STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava programa za CNC stružnico z Mastercam-om

Izdelava programa za CNC stružnico z Mastercam-om

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Izdelava programa za CNC stružnico z Mastercam-om

OdgovorNapisal/-a hellfire » 3.2.2010 21:11

Lep pozdrav!

Rad bi naredil postružen gumb za na potenciometer iz aluminija. Gumb sm narisal v SW sedaj bi pa rad z Mastercamom naredil G-code program za CNC stružnico. Ko sem se s tem programom malo igral, mi ga je ratalo prpričati da je naredil program, ki postruži aluminijast valj v obliko tega gumba. Ampak ta gumb bi moral biti votel, zato bi ga bilo po 1. struženju treba obrniti in ga postružiti še z druge strani. Zanima me, kako bi to naredil v Mastercamu?

Drugače pa na bi biu ta gumb narejen na stružnici, ki nima noža tam kot ga imajo npr. ročne stružnice za kovino, ampak v isti osi kot obdelovanec (mislim da se temu reče da ima prečno posteljo). V Mastercamu pa sem videl, da je nož vedno ob strani. Kje se da to spremeniti.

Upam da sem dosti jasno postavil vprašanja :D
hellfire
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 4.2.2010 15:19

Živijo,

glede obračanja obdelovanca imaš dve mžnosti:

1. možnost: narediš 2 MCX datoteki - prva je s kosom v prevem vpetju, druga je z geometrijo v drugem vpetju (pač zrcališ kos osi in ga prestaviš tako, da je njegov vrh v Z0.0. Vsako od teh dveh geometrij ločeno obdelaš, dobiš dva NC programa, ki ju uporabiš za struženje prva in druge strani.

2. možnost: uporabiš funkcijo "Toolpaths/Misc Ops/Stock Flip". Ta funkcija pa ti avtomatsko obrne kos, tako, da vse naslednje opercije lahko izdeluješ na drugi strani.

Najprej sem obdelal kos na prvi strani:

Slika

Nato sem pognal funkcijo "Stock Flip". Nastaviti moraš le 3 parametre, ki so zares pomembni pri obračanju:

Slika

Ko pritisneš OK, ti funkcija obrne izbrano geometrijo in tudi definicijo surovca.

Slika

Nato obdelaš še drugo stran. Če želiš obdelovati horizontalno, potem izbereš tovrstno orodje.

Slika

Takšen kos sem dobil jaz.
Slika

OK stvar je bila res na hitro predstavljena (ne da se mi popat več slik), upam, da bo tole vsaj kaj pomagalo.

Verjetno se zna pri kakšnem parametru malo zaplesti (struženje ima malo več parametrov predvsem pri nastavitvah orodja in tu so ponavadi navečji problemi, saj mora biti orodje pravilno nastavljeno, če želimo, da stvar deluje tako, kot bi želeli). Pri frezanju je vsako orodje neke vrste vrtenina, kar zelo olajša natavitve orodja (in tudi zmanjša probleme pri nastavljanju geometrije orodja) - pri struženju pa ni tako.

LP

Primož
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hellfire » 4.2.2010 15:47

Hvala za odgovor, to je točno to kar rabim! Če bom imel pa še kakšne težava se pa oglasim tukaj.
hellfire
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov