STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kress FME-1050 ALI Kress FME 1-1050

Kress FME-1050 ALI Kress FME 1-1050

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Kress FME-1050 ALI Kress FME 1-1050

OdgovorNapisal/-a flashonja » 4.3.2013 14:05

Pozdravljeni,

izdelujem si delovno mizo z vodili na katero bom priklopil KRESS rezkalnik.
Izbiram med FME in FME-1, edina razlika med njima je da ima prvi med 10k-32k obrati, zadnji pa med 5k-25k obrati.
Večinoma bom rezkal les, nekaj pa tudi aluminija, morda plastike in pleksija.
Kateri se vam zdi boljša izbira?

Vem, da so take ocene zelo pavšalne ampak vendar mi bo olajšalo odločitev. Zadevo bom rabil za izdelovanje prototipov pohištva in mi je bolj od hitrosti pomembno da bom z eno mašino lahko porezkal kar se da veliko različnih materialov.
Zato tuhtam katera od dveh omenjenih mašin predstavlja "sweetSpot" za tak način dela?

Če pomeni da z 10k obrati ne bom mogel rezkati aluminija raje vzamem FME-1, če bom pri 25k še vedno solidno rezkal les npr.

Hvala za vse odgovore,
lp
matej
flashonja
Pripravnik
Pripravnik

Re: Kress FME-1050 ALI Kress FME 1-1050

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.3.2013 14:15

Merodajna ti je rezalna hitrost rezkarja. Tako da za določen fi rezkarja, pri neki priporočeni rezalni hitrosti potrebuješ določene vrtljaje. Ker želiš obdelovati zelo različne materiale, je to območje široko.
Po laični presoji bi ti priporočal onega z manjšimi vrtljaji, ker pri prevelikih vrtljajih ti bo pregrevalo materia in rezkar. Če pa imaš manjše vrtljaje, pa boš pa delal bolj počasi.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kress FME-1050 ALI Kress FME 1-1050

OdgovorNapisal/-a flashonja » 4.3.2013 18:19

Najlepša hvala za odgovor!
Glede na vaš predlog sem pripravil eno tabelico z različnimi Fi-ji in materiali, ki prikazujejo RPM glede na te dve karakteristike.
Ker po izborazbi nisem strojnik bi bil hvaležen mnenja če sem vsaj približno zadel cifre. Računal sem po formuli RPM= v/(PI x Fi rezkarja) . Pri čemer je v=povprečna maksimalna hitrost.

Torej to v grobem pomeni da bom z rezkalnikom obratov 5K-25K še lahko rezkal Al z malimi svedri...Les pa tudi z večjimi.
Kar recimo z rezkalnikom obratov 10K-32K ne bi mogel...No vsaj sodeč po tej tabeli, če je pravilna.

Če ima še kdo kak predlog/komentar se nadvse priporočam!

lp
matej

ps: v igri je še Suhnerjev rezkalnik, 1050W, ki pa ima še večji razpon obratov 3k -30k. Je pa malce dražji in me zanima a se mi splača morda vzet tega, s katerim bi lahko rezkal še s kakšnim večjim svedrom kot pri Kressu
Priponke
REZKANJE_hitrosti Sheet1_m.jpg
REZKANJE_hitrosti Sheet1_m.jpg (150.27 KiB) Videno 1132 krat
flashonja
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov