Napisal/-a nejko636 » 14.12.2011 22:56
Imam vprašanje glede standardov za ogrevalne kotle na trda goriva. Sem v začetni fazi snovanja diplomske naloge, ki se bo nanašala na ogrevalni kotel na trda goriva za centralno ogrevanje stavbe moči 25kW. Standardi, na katere se večina podjetij, ki proizvajajo ogrevalne kotle sklicuje, je SIST EN 303-5, sam pa moram napraviti analizo kotla po harmoniziranem standardu SIST EN 12809, ki je obširnejši. Pri tem standardu pa sem naletel na dilemo, saj že na začetku le-tega piše: "Kotli po SIST EN 12809 so načrtovani in izdelani le za priključitev na odprte ogrevalne sisteme. Največji obratovalni tlak je 2 bara." Torej, kotel, katerega bom obravnaval pa je namenjen za zaprte sisteme, in bi se potemtakem že obravnaval kot tlačna posoda, kljub temu da obratovalni tlak ni kaj dosti višji. Dobil sam tudi informacijo, da bi se v tem primeru moral sklicevati na harmoniziran standard 12953, ki pa velja za tlačne posode, in predvsem za parne kotle, pri katerih so pa tlaki neprimerno višji, zato mi ta standard nekako ne gre skupaj za moj primer. Kaj storiti, se držati standarda 12809, ki sicer velja za odprte sisteme, ali ubrati kakšno drugo možnost...svetujte...Najlepša hvala in lep pozdrav!