STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kakšno žago potrebujem?

Kakšno žago potrebujem?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kakšno žago potrebujem?

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 3.6.2011 23:16

Živjo!

No, moja začetniška delavnica se počasi veča. Želim si nabaviti določeno namizno žago, morda celo dve različni. Zanima me kakšna oz. katere vrste žaga bi bila najbolj primerna za rezanje naslednjih materjalov:

- Aluminijasti profili
- Leseni trami (dimenzij do 150x150x2000, pravokotno na manjše kose npr 100x100x500)
- Leseni trami/deske dimenzij do 50x50x2000, po možnosti tudi pod kotom.
- Vezane plošče debeline do 10mm
- Plastične plošče (PVC, PE, pleksi... ) debeline do 20mm

Pri ploščah je zaželen natančen in raven razrez.

lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 4.6.2011 12:24

Namizna žaga? Ne formatna za razrez plošč? Še posebej če bi rad imel stvari natančno razrezane.
Povej na kakšne dimenzije, kako natančno, bi rad rezal plastiko in vezane plošče?

Približno koliko si pripravljen odšteti za žagi?
Rabil boš vsaj dve ali pa eno in zelo drago...

Šlo bi z dobro krožno žago z vodilno letvijo in z zajeralno žago. Pa z več različnimi listi za različne vrste materialov

Na obrtnem sejmu boš našel kaj zanimivega. Lahko dobiš tudi kak popust. Za podrobnosti se oglasi na ZS/epošto.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strup84 » 4.6.2011 12:34

Povprašaj pri http://www.lestroj.si ali pa http://www.mistroj.eu/ tu ti bodo znali najbolj svetovati tvojim potrebam.
strup84
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 4.6.2011 12:42

Kakšnih 200€.

Verjetno bom res moral vzeti dve. Za enkrat me samo zanima katere žage so najbolj primerne za razrez danih materijalov.

Za alu profile je mišljen pravokotni razrez glede na profil. Profili so lahko alu-palice (okrogle, kvadratne), cevi ali pa tudi kakšna bolj kompleksna zadeva. Dimenzije oz. premer profilov bo max 50x50 milimetrov. Večinoma bi pa rezal manjše zadeve kot so palice in cevi premera 30 in manj.

Leseni trami (kvadratni) so nekaj iz česar se da zgraditi npr. okvir za nadstrešek za avto. Tu potrebujemo debelejše lesene kole (npr 100x100 mm), rezal bi pa tudi manjše zadeve cca 30x30mm, 50x50mm ali pa 50x100mm. Rez bi bil pravokoten glede na tram, po možnosti pa tudi pod kotom. Za tale razrez bi verjetno rabil t.i. Mitre Saw. Se strinjate?

Rabil bi še nekaj za razrez različnih plošč (lesenih do debeline 20mm, plastičnih do 10mm, večinoma pa bodo tanjše). Plošče so lahko plastične (PVC, Polistiren, akril/pleksi/poli...) ali pa lesene (najverjetneje vezana plošča, mogoče tudi iverica). Gre se mi za razrez manjših kosov na še manjše. Za 2500x3000 plošče nimam prostora v kleti. Rezal bi npr. ploščo 1000x750x10 na kos 200x450x10 in podobno. Rabim lep in raven razrez, ker bom iz kosov sestavil pohištvo.

lp

POPRAVEK: Mogoče odštejem tudi kakih 100€ več. Žal se tule ne spoznam dovolj, da bi podajal ceno. Rabim za domačo delavnico, ne rabim nevem kako profi zadeve.
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.6.2011 13:44

Za kovinske profile bi bilo dobro, da so vpeti v primež, ko jih žagaš. Verjetno bo kar primerna prikazana potezna žaga, ker lahko režeš pod kotom (nekatere se še nagnejo - imaš dva kota = prostorski kot). Ni primerna za vzdolžno žaganje.

Jaz imam za delo z lesom namizno krožno žago 600 W, kjer lahko list tudi nagnem. Žagam do debeline 6 cm. Ima tudi priložno letev za vzdolžno žaganje na nastavljiovo širino. Imam tudi električno verižno žago z mečem 30 cm. Mi popolnoma zadošča.
Za les večje debeline rezati vzdolžno pa rabiš kaj večjega, kjer je motor vsaj 4 kW.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 4.6.2011 14:03

Ali so potezne žage sposobne rezati hkrati kovino in les, če zamenjamo šipo? Za kovino rabimo nižje vrtljaje in pa močnejši motor, kot pri lesu. Meni so v trgovini rekli, da se ne bo odneslo.
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 4.6.2011 15:13

Z nekaterimi boljšimi poteznimi/zajeralnimi žagami lahko z ustreznimi listi režeš kovino (ne jekla); predvsem tanke profile/plošče (laično rečeno do velikosti ene laminatne podnice ali kotne letve in profilne letvice iz aluminija ali podobnih neželeznih kovin). Točne modele lahko naštejem.

Pohištva povprečen ljubitelj brez formatne žage ne bo sestavil. Razen morda z veliko truda... Torej je bolj smiselno plačati za razrez.

Za razrez tramov/gred, ki si jih omenjal pa si ne predsatvlajm točno kaj imaš v mislih. Vse je možno narediti s čisto preporstim orodjem, če ne želiš imeti na milmeter natančnih rezov. Fina obdelava pa zahteva čas in izkušnje.

Za 200 do 300€ pa žaga ne bo rezala vseh naštetih materialov, ker samo en list stane 50 do 100€ in več. Dobra žaga stane tudi nekaj stotakov. Lahko prideš poskusiti mojo staro kitajsko žago pa boš videl razliko in kaj potrebuješ.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Drec » 4.6.2011 15:23

Pozdravljen
Sam imam takole ročno krožno žago, jeklo reže kot puter (do 6mm), sem bil čisto presenečen ko sem prvič odrezal polcolsko jekleno cev s 3 mm steno, sploh nisem čutil kdaj sem bil skozi.
Priporočam.

http://www.mamut-tim.com/index.php?page ... Itemid=128

LP
Andrej
TIJ
Drec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 4.6.2011 15:37

Hvala.

Morda se glede pohištva res nisem primerno izrazil. V mislih sem imel majhne stvari npr kakšno stojalo za računalnik, škatlje za omrežno opremo, dodatne police za delovno mizo, ohišja za elektroniko npr. zvočniki, itd. Večjih omar nimam namena sestavljati :) Lesene trame bi verjetno res lahko narezal z kakšno preprostejšo zadevo. Za zdaj sprašujem samo informativno, ker se glede orodjarstva ne spoznam kaj dosti. Verjetno bom res rabil dve žagi, vendar vse ob pravem času.

POPRAVEK: Vidim, da je tule nekaj novih izrazov zame. Da vidimo, če sem se pravilno naučil. Zajeralna/potezna žaga, formatna žaga, krožna žaga, tračna žaga, sekular (kakšen je že drugi izraz za to?)
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov