STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pnevmatska kontra masa

Pnevmatska kontra masa

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Pnevmatska kontra masa

OdgovorNapisal/-a masinist » 21.5.2015 20:14

Na CNC obdelovalnem stroju bi rad prigradil pnevmatsko kontra maso za Z os. Pogon Z osi je preko servo motorja in krogličnega vretena. Spodaj je skica kako sem si zamislil. Uporabil bi pnevmatski cilinder in rezervar za zrak. Zgornji priključek na cilindru bi bil odzračen. Volumen rezervarja bi bil cca 10x večji od volumna cilindra. Zanima me ali je ta princip OK in kakšno bi bilo kaj spuščanje zraka? Po potrebi bi rezervar dopolnil z zrakom. Ne vem pa kakšen čas lahko pričakujem med dopolnjevanji?

LP, masinist
Priponke
kontra masa.jpg
kontra masa.jpg (12.14 KiB) Videno 653 krat
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Pnevmatska kontra masa

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.5.2015 20:32

Med rezervoar in cilinder vgradiš dvopoložajni ventil. 1. - povezava rezervoarja s cilindrom. 2. - Zaprtje cevi do rezervoarja in izpust zraka iz cilindra (za potrebe popravil, dalj časa izven obratovanja, ...).

Premer cilindra in pritisk zraka morata dati približno težo vertikalno pomične mase. Odločiš se za dopustno odstopanje od dejanske teže. 10 x večji rezervoar daje odstopanje +-5 %. Avtomatika polnjenja rezervoarja ti bo tudi dala neko odstopanje pritiska. Računaj, če se bo dopolnjevanje končalo ob zgornjem položaju cilindra, bo povprečni pritisk višji, kot če se konča ob spodnjem položaju cilindra.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Pnevmatska kontra masa

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 24.5.2015 21:16

Absolutno potrebuješ tudi regulator tlaka, saj ti mora protiutež premagovati samo silo sistema. Sem pa doma na lesarskem CNC-ju opazil, da super deluje tudi hitro izpustni ventil.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost