STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek

Nadstrešek

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Nadstrešek

OdgovorNapisal/-a vrboj » 11.6.2011 15:21

pozdravljeni,
to je moj prvi post na teh straneh in tako kot večina ostalih imam problem, ki mi ga morda lahko kdo pomaga rešit. Postavil sem štiri nosilne stebre, jih na vrhu povezal med sabo in zavetroval, tako da kar solidno stojijo, sedaj pa želim med njimi postaviti nadstrešek iz kovinske konstrukcije, pa imam težavo katere profile izbrati. Ker slika pove več kot besede, prilagam skico kako sem si celo zadevo zamislil. Če ima morda kdo voljo in čas, bi prosil za odgovor kakšne profile naj uporabim, da zadeva nebi bila preglomazna, da pa bi vseeno nosila težo snega.

Slika
Hvala za odgovor
vrboj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.6.2011 18:21

Če bi kaj čital dosedanje prispevke o nadstreških, bi vedel, da je vedno prisotno vprašanje možne količine snega. Kako si zavetroval stebre (skica)? Kakšna je višina strehe (zg. sp.)?
Če imaš lesene stebre, zakaj hočeš imeti jeklene lege? kakšni bodo špirovci?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrboj » 12.6.2011 19:26

Za količino snega ne vem, verjetno obstaja kako priporočilo za Ljubljano. Stebri so leseni 150x150 na vrhu povezani z lesenimi legami, spodaj vpeti v jeklene nosilce na točkovnih temeljih, vogali so v vse smeri zavetrovani s prečkami pod kotom 45 stopinj. Višina nadstreška je cca 2,5m. Delal bi z jeklom zaradi sorazmerno velikih razponov in ker ne želim zelo masivne konstrukcije. Kot sem narisal na skici ne bo lesenih špirovcev, ampak mislim pritrditi večslojne polikarbonatne ravne plošče direktno na jeklene vzdolžne nosilce.
Mislim da je to vse. Hvala.
vrboj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.6.2011 4:29

Za LJ je predviden sneg 150 do 200 kg/m2. Poglej "atlas okolja", morda si v predelu, kjer je manj (Polje, Domžale, ...).
Stebri so leseni 150x150 na vrhu povezani z lesenimi legami, spodaj vpeti v jeklene nosilce na točkovnih temeljih,
Nisem prepričan, da to razumem, naredi skico. Če imaš na vrhu stebrov že lege za povezavo, čemu še jeklene nosilce za podporo špirovcev? Ali bo kritina vzdržala pri podpiranju na 100 cm na špirovce?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrboj » 13.6.2011 22:48

Zgornje lege so 120x100 in služijo samo za povezavo in za prenos natega in tlaka nosilnih stebrov za zavetrovanje in za vizualni izgled, te dimenzije lesenih leg po moje niso zadostne za prevzem sil, ki nastanejo ob omenjenih obremenitvah snega. težo snega in konstrukcije bi prevzeli I profili, ki ležijo na pokončnih stebrih. Streha bi bila v notranjosti stebrov, tako da je leseni del izven pokritja, kot je narisano na skici. zaradi poenostavitve skice nisem risal vodoravnih lesenih vezi. Kritina naj bi po zagotovilih proizvajalca zdržala, če je podprta na 1x1m. Pomeni, da bom poleg vzdolžnih jeklenih "špirovcev" povezal le-te tudi prečno na razdalji 1m, kar tudi nisem risal na sami skici. nekako sem pričakoval kak enostaven predlog (izkustven) za potrebne velikosti profilov za recimo skoraj "ravno" streho dimenzij 7x5m in ne prav natančnega statičnega izračuna, katerega bi bilo seveda treba plačati.
vrboj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a suzica » 14.6.2011 18:33

špirovce 14x16 daj na 75cm razmaka- pa čao miki..bo zdržalo sneg v vsej sloveniji...če seveda so lege in pokončniki pravilno zvezani..to je pa že druga tema

sliko pripopaj..če se jo seveda upaš :lol:
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrboj » 19.6.2011 20:47

Suzica hvala za neodgovor. Tak odgovor bi mi lahko dal tudi sosed, ki goji solato in od matematike pozna samo seštevanje in odštevanje. Ko sem napisal, da sem pričakoval bolj enostaven odgovor, sem imel v mislih recimo v stilu "I profil višine 120 bo sicer verjetno predimenzioniran, ampak bo OK". Če bom kje našel svoj stari Krautov priročnik se bom tega izračuna sam lotil in rezultat potem objavil, morda se bo komu ljubilo preverit in odgovorit. Sem pa opazil, da se na straneh tega foruma precej dlakocepi in pametuje. Morda skušajo, tisti ki se potrudijo z odgovorom, nam nevednežem pokazati samo svojo superiornost v primarjavi z nami, ki sprašujemo taka enostavna vprašanja. Škoda.
vrboj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zakl » 19.6.2011 20:58

Ti morda dvomiš v Žerjaavrja? Jaz na tvojem mestu nebi. Daj mu vse podatke, morda dobro skico, pa bo nasvet še kako dobrodošel...
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrboj » 19.6.2011 21:13

Ne vem, kje v prejšnjem postu sem omenil kak dvom v kogarkoli? Napisal sem samo svoja opažanja, ko sem malo bral vprašanja in odgovore, ko sem iskal kaj podobnega mojemu vprašanju. Če nekdo recimo vpraša za poves cevi, se začne cela odisejada zakaj, pa kje, pa zakaj ... Človek je postavil enostavno vprašanje in pričakoval enostaven odgovor.
Na začetku sem opisal robne pogoje in pripopal skico z merami. Zakaj imam lesene stebre, kako imam zavetrovane, da se ne zvrnejo in zakaj kombiniram les in jeklo mislim da na sam preračun prečnih in vzdolžnih nosilcev nima kakega vpliva. Ali pa se morda motim? Sem pa ponovno preveril pri proizvajalcu polikarbonatnih plošč in dobil odgovor, da je 10mm plošče potrebno podpreti na 70 cm in ne na meter, kot sem napisal na začetku.
vrboj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.6.2011 5:40

Če nekdo recimo vpraša za poves cevi, se začne cela odisejada zakaj, pa kje, pa zakaj
Ti gledaš na vsak element enostavno, samostojno. Jaz pa vem, da neka konstrukcija deluje kot celota in obremenitve nekega elementa niso odvisne samo od tega elementa, ampak tudi od položaja in dimenzij ostalih elementov. Da ne omenjam še drugih (razen teže) smeri obremenitve (veter, potres, ...).

Ali si prepričan, da ta tvoj jekleni nosilec ne dobi nobene druge obremenitve kot od neposredne vertikalne sile (lastna teža in sneg)?

Si rekel, da so stebri vpeti v temelje z jeklenimi nosilci. Si prepričan, da jaz to razumem tako, kot je dejansko narejeno?

Da ne bom samo kvasal, ti dam tudi enostaven odgovor na tvoje enostavno vprašanje: Težo snega in lastno težo bo vzdržal INP 200 ali IPE 200 ali HEA 160.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 23.6.2011 12:21

vrboj napisal/-a:Kot sem narisal na skici ne bo lesenih špirovcev, ampak mislim pritrditi večslojne polikarbonatne ravne plošče direktno na jeklene vzdolžne nosilce.
Mislim da je to vse.

Kako si si to zamislil? Mal osem namreč v dvomih...
Povej kaj več.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrboj » 23.6.2011 22:09

Slika

Slika

Slika

Toliko znam narisat, mere so že na prvi skici, opis pa tudi v prejšnjih postih. Robit, glede česa si v dvomih?
vrboj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.6.2011 5:13

Bo držalo, do prvega močnejšega vetra ali večjega snega.

Nasvetov nima smisla dajati, ker jih ne upoštevaš.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 24.6.2011 22:30

vrboj napisal/-a:Suzica hvala za neodgovor. Tak odgovor bi mi lahko dal tudi sosed, ki goji solato in od matematike pozna samo seštevanje in odštevanje. Ko sem napisal, da sem pričakoval bolj enostaven odgovor, sem imel v mislih recimo v stilu "I profil višine 120 bo sicer verjetno predimenzioniran, ampak bo OK". Če bom kje našel svoj stari Krautov priročnik se bom tega izračuna sam lotil in rezultat potem objavil, morda se bo komu ljubilo preverit in odgovorit. Sem pa opazil, da se na straneh tega foruma precej dlakocepi in pametuje. Morda skušajo, tisti ki se potrudijo z odgovorom, nam nevednežem pokazati samo svojo superiornost v primarjavi z nami, ki sprašujemo taka enostavna vprašanja. Škoda.

Jst ti samo to povem da si glup in glup boš ostal--mogoče sam , mogoče pa tudi tvoj sosed...

sorry za resnico
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrboj » 27.6.2011 10:19

Suzica lepo, da kažeš svojo nekulturo, aroganco in nestrpnost kar na forumu, vsem na vpogled. Sreča, da so na svetu tudi tako pametni ljudje kot ti, kajti sicer bi še vedno živeli v jamah.
Žerjavar, katere nasvete si mi pa dal in jih nisem upošteval?
vrboj
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost