STROJNISTVO.com • Poglej temo - Odstranjevanje vlage v delavnici pri CNC struženju

Odstranjevanje vlage v delavnici pri CNC struženju

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Odstranjevanje vlage v delavnici pri CNC struženju

OdgovorNapisal/-a Greegor » 23.2.2015 15:09

Živjo.

Doma imamo majhno delavnico (100m2) v kateri so 4je CNCji (3 stružnice in 1 frezalni center).

Redno delata 2 cncja, od katerih nastaja veliko vlage in je celotna delavnica zakajena.

Zanima me s katero napravo se da to ugodno rešit? industrijski odstranjevalec vlage?

Kakšne so cene?

Skratka, rad bi uredil prezračevanje zraka pomešanega z emulzijo iz CNCja z napravo katera bi prečistila zrak ki bi po možnosti ostal topel, saj tudi greje delavnico.

Predvidevam tudi da ni najbolj zdravo vdihovat to paro..

LP
Greegor
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Odstranjevanje vlage v delavnici pri CNC struženju

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.2.2015 15:33

Mogoče ena ideja glede prezračevanja in delno ogrevanja/hlajenja zraka, ki še potrebuje nekaj detajlov seveda:
http://www.reuk.co.uk/Simple-Geothermal-Air-Heating-and-Cooling.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Ground-coupled_heat_exchanger

Zunaj nekje zajemaš zrak, ga pod zemljo v ceveh ogreješ/ohladiš in spelješ v prostor, kjer želiš svež zrak. Nekje na drugem koncu prostora moraš pa imeti ventilator, ki onesnažen zrak prisilno vodi iz prostora. Meni je ideja všeč, ker pozimi mrzel zunanji trak že delno ogreješ, poleti pa ohladiš - brez stroškov. Seveda se pojavi vprašanje dolžine cevi pri nekem želenem volumskem pretoku zraka in temperaturi predgretja le tega - maksimum je cca. 10°C. Seveda moraš imeti tudi prostor da te cevi zakoplješ nekje ob objektu.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 23.2.2015 18:22

poglej si še kakšen drug sistem hlajenja orodja, recimo z zrakom pod pritiskom (in nekaj emulzije).
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kojot » 23.2.2015 20:00

Potrebuješ filtrirnik oljne megle, malo pogooglaj (da ne bom delal reklame za katerokoli firmo) je pa kar nekaj ponudnikov -najbolje je meglo odstranjevati na samem viru (se pravi stroju) če pa to ni mogoče pač filtriraš zrak v celi delavnici. Priporočam, da si omisliš posamične filtrirnike (ne centralnega, kot ti bojo poizkušali prodati nekateri trgovci) ker je cenovno verjetno ugodnejše kot pa centralni sistem (ta se izplača šele ob večjem številu strojev). Cene posameznih (se pravi za vsak stroj posebej) se vrtijo od cca. 1000 € naprej, če pa boš filtriral celo delavnico je poleg kvadrature pomembna še višina prostora, izračunaš koliko kubikov zraka je v delavnici in si potem omisliš takšen filtrirnik, da pač prečiščuje zrak. Sam sem iz tega skoraj diplomiral, spraševal naše ponudnike in vsak ima svoje finte, na koncu sem kupil dva rabljena filtrirnika nemške proizvodnje (v enem izmed večjih Slo podjetjih so ju prodajali, ker so prešli na centralni sistem, oglas pa sem zasledil na maschinensucher :) ), poleg vseh pripadajočih filtrov, ki so že bili zraven sem sam dodal še enega hepa in enega ogljenega , zrak v delavnici je čist kot, da bi non stop imel odprta vrata in okna, sedaj ko je treba kuriti pa se seveda pozna tudi pri stroških.
Tukaj ti dam zgolj primer iz Ebaya kaj sploh rabiš, tale je npr. mislim, da italijanske proizvodnje

http://www.ebay.com/itm/LOSMA-SERIES-AS ... 35ddbde774

in bi bil dovolj za en stroj, tale pa je centralni

http://www.ebay.com/itm/Donaldson-Torit ... 5667244b8f

in lahko nanj priklopiš dva ali več strojev (odvisno od tega kakšen ima pretok zraka)
Če te še kaj zanima kar vprašaj...
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Greegor » 24.2.2015 9:29

Hvala vsem!

Kojot je zadel v polno! To je to kar me je zanimalo.. :D
Greegor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kosa » 26.2.2015 13:39

Pozdravljeni za rešitev vlage in oljne megle je kot je Kojot napisal najbolj naredit filtracijo z kakšnim izločevalcem oljne megle lahko pa da je zadeva cenejša za začetek zajem zraka na stružnici montiraš cevovod in ventilator in odsesuješ direkto ven samo moreš na ventilatorju narediti odcejanje olja. Pri takem sistemu je edino problem pozimi ker ti vleče notri hladen zrak. Tako da z rešitev je filter in povratek nazaj v prostor.
Če rabiš kakšen nasvet več pa kontaktiraj na zasebno
Kosa
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kojot » 26.2.2015 16:14

Sam sem prav tako imel najprej urejeno odsesavanje ven, ker pa je bil ventilator prešibak sem se oziral za novim (oz. dobro ohranjenim rabljenim)in ugotovil, da so cene praktično skoraj tam-tam v primerjavi s filtrirniki oljne megle in prišel do zaključka, da tista minimalna razlika v ceni odtehta prihranek pri kurjavi pozimi-filtrirnik imam od letošnje zime in prihranek pri kurjavi je resnično precejšen...
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kosa » 27.2.2015 8:13

Se strinjam Kojot cene teh enot ki so malo rabljene so sprejemljive in prihranek pri ogrevanju je pomemben ker so danes energenti kar dragi.
Odlično se pa obnese tudi hladilec emulzije ki zmanjša izparevanje vode iz emulzije.
Kosa
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sassapo » 7.8.2015 18:52

Kosa napisal/-a:Se strinjam Kojot cene teh enot ki so malo rabljene so sprejemljive in prihranek pri ogrevanju je pomemben ker so danes energenti kar dragi.
Odlično se pa obnese tudi hladilec emulzije ki zmanjša izparevanje vode iz emulzije.

Človek se uči dokler živi...
Izdelal sem dva hladilca emulzije za znanca in bil prepričan, da je edina prednost učinkovitejše hlajenje orodja in obdelovanca. jasno, da je hlapenja pri npr. 2°C dosti manj kot pri 30°C
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kosa » 10.8.2015 10:02

Sassapo na kakšen princip si izdelal hladilec na izmenjevalec od klime ali kaj drugega
Se pa odlično obnese tudi hlajenje z vrtinčnimi hladilci ki ga smo priklopiš na kompermiran zrak in gladiš do -40 in dodajaš čisto malo emulzije bolj za mazanje kot za hlajenje
Kosa
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov