STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek od A-Ž

Nadstrešek od A-Ž

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Nadstrešek od A-Ž

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.5.2011 10:29

Lotil sem se konstruiranja nadstreška, ki pa ne bo zgolj nadstrešek ampak bo hkrati tudi delovni prostor, služil pa bo tudi kot nosilna konstrukcija za "žerjavno progo" (izraza ne jemljite preveč resno) za dvigovanje do max. 250-300kg npr. pri razkladanju tovora iz avtomobilske prikolice. Ker se mesto kjer bo nadstrešek stal, parkrat letno uporablja tudi kot pot za razno kmetijsko mehanizacijo, bo zadeva precej visoka.. cca 3,5m na najvišjem delu. Vse skupaj na prvi pogled ne bo nič posebnega, zaradi "večfunkcijske" narave pa bo potrebno malo več preračunov in domiselnosti pri konstruiranju. Kmalu objavim prve slike kako sem si stvar zamislil.
Vsi, ki boste pripravljeni konstruktivno sodelovati z idejami, izračuni itd., boste za "nagrado" dobili na mail celotno tehnično dokumentacijo projekta.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.5.2011 11:08

Za začetek razmisli o mostnem žerjavu. Morda ti zadošča monorej (samo dvig in prečna vožnja). Vzdolžno vožnjo nadomestiš z vožnjo prikolice s tovorom, ki jo ustrezno postaviš in po dvigu umakneš. Morda ti zadošča samo dviganje, brez horizontalnega premika?

Lesena konstrukcija bo sigurno cenejša od jeklene, ima pa nekaj slabosti, tudi na račun delovnega prostora. Verjetno bo dvokapnica, sleme vzporedno s smerjo kmetijskega prehoda.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.5.2011 11:45

Ja, lesen bi bil čisto ok, verjamem tudi, da bi bil cenejši, vendar ni izvedljivo zaradi prostorskih omejitev. "Žerjavna proga" bo samo vodilo za mačka na katerem bo viselo ročno verižno dvigalo. Vse skupaj nameravam izdelati v "laserski razrez + home made" načinu tako, da tudi cena nebi smela biti prav strašna.

http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/ ... aspx/i5698

http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/ ... aspx/i5584

Pa še prva slika:

Slika
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 23.5.2011 12:20

Kot zbirko idej predlagam preučevanje slik tega avtorja. ;)
http://www.ugodnepremicnine.com/gradben ... azzaPG.htm
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.5.2011 13:33

Izgleda, da se jezik spreminja. Prof. Kovačec je rekel: Dvižno vitlo in voziček je skupaj maček. Ni mačka, ker mu nekaj dol visi.

Pokazanemu nosilcu pa malo podaljšaj siderno ploščo nazaj, da boš natezno silo v zadnji (zgornji) pasnici ujel na 4 siderne vijake. Tudi podaljšanje naprej za kake 3 do 5 debelin je zelo koristno za znižanje tlaka na beton.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 23.5.2011 13:55

Samo eno vprašanje, ali je bila stojina od nosilca v Bejrutu ali v Bosni med vojno? Malo manj lukenj bi priporočal, brez veze rineš v probleme, strižne sile ne bodo zanemraljive, ravno tako ne deformacije...
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.5.2011 14:08

Odgovor v tvojem slogu: Spodnji del je bil v Iraku, zgornji del pa na zasedenih palestinskih ozemljih.. :)

Stvar še ni preračunana in tudi število in velikost lukenj ni določena, bo pa izgled približno takšen kot je viden sedaj. Tiste luknje imam namen porabiti tudi za pritrjevanje vodila. Kot rečeno pa še ni nič dokončnega.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 23.5.2011 14:47

Ja hec mora bit... nisem mislil žaliti... Po moje bi bilo bolj pametno narediti paličje, ampak to je tudi stvar okusa...
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.5.2011 15:33

še malo o luknjah da ali ne, lahko, ker bodo strižne napetosti v stojini relativno majhne, špice se bodo pojavile v vpetju na nosilno ploščo na natezni strani:

Slika
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.5.2011 20:06

cebelica napisal/-a:Ja hec mora bit... nisem mislil žaliti... Po moje bi bilo bolj pametno narediti paličje, ampak to je tudi stvar okusa...

Ni blema, nisem razumel kot žaljitev.
Paličje mi ni všeč zaradi izgleda pa tudi več dela je z njim kot s to varijanto, cenovno pa tudi ni dosti ugodnejša. Pa še pri cinkanju je več težav pri paličju.

@ Vili: S čim računaš statiko? Ti lahko pošljem model v preverbo, ko bo dokončan?

@ Žerjavar: Nasvet sem že upošteval, hvala.
Kar se pa tiče mačkov in mačk... pri nas se gonijo, da je joj! :lol:
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 23.5.2011 20:16

Vili, kako veš kakšne bojo napetosti, če ne poznaš točne geometrije in debeline pločevine? S kakšnim programom računaš, katere napetosti kažeš na sliki? Kakšne so enote? So to primerjalne, strižne (v kateri ravnini)....? Konice se ne bodo pojavile samo tam kjer prikazuješ, pojavile se bodo tudi na obodih izrezanih krogov... Kako boš dokazal stabilnost pločevinskih polj v kombinaciji s strigom in upogibom? Kolikšni bi bili povesi nosilca z izrezi v stojini in brez, v primeru dviga bremena (vprašanje za kaj se bo uporabljalo dvigalo), mogoče je funkcijsko poves moteč...

Se strinjam, da je paličje dražje za izvedbo (mogoče tudi ne, če uporabiš polne okrogle palice za polnilo)... Potrebno je preveriti, kakšna bo dolžina zvarov v primeru pločevinaste stojine in kakšna če porabiš palice.... Pločevina ne bo varjena po celi dolžini, kako boš upošteval to nenosilnost itd... Verjetno bo dolžina zvarov neprimerno manjša pri palicah... Kako boš nosilce ravnal po varjenju, bolj kot boš varil, večje bodo deformacije... Palična konstrukcija je načeloma bolj toha, itd...
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.5.2011 20:40

"Kako boš nosilce ravnal po varjenju, bolj kot boš varil, večje bodo deformacije..."

Dobro vprašanje.. Tole me že ves čas skrbi predvsem zato, ker tako velikih zvarjencev še nisem varil. Če bodo deformacije prevelike bo najbrž treba s pregrevanjem.

Kar se tiče nosilnosti verjamem, da nisem pretirano falil. Po dosedanjih izkušnjah imam kar dober občutek, kot rečeno, računal pa še nisem nič.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 23.5.2011 20:43

Iz lastnih izkušenj vem, da se je lepo zvarjen podoben nosilec, dolžine cca 12m, poravnan po varjenju, nato pa vroče cinkan "podaljšal/poravnal" za cca 50mm... premisli, jaz bi delal paličje, ali pa bi uporabil standardne profile in zadevo nekoliko drugače zasnoval...
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.5.2011 20:47

no, s sliko sem hotel samo pokazati napetosti v stojini je realen primer enote pa so MPa (N/mm2), pa še, če izrežem luknje, ni nekih strašnih povečanj napetosti, edino če "mašina" ne dela prav, kaj vem:
bpod, ko boš imel pripravljeno pošlji, sicer pa v tvojem modelirniku tudi sam preveriš:

Slika
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.5.2011 20:51

cebelica napisal/-a:Iz lastnih izkušenj vem, da se je lepo zvarjen podoben nosilec, dolžine cca 12m, poravnan po varjenju, nato pa vroče cinkan "podaljšal/poravnal" za cca 50mm... premisli, jaz bi delal paličje, ali pa bi uporabil standardne profile in zadevo nekoliko drugače zasnoval...

Skrbi me predvsem zvijanje po varjenju pasnic. Med nosilci bodo sicer prečne vezi, ki bodo pri montaži zadevo zvezale vendar velikih deformacij s tem ne bom mogel odpraviti. Samo podaljšanje nosilca za nekaj deset mm pa naj nebi bila ravno katastrofa, ker bo konstrukcija omogočala regulacijo in se bodo neskladnosti lahko skrile.

@ Vili: Seveda bom preveril.. mišljeno je bilo kot "drugo mnenje" :wink:
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov