obstajajo tudi ploščice vendar samo od določenega fi-ja (M10) naprej! Rezkar za navoj M6 seže tudi čez 300€.

Lep pozdrav

Pozdravljen gurenc!

daj mi email naslov na privat ali piši na peter.golob.tp@gmail.com če ti lahko pomagam.

Imel sem podoben primer v Talumu, kjer so rezali navoje v 52 Hrc.... in s tistimi navojnimi svedri je zadeva stekla!! ...tako, da... je pa res...če bi izven šihta šli planetarno erodirat navoje bi najbolje skozi prišli...pač treba je razkirat kako popoldne ali večer...
Tehna+
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gurenc » 21.1.2010 6:48

Tehna+ napisal/-a:
gurenc napisal/-a:Problem: Pozabljene luknje in navoji pred kaljenjem vložka (52HRC)

Vprašanje:

Lep pozdrav

Pozdravljen gurenc!

daj mi email naslov na privat ali piši na peter.golob.tp@gmail.com če ti lahko pomagam.

Imel sem podoben primer v Talumu, kjer so rezali navoje v 52 Hrc.... in s tistimi navojnimi svedri je zadeva stekla!! ...tako, da... je pa res...če bi izven šihta šli planetarno erodirat navoje bi najbolje skozi prišli...pač treba je razkirat kako popoldne ali večer...

Tukaj ni toliko vprašanje stroška, kakor sam čas. Ko pri sestavljanju ugotoviš da ti manjkata dve luknji z navojem, ti pa imaš rok, ti ne preostane drugega kot da cel dan požigaš dve luknji v oblikovni vložek brez katerega nič ne moreš naprej delat!
gurenc
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a 0000000 » 21.1.2010 8:27

če imaš dobre navojne svedre (EMUGE) potem je pri meni šlo...seveda kak UTOP MO1...v OCR12WM pa težje....drugače pa ne pozabiti....:)
0000000
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Tehna+ » 21.1.2010 20:15

gurenc napisal/-a:
Tehna+ napisal/-a:

Vprašanje:

Lep pozdrav

Pozdravljen gurenc!

Tukaj ni toliko vprašanje stroška, kakor sam čas. Ko pri sestavljanju ugotoviš da ti manjkata dve luknji z navojem, ti pa imaš rok, ti ne preostane drugega kot da cel dan požigaš dve luknji v oblikovni vložek brez katerega nič ne moreš naprej delat!

Pri nas držimo oz. dobavljamo SNS (za-do) 63 Hrc! preverjeno, preizkušeno!

lp fantje !
Tehna+
Pripravnik
Pripravnik

M5 navoj

OdgovorNapisal/-a Mitja Slevec » 13.2.2010 11:37

rodiranje fi 4.2 erodiranje navoj M5 nekako 0.5 ure max
pri seriji 0.25h M6 1h
Mitja Slevec
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a juran1986 » 17.11.2010 12:37

Vprašanje:

Lep pozdrav

čisto enostavno in hitro rešiš problem na potopni eroziji.sam sem jih že veliko tko naredil
juran
juran1986
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost